Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Ekonomika

ČD chtějí letos hospodařit vyrovnaně, o propouštění zatím nerozhodly. Nadále chtějí investovat do vlaků

ilustrační snímek

ilustrační snímek foto: Iveta Lhotská, MAFRA

Praha - České dráhy chtějí letos dosáhnout vyrovnaného hospodaření. Nutné úspory chtějí hledat napříč celým provozem, investice do vlaků ale nezastaví. Počítá s tím podnikatelský plán, který schválila dozorčí rada společnosti. O možném propouštění či snižování mezd smluvních zaměstnanců zatím ČD nerozhodly, podle rady by ale případně mělo být individuální, nikoliv plošné, sdělil mluvčí firmy Radek Joklík.
  16:19

Některé investice jsou nezbytné, říká Michal Kraus z ČD. Národní dopravce pošle na koleje nové vlaky

České dráhy loni kvůli krizi ztratily jen na tržbách přes čtyři miliardy korun. Celková ztráta skupiny ČD, kam patří osobní i nákladní dopravce, bude za loňský rok zřejmě v řádech několika miliard korun. V prvním pololetí činila 1,98 miliardy Kč. Podle dřívějších zpráv proto podnik zvažuje úsporné kroky u zhruba 700 zaměstnanců, převážně z administrativy.

Ve čtvrtek jednomyslně schválený podnikatelský plán počítá s pokračováním negativních dopadů současné pandemie zejména do výnosů z tržeb, zároveň však chce podnik provést řadu úsporných opatření. Jde například o snížení režijních nákladů nebo rozložení některých investic v čase. To by se však nemělo týkat investic do vozového parku či do rozvoje údržbové základny.

„Podnikatelský plán směřuje k tomu, abychom se na konci letošního roku maximálně přiblížili k černé nule. Dokud tu bude Covid, máme jen omezené možnosti, jak zvýšit výnosy. Úspory proto budeme hledat napříč všemi činnostmi, budeme nově nastavovat některé procesy a hledat případné duplicity,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel ČD Ivan Bednárik. Plán je podle něj nastaven tak, aby reflektoval fungování celé skupiny a jejich jednotlivých firem.

Novým šéfem nákladního dopravce ČD Cargo stal dosavadní výkonný ředitel Tomáš Tóth

Jednou z variant úsporných opatření je možné snižování mezd smluvních zaměstnanců a propuštění části z nich. Podnik o tomto kroku zatím nerozhodl, byl však tématem čtvrtečního jednání dozorčí rady. „Pokud k jejich (smluvních zaměstnanců - pozn.) snižování management přistoupí, a to čistě z důvodu nutnosti úspory nákladů, mělo by to být na základě individuálního přístupu a mělo by se to týkat především administrativních pracovníků s vyššími příjmy. Plošné propouštění, ani plošné snížení smluvních mezd nepodporujeme. Nechceme přijít o odborníky, kteří nám po návratu do standardního stavu budou chybět“ řekl šéf rady Pavel Kysilka. Většiny zaměstnanců s tarifní mzdou by se šetření ale dotknout nemělo.

Kysilka upozornil, že epidemiologická situace a tím i vývoj na trhu bude i letos těžko předvídatelná. Je tak podle něj nutné, aby společnost podnikatelský plán průběžně vyhodnocovala a aktualizovala.

Velký třesk na železnici. Víme, kdo nahradí budoucího šéfa Českých drah v čele výdělečného ČD Cargo

Celková ztráta skupiny Českých drah bude za loňský rok zřejmě v řádech několika miliard korun, v předchozích letech přitom podnik hospodařil se ziskem. Ke ztrátám vedl především obří pokles poptávky cestujících. Ta například na jaře klesla téměř na desetinu a na podzim pak přibližně na pětinu běžného zájmu.

Společnost kvůli krizi v závěru loňského roku provedla změny ve vedení, kdy Václava Nebeského v čele společnosti nahradil tehdejší šéf ČD Cargo Ivan Bednárik. Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) změny vysvětlil potřebou posílení krizového finančního řízení společnosti.

Autor: