Hlavní obsah

K paušální dani se hlásili obchodníci i kadeřnice

Právo, svj

K paušální dani se nakonec přihlásilo přes 70 tisíc živnostníků, přičemž největší zájem o novinku měli podnikatelé ve velkoobchodě, dále pak kadeřnice, kosmetičky, účetní, daňoví poradci, automechanici a právníci. Právu to sdělil resort financí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Termín pro letošní nahlášení paušální daně sice už minulé pondělí končil, ale na finanční úřady ještě přicházela oznámení zaslaná poštou. Ministerstvo původně očekávalo, že se k dani připojí až 130 tisíc osob samostatně výdělečně činných (OSVČ).

Část Senátu napadne razantní snížení daní u Ústavního soudu

Domácí

Nejvíc zájemců o platbu paušálem evidoval finanční úřad pro Prahu, a to přes 15 tisíc. Následovaly Středočeský a Jihomoravský kraj s více než 10 tisíci, resp. zhruba 7500 zájemci.

Paušální daň není povinná, živnostníci se pro ni mohli rozhodnout dobrovolně. Měsíční pevná platba činí pro letošek 5469 Kč. Je složena z minimálního odvodu na zdravotní pojištění, minimálního odvodu na sociální pojištění navýšeného o 15 procent a daně z příjmů v symbolické výši 100 Kč.

Paušální daň chce platit jen 58 tisíc OSVČ

Ekonomika

Nejvýhodnější to je pro OSVČ s nižším výdajovým paušálem, kteří ale zároveň neuplatňují daňové slevy na děti a manželku. Po přihlášení k paušální dani již nemohou uplatňovat žádné odečitatelné položky, slevy na dani, ani daňová zvýhodnění například na hypotéku nebo životní pojištění.

Reklama

Výběr článků

Načítám