Předvolební koalice hnutí ANO s ČSSD se nerýsuje. Babiš i Hamáček spojení odmítají

ANO vzniklo jako protikorupční hnutí proti tradičním stranám, určitě se s nimi tedy nebude spojovat. Uvedl to premiér Andrej Babiš (ANO) v reakci na návrh prezidenta Miloše Zemana, aby vládní partneři ANO a ČSSD vytvořili předvolební koalici. Podle Babiše prezident pravděpodobně vychází z toho, že se proti ANO všichni spojují. Společnou koalici na twitteru odmítl i předseda ČSSD Jan Hamáček.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předseda ČSSD Jan Hamáček a šéf ANO Andrej Babiš

Babiš i Hamáček vznik koalice pro parlamentní volby odmítli | Foto: Michaela Danelová | Zdroj: Koláž iROZHLAS

Zeman mluvil o koalicích Pirátů s hnutím STAN a také ODS s lidovci a TOP 09 v rozhovoru pro čtvrteční Mf Dnes. „Ty dvě koalice, které teď vznikly, jsou v podstatě hozením záchranného lana stranám, které by možná do Parlamentu nepronikly. Tedy STAN, lidovci a TOP 09,“ řekl.

Doplnil, že by podle jeho názoru nebylo od věci, aby podobnou koalici uzavřelo i hnutí ANO s ČSSD. Je to ale jejich rozhodnutí, do kterého by prezident neměl zasahovat, doplnil.

Babiš ale kandidaturu s ČSSD vyloučil. „Je to názor pana prezidenta, který možná vychází i z toho, že se všichni spojují proti hnutí ANO,“ uvedl. Zemanův výrok proto chápe, ale situaci vidí jinak. „My jsme vznikli jako protikorupční hnuti proti tradičním stranám, takže se s nimi spojovat určitě nebudeme,“ dodal.

Proti se staví i předseda sociální demokracie Jan Hamáček. „Daňový balíček a spolupráce s ODS ukázaly, že ANO je v podstatě pravicové hnutí. Společný blok si proto nedokážu představit. ČSSD usiluje o levicovou alianci, která bude ve volbách prosazovat kvalitní veřejné služby, silný efektivní stát a spravedlivé solidární daně,“ napsal Hamáček na twitteru.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme