Hlavní obsah

Upozornění budou častější, eRoušku zlepšil citlivější algoritmus

Nové verze se dočkala aplikace eRouška, která si klade za cíl bojovat proti šíření nákazy koronaviru. Platí to přitom o variantách pro operační systém iOS i Android. Hlavní vylepšení se týká algoritmu, který je nyní citlivější. To by mělo v konečném důsledku vést k vyššímu počtu upozornění na rizikové kontakty.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Aplikace eRouška 2.0

Článek

„Otestovali jsme doporučené nastavení citlivosti vyhodnocování rizikových kontaktů, které zveřejnily Apple a Google v prosinci 2020. Parametry, které vycházejí z ověřené praxe, jsme v eRoušce právě aktualizovali,“ uvedli pracovníci Chytré karantény na Twitteru.

Benefity pro uživatele jsou podle nich jasné. „Nový algoritmus je proti původnímu německému modelu citlivější a měl by vést k vyššímu počtu upozornění na setkání s nakaženými,“ uzavřeli.

Aplikaci eRouška už používá 1,5 milionu lidí

Software

Jak to funguje?

Aplikace eRouška dovede uživatele upozornit, zda se dostal do kontaktu s nakaženým. Zohlednit přitom dovede hygieniky doporučená pravidla – tedy zda byl dotyčný v kontaktu s nemocným na vzdálenost dvou metrů po dobu delší než 15 minut.

V praxi to funguje zcela jednoduše. Aplikace eRouška 2.0 běží na pozadí chytrého telefonu a prostřednictvím technologie Bluetooth skenuje zařízení v dosahu, která mají také nainstalovanou aplikaci eRouška 2.0.

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Všechny takové kontakty jsou v aplikaci anonymně uchovávány několik dní. Data jsou skutečně anonymní, aplikace nezná polohu uživatele, informace určuje pouze na základě Bluetooth LE a Apple/Google protokolu pro rozpoznávání blízkosti.

Pokud se někdo nakazí koronavirem a používá eRoušku 2.0, hygiena mu zašle unikátní kód. Dotyčný ho zadá do aplikace a odešle varování všem lidem, kteří s ním přišli do rizikového kontaktu.

Aplikaci nicméně musí používat co nejvíce uživatelů, aby systém fungoval co nejspolehlivěji.

Stahovat aplikaci eRouška 2.0 můžete prostřednictvím následujících odkazů:

Foto: Novinky

Aplikace eRouška 2.0

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám