Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Vlhová a Magoni? Majú plán, neskáču len tak do čiernej diery

Dvakrát zjazd, raz super G. Slovenka Petra Vlhová opäť siahne po dlhých lyžiach. V Crans Montane zabojuje o dôležité body v boji o veľký glóbus.

21.01.2021 19:48
obrovský slalom ženy Vlhová magoni Foto: ,
Úspešný tandem - Livio Magoni a Petra Vlhová.
debata (2)

Tréner Timotej Zuzula v nej vidí veľký potenciál – raz by sa vraj mohla pridať k Lindsey Vonnovej, ktorá kedysi dominovala vo všetkých disciplínach.

Ako sa spozná lyžiarka, ktorá má predpoklady na zjazd?

Predovšetkým sa nesmie báť. Rýchlosti ani ťažkých skokov.

Zistíte už po po troch jazdách, že pretekárka nemá strach?

Na to neexistuje jednoduchá odpoveď. Každá lyžiarka má predsa svoj vývoj. Tak ako všetko ostatné, aj lyžovanie je o postupnom prechode od jednoduchého k zložitému. Tréner však vidí už na mladej pretekárke, či k tomu má vzťah.

Timotej Zuzula s dcérou Veronikou. Foto: TASR, Martin Baumann
Timotej Zuzula Timotej Zuzula s dcérou Veronikou.

Verí si Vlhová na zjazdárskej trati?

Keby to tak nebolo, dnes nie je v Crans Montane. Je sebavedomá, dokazuje to v tréningu i priamo počas pretekov. Nemôžete však od nej očakávať, že s tým, čo má momentálne za sebou, bude vyhrávať. Lindsey Vonnová bola spočiatku tiež iba slalomárkou a keď začala jazdiť kĺzavé disciplíny, nikto sa nezaujímal, či je prvá, desiata alebo posledná.

Napokon z nej bola elitná zjazdárka. Petra ho zaradila do repertoára až vlani, nečakajme zázraky. Keď si predstavím to málo, čo doteraz absolvovala, musím povedať, že je excelentná. To len ľudia nie sú trpezliví. Aj 30. miesto by bol výborný výsledok.

V priamom prenose RTVS ste jej však naposledy dvakrát zdôraznili – Petra, ty máš na to. Znelo to, akoby si nedôverovala…

Vôbec nie. Len som mal pocit, že je sklamaná z výsledku a chcel som ju takýmto spôsobom povzbudiť. Fanúšikovia občas navodzujú dojem, že čokoľvek iné ako víťazstvo je neúspech. Treba si uvedomiť, že na štarte stojí veľa ortodoxných zjazdárok, ktoré netrénujú žiadnu inú disciplínu. Petra je skvelá a komplexná lyžiarka so všetkým, čo k tomu patrí.

Muži, ktorí stoja za úspechom Petry Vlhovej Fotogaléria - 13 fotiek Všetky fotky
Igor Vlha - manažér tímu.

Môže byť pretekárka v dnešnej konkurencii špičkou v technických aj kĺzavých disciplínach?

Práve Vlhová nám môže dať na túto otázku pozitívnu odpoveď. V minulosti sa to podarilo Vonnovej i Mikaele Shiffrinovej. Nie je to jednoduché – pretekár potrebuje mať na kopci odjazdené kilometre, k dispozícii správny materiál a vyhovujúce podmienky.

Predsa len, nedá sa na veľký glóbus zaútočiť iba cez pódiové umiestnenia v slalome a obrovskom slalome?

Livio Magoni veľmi dobre vie, čo robí. Rozhodol, že na Mount Everest sa s Petrou vydriape ťažšou, ale hodnotnejšou – Boningtonovou cestou. Samozrejme, je aj riskantnejšia, no určite majú plán a neskáču len tak do čiernej diery.

Prečo ste k rýchlostným disciplínam neviedli aj vašu dcéru Veroniku? Mala z nich strach?

Nemali sme kde trénovať. Na zjazd sa pripravovala iba rok, keď na svetovom šampionáte štartovala v kombinácii a skončila deviata. Dokonca ani na obrák sme nemali podmienky – sme z Bratislavy, dostali sme sa maximálne na miesta, kde bolo pätnásť brán. Okrem toho, zjazd nie je slalom – ak sa naň chcete pripraviť, nemôžete mať iba jedného kouča.

Chce to oveľa väčší tím…

Pravdaže. Keď pretekár spadne, vyrazí si dych a vy ho nevidíte, umrie vám priamo na trati.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Petra Vlhová #svetový pohár #alpské lyžovanie #Livio Magoni