Hlavní obsah

Praktiky z východu, je to magor, reagují politici na potyčku ve Sněmovně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Čtvrteční rvačku ve Sněmovně, při které se poslanec Lubomír Volný dostal do potyčky s místopředsedou dolní komory Tomášem Hanzelem (ČSSD) a dalšími poslanci, odsoudily všechny poslanecké kluby. Premiér Andrej Babiš (ANO) Volného chování označil za „totálně nevhodné a hloupé”, šéf lidovců Marian Jurečka pak nezařazeného poslance označil přímo za „magora”.

Potyčka v Poslanecké sněmovně Video: Česká televize ČT24

 
Článek

„To, jak se zachoval poslanec Lubomír Volný, je totálně nevhodné a hloupé. Kdybych to měl komentovat, napadaly by mě jen výrazy, které nejdou publikovat,” napsal Andrej Babiš na Twitter.

Vicepremiér a šéf sociálních demokratů Jan Hamáček (ČSSD) a sociální síť zase napsal, že očekává co nejrychlejší potrestání poslance Volného za napadení předsedajícího sněmovny.

Chování Volného odsoudil také předseda občanských demokratů Petr Fiala. „Je mi smutno, že se něco takového v Poslanecké sněmovně mohlo stát. Všichni musíme respektovat pravidla i své politické soupeře, cokoli jiného oslabuje demokracii a ničí politickou kulturu,” uvedl.

Poslanci se porvali u předsednického pultíku

Domácí

Podobně se vyjádřil i Pirát Radek Holomčík. „Nesouhlas s postupem předsedajícího lze vyjádřit různými způsoby, ale projevy agresivity jsou (minimálně) ve Sněmovně nepřijatelné,” sdělil.

„Poslanec Volný je magor,” reagoval i šéf lidovců Marian Jurečka. Podle něj člověk, který si nevystačí s použitím mozku a rétoriky, nepatří do demokratické diskuse.

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová uvedla, že násilí na předsedajícím schůze je největší ubohost, kterou v politice zažila.

„Viděla jsem mnohokrát záběry z parlamentů, kde probíhala rvačka, ale nemyslela si, že to zažiji i jako česká poslankyně. Pane Volný, slovy pana Wericha, kde blb, tam nebezpečno,” vzkázala mu.

Jste sobecký idiot, obul se Feri do Volného za nenošení roušky ve Sněmovně

Koronavirus

Europoslanec za STAN Stanislav Polčák vyzval v souvislosti s incidentem k omluvě předsedu SPD Tomia Okamuru - prý za to, koho to přivedl do Sněmovny. Právě za SPD totiž Volný kandidoval, nyní je nezařazený.

„Myslel jsem, že to jsou praktiky známé spíš z Ukrajiny a dál na východ. Kdo neznáte, seznamte se,” uvedl.

Jednání o prodloužení nouzového stavu přerušila rvačka, Volného vykázali

Domácí

Tomio Okamura se od Volného „důrazně distancoval”. „Doufám, že se to tady nebude již opakovat,” komentoval to na půdě Poslanecké sněmovny.

Foto: Česká televize ČT24

Lubomír Volný

Předseda komunistů Vojtěch Filip Novinkám napsal, že se podle něj jednalo o ubohý fyzický útok na předsedajícího. „(Volný - pozn. red.) hrubě porušil svůj ústavní slib, který skládal při nástupu do funkce,” uvedl v SMS.

Poslanec TOP 09 Dominik Feri na svém Twitteru uvedl, že ohledně Volného setrvává na svém předchozím stanovisku. Již dopoledne ho nazval „sobeckým idiotem”, když kritizoval, že Volný odmítá ve Sněmovně nosit roušku.

K potyčce se vyjádřil i Miroslav Kalousek (TOP 09), který v úterý složil poslanecký mandát. „Sotva jsem odešel, už se perou... Ne, teď vážně: Poslanec Volný se dopustil násilí na předsedajícím schůze. To nelze tolerovat, něco takového si nikdo nesmí dovolit. Měl by zasednout mandátový a imunitní výbor a uložit nejpřísnější možný trest,” napsal na Twitter.

Rvačka ve Sněmovně a co jí předcházeloVideo: psp.cz

Výběr článků

Načítám