Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Česko

Piráti a STAN potvrdili koalici, pracují prý na ambiciózním programu pro náročného voliče

Lídři Pirátů a STAN podepsali koaliční smlouvu o společné kandidatuře do Sněmovny. Podle Rakušana nyní uskupení pracují na ambiciózním programu. foto:  Petr Topič, MAFRA

Praha - Lídři Pirátů a Starostů a nezávislých (STAN) podepsali ve čtvrtek ve Sněmovně koaliční smlouvu o společné kandidatuře v letošních sněmovních volbách. Předseda Pirátů Ivan Bartoš novinářům řekl, že začaly pracovat resortní týmy obou uskupení, aby rozpracovaly 113 programových priorit.
  11:07

Schváleno. Pirátská základna odhlasovala kandidaturu do sněmovny spolu s hnutím STAN

Podle šéfa STAN Víta Rakušana bude výsledný program určený pro náročné voliče, ambiciózní, ale současně srozumitelný. Koalice cílí na zisk více než čtvrtiny hlasů a volební vítězství.

Lídři Pirátů a STAN podepsali koaliční smlouvu o společné kandidatuře do...
Lídři Pirátů a STAN podepsali koaliční smlouvu o společné kandidatuře do...

Smlouvu dojednala uskupení před Vánoci, na začátku ledna ji pak postupně schválily jejich orgány. Celostátní výbor Starostů ji podpořil 92 procenty hlasů, Piráti pak v internetovém hlasování všech členů strany společnému postupu dali 79 procent hlasů. „Dnešní podpis je završením sedmiměsíční práce a příprav,“ řekl novinářům před podpisem dokumentu Bartoš.

Koaliční resortní týmy podle Bartoše aktuálně rozvíjejí 113 programových priorit, které smlouva obsahuje. Program by měl dát Česku naději na změnu a Pirátům a Starostům přinést potřebné hlasy, doplnil. Zopakoval, že koalice má ambici volby vyhrát. „Smlouva je ambiciózní a program bude ještě ambicióznější. Bude to program pro náročného voliče, ale zároveň srozumitelný,“ doplnil Rakušan.

Zeman: Možnost sestavit vládu dostane strana s nejvíce poslanci, ne koalice. ANO a ČSSD by ji však mohly uzavřít

STAN podle dohody obsadí první pozici kandidátky ve čtyřech krajích, celostátním lídrem uskupení bude Bartoš. Mezi programové priority patří nízké daně, dostupná zdravotní péče v regionech, ochrana klimatu, inovace či transparentní vládnutí.

Starostové ve volbách v roce 2017 získali při samostatné kandidatuře šest mandátů za 5,18 procenta hlasů. Piráti do Sněmovny ve stejném roce vstoupili jako třetí nejsilnější subjekt po ANO a ODS se ziskem 10,76 procenta hlasů a 22 mandáty.

Autor: