Prieskum: Pre Slovákov je pri výbere banky najdôležitejšia výška mesačného poplatku za bežný účet

, mBank Foto: TASR/AP

Za najkľúčovejší faktor pri rozhodovaní, ktorú banku si vyberú, ju považujú takmer tri štvrtiny z nich (73 %). Respondenti na svojej banke najviac oceňujú najmä to, že nemá žiadne alebo má len nízke poplatky za vedenie účtu (31 %). Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus, ktorý zrealizovala pre mBank.

Ďalším rozhodujúcim kritériom, ktoré berú Slováci do úvahy pri výbere banky je kvalitný internet banking, ktorý vyžaduje až 41 % klientov. Výška úrokovej miery je najdôležitejšia pre 24 % opýtaných a moderná banková aplikácia na spravovanie svojich financií je kľúčová pre 23% klientov bánk (minulý rok to bolo 18 %). Z prieskumu ďalej vyplynulo, že na odporúčanie svojich priateľov, známych či členov rodiny sa spolieha 10% respondentov a veľkosť banky berie do úvahy 6% oslovených.

„Aj keď najdôležitejším kritériom pre výraznú väčšinu klientov bánk ostáva finančná stránka poskytovanej služby, či už v zmysle výšky mesačných poplatkov za vedenie účtu alebo výšky úrokovej miery, tak v súčasnom období klienti čoraz viac reflektujú aj na online komunikáciu s bankou, či už prostredníctvom internetového bankovníctva alebo mobilných bankových aplikácií. Práve kvalitné internetové bankovníctvo patrí k veciam, ktoré na bankách klienti najčastejšie oceňujú,“ konštatuje Martin Slosiarik, sociológ a riaditeľ agentúry Focus.

Prieskum agentúry Focus pre mBank ukázal aj to, že viac ako tri štvrtiny klientov bánk (76%) majú presný prehľad o tom, za aké služby a v akej výške platia vo svojej banke poplatky. Minulý rok malo presný prehľad o výške týchto poplatkov 69% opýtaných – zdá sa tak, že Slováci si svoje financie začali kontrolovať viac. Stále je však takmer jedna štvrtina klientov (24%), ktorá nemá presný prehľad o výške poplatkov vo svojej banke (naposledy to bolo 31%).

Výsledky prieskumu ukázali, že väčšina Slovákov je so svojou hlavnou bankou spokojných. Svoju spokojnosť vyjadrilo až 93% respondentov – z nich je veľmi spokojných 42% a skôr spokojných 52%. Celková spokojnosť klientov bánk je tak porovnateľná s predchádzajúcim rokom (92%). Naopak, nespokojných je 7% klientov (minulý rok to bolo 8%).

mBank je známa tým, že založenie a vedenie bežného účtu poskytuje svojim klientom úplne zadarmo a bez akýchkoľvek podmienok, založiť sa dá rýchlo a jednoducho prostredníctvom mobilnej aplikácie. Zdarma sú aj všetky prichádzajúce a odchádzajúce platby, trvalé príkazy či inkasá a bezplatný je aj výber hotovosti nad 70 EUR z ktoréhokoľvek bankomatu po celom svete.

Súvisiace články

Aktuálne správy