Premiér Andrej Babiš. FOTO: Michal Šula / MFDNES + LN / Profimedia

Babiš vlastní média a je ve střetu zájmů, píše znovu Transparency International do Černošic

Napsal/a Robert Břešťan 21. ledna 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Protikorupční organizace Transparency International odeslala Městskému úřadu v Černošicích nový podnět ve věci střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). I napodruhé se týká porušením zákona o střetu zájmů týkající se ovládání médií. První podnět skončil poté, co doputoval v rámci odvolání na úřad Středočeského kraje, tehdy v čele s hejtmankou za ANO Jaroslavou Jermanovou.

Městský úřad v Černošicích Andreji Babišovi již jednou,v lednu 2019, za přestupek v podobě střetu zájmů, uložil pokutu 200 tisíc korun. Babiš se proti tomu odvolal a přestupkové řízení pak zastavil Středočeský kraj.

Nejde jen o pokutu pro Babiše

„Andrej Babiš je stále ve střetu zájmů a porušuje zákon. V podnětu předkládáme nová fakta, která znovu jasně dokazují, že Babiš sedí na dvou židlích a z pozice premiéra ovládá média, což zákon o střetu zájmů zakazuje. Z tohoto důvodu jsme se rozhodli českou linii této kauzy znovu otevřít,“ vysvětluje Petr Leyer, ředitel TI, proč podává nový podnět.

Městský úřad v Černošicích (pod nějž spadají Průhonice, kde má Babiš trvalé bydliště), Evropská komise i nejvyšší státní zástupce již dříve potvrdili argumenty Transparency International o Babišově střetu zájmů. Přes Středočeský kraj řízený hejtmankou za ANO však podnět neprošel.

I když Nejvyšší státní zastupitelství posléze potvrdilo, že rozhodnutí Krajského úřadu Středočeského kraje zastavit řízení bylo chybné, Ministerstvo spravedlnost, vedené ministryní Marií Benešovou (za ANO) navzdory tomu přezkum rozhodnutí zamítlo a věc uzavřelo.

„Toto řízení je další šancí pro celou veřejnou správu, abychom se konečně dočkali dodržování zákona, tedy nejen pokuty pro Andreje Babiše za protizákonné ovládání médií, ale především podkladu pro zastavení zakázek a dotací do všech společností, které prokazatelně ovládá,“ apeluje šéf TI.

Ať řeší dopravní přestupky

Podnět byl odeslán ve středu 20. ledna. Přestupkové řízení neveřejné, přesné znění podnětu proto nyní Transparency Internatiponal zveřejňovat nechce.

Transparency International na střet zájmů premiéra Andreje Babiše poukázala už v červnu roku 2018. Dokazovala, že je Babiš stále ovládající osobou koncernu Agrofert a poslali i dva podněty evropským i českým úřadům.

Evropská komise později oficiálně potvrdila, že je předseda vlády ČR ve střetu zájmů a zastavila čerpání evropských dotací pro firmy spojené s Babišovými podnikatelskými aktivitami.

Andrej Babiš opakovaně namítá, že ve střetu zájmu není, protože svůj holding vložil v únoru 2017 do svěřenských fondů a splnil tak své povinnosti. Transparency Internatopnal označuje za udavače.

„Nechápu, jak úředníci, kteří řeší dopravní přestupky, můžou rozhodovat o tak složitém právním problému. Nemají pravdu. Podle právních analýz je všechno podle zákona. A ještě abych uklidnil novináře, stanovisko úřadu se týká jen médií, ničeho jiného,“ řekl v lednu 2019 k rozhodnutí černošického úřadu Babiš.

 

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)