Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Roudnická firma začne vyrábět 800 tisíc respirátorů z nanovláken, primárně se zaměří na FFP3

Ekonomika

  11:03
Roudnice nad Labem (Litoměřicko) - Firma Pardam Nano4fibers z Roudnice nad Labem na Litoměřicku bude od února podle mluvčího společnosti vyrábět 800 000 respirátorů měsíčně. Půjde jak o respirátory FFP2, tak o respirátory FFP3 s tím, že se chce firma primárně zaměřit na výrobu ochranných výrobků nejvyšší třídy.

Česká firma Pardam Nano4fibers z Roudnice nad Labem na Litoměřicku vyvinula a začíná vyrábět první nanovlákenný respirátor nejvyšší ochranné třídy FFP3 na světě. foto: ČTK

Povinné respirátory v MHD? Blatný je chce jen doporučit, Prymula upozorňuje na možný nedostatek v budoucnu

Loni touto dobou společnost vyrobila asi 5000 respirátorů za měsíc. Ve čtvrtek to řekl mluvčí společnosti Petr Vít.

Respirátory FFP3 jsou první nanovlákenné pomůcky nejvyšší ochranné třídy FFP3 na světě, firma je vyvinula a chce je nabídnout i na zahraniční trh, uvedl mluvčí. „Drtivá část respirátorů zůstává v tuzemsku, do zahraničí jde 30 procent,“ řekl Vít.

Ve firmě jsou nyní tři linky, z nichž jsou dvě výrobní. Podle mluvčího společnosti v tuto chvíli linky obsluhuje 50 lidí, jejich navýšení bude firma zvažovat podle aktuální poptávky. Podle některých internetových obchodů, například e-shopu onlinerousky.cz, se mohou dodávky některých objednávek kvůli momentálně zvýšené poptávce mírně zdržet.

Česká firma jako první na světě vyvinula respirátor s nanovlákny třídy FFP3. Může fungovat více dní

Poptávka po respirátorech třídy FFP2 s nanovlákennou membránou byla ve středu podle Asociace nanotechnologického průmyslu ČR rekordní. Překonána byla i dosud nejvyšší denní poptávka z poloviny září loňského roku. Lidé zřejmě reagovali na slova premiéra Andreje Babiše (ANO), který uvedl, že zvažuje možnost, zda po vzoru Německa a Rakouska nezavést v hromadné dopravě a obchodech doporučení nosit chirurgické roušky a respirátory.

Společnost Pardam Nano4fibers se zabývá výzkumem a vývojem nanovláken, jejich aplikací a uplatněním v komerční sféře. Na poli nanovláken se pohybuje více než deset let a uvádí, že je světovým lídrem ve vývoji a průmyslové výrobě anorganických nanovláken a polymerních nanovlákenných membrán.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...