Slovenský panteón pokračuje dokudrámou o Ľudovítovi Štúrovi

Štvrtá časť cyklu Slovenský panteón o významných osobnostiach slovenských dejín priblíži život a dielo jazykovedca, publicistu, básnika i politika, kodifikátora spisovnej slovenčiny a národného buditeľa Ľudovíta Štúra, od ktorého smrti uplynulo 12. januára 165 rokov.

21.01.2021 14:17
UBm M.slovensky panteon png Foto:
Séria dokudrám Slovenský panteón pokračuje na Jednotke filmom o Ľudovítovi Štúrovi.
debata

Ľudovíta Štúra oživí v nedeľu 24. januára na Jednotke herec a šéf umeleckého súboru nitrianskeho divadla Juraj Ďuriš.

„Na projekte sa zišiel veľmi príjemný štáb, fascinovala ma aj práca maskérov, ktorí zo mňa urobili naozajstného Ľudovíta Štúra, takého, ako som si ho ako dieťa pamätal z ešte československej 50-korunáčky,“ komentoval účinkovanie v cykle Slovenský panteón Juraj Ďuriš.

Podľa herca a šéfa umeleckého súboru Divadla Andreja Bagara v Nitre bolo zaujímavé vidieť aj osudové miesto, kde sa Štúr zranil. „A vôbec celková analýza toho, ako sa mu to mohlo stať. Textovo náročnejšia, ale veľmi uchu lahodiaca bola pre mňa reč na uhorskom sneme,“ opísal svoje dojmy z nakrúcania. „Je krásne, že aj 165 rokov po jeho smrti je Štúr stále živý a nakrúcame o ňom dokumenty,“ poznamenal herec.

Nakrúcanie sa odohrávalo v Modre – v Múzeu Ľudovíta Štúra, na cintoríne, na ktorom sa nachádza jeho hrob, ale aj v blízkosti miesta, na ktorom došlo k jeho postreleniu. Diváci uvidia aj zábery nakrútené v Trnave i na hrade Devín a Evanjelickom lýceu v Bratislave. Programom bude tradične sprevádzať hlas Dušana Jamricha a moderátorské vstupy Štefana Chrappu. Zaujímavé informácie prinesú aj historička Slovenskej akadémie vied (SAV) Daniela Kodajová a jazykovedec SAV Pavol Žigo.

Dokudrámu Ľudovít Štúr z cyklu Slovenský panteón odvysiela RTVS na Jednotke 24. januára o 20.30 h. O 20 h bude pokračovať téma filmovou historickou satirou Zemianska česť. Všetky už odvysielané časti Slovenského panteónu nájdu diváci aj v archíve na webe rtvs.sk.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Ľudovít Štúr #Slovenský panteón