Hlavní obsah

Blatný: Lyžařská střediska by mohla brzy otevřít

– Praha • Aktualizováno
Novinky, ČTK, Klára Beranová

Pokud to epidemiologická situace dovolí, mohly by se na přelomu ledna a února otevřít lyžařské areály. Ve Sněmovně to před poslanci sdělil ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Lyžaři v Horní Malé Úpě

Článek

„Lyžařská centra otevřou tak brzo, jak to jen půjde. Musí to ale dovolit epidemiologická situace. Jestli chcete slyšet nějaké datum, tak to může být na přelomu ledna a února. Je zájmem, aby tato část podnikatelů nebyla znevýhodněna,“ uvedl ministr před poslanci.

Lidé se vydali na sjezdovky navzdory zákazu vleků

Domácí

Obnovení provozu zimních středisek i ubytovacích služeb je jedna z podmínek, které si dali komunisté k podpoře prodloužení nouzového stavu, jenž ve čtvrtek projednává Sněmovna.

Podle poslanců KSČM uzavření nefunguje a vláda by měla nastavit protiepidemická pravidla. „Je namístě, aby vláda řekla, zda je připravena skiareály ještě v této sezoně otevřít,“ uvedl ve čtvrtek komunistický poslanec Zdeněk Ondráček

Žáci by se mohli vracet do škol od února, nastínil Blatný

Domácí

O otevření skiareálů žádali dříve také jejich provozovatelé i zástupci cestovního ruchu a sportu. Každý další den uzavření je podle nich pro ně fatální a začátek provozu například až od poloviny února by jejich situaci už nepomohl.

Skiareály mohly v aktuální zimní sezoně zatím fungovat jen mezi 18. a 26. prosincem. Ztráta kvůli uzavření činí do 10. ledna podle Asociace horských středisek jednu až 1,2 miliardy korun.

Kompenzace za uzavřené vleky a lanovky budou do 530 korun za místo a den

Koronavirus

V ČR je podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka (za ANO) 450 lyžařských středisek, do státního rozpočtu ročně přinášejí zhruba 13 miliard korun. Zaměstnávají 45 000 převážně místních obyvatel.

Reklama

Výběr článků

Načítám