Návrat dětí do škol? Američtí akademici naznačili, kde leží bezpečná hranice

NÁZOR - Zjistili jsme, že školy mohou otevřít pro prezenční výuku, aniž by v lokalitě zesílilo šíření nemoci covid-19, pokud jsou počty nakažených relativně nízké. V komentáři pro server The Conversation to tvrdí profesor ekonomie Scott Iberman a profesorka ekonomie Katharine Strunková z Michiganské státní univerzity a datový analytik Dan Goldhaber z Washingtonské univerzity. Deklarují, že nákaza se naopak rozšíří, je-li v oblasti více než 21 případů na 100 tisíc obyvatel.

Velká myšlenka

Autoři komentáře staví svůj závěr na datech z amerických států Michigan a Washington z rozmezí září až prosince 2020, které umožnily jednotlivým okresům rozhodnout, zda povolí prezenční výuku, díky čemž lze pozorovat, jak jednotlivá rozhodnutí ovlivnila počet případů nákazy koronavirem v oblasti.

"Je to těžké určit, protože na vině mohou být další faktory, například omezování kontaktů a nošení roušek," přiznávají ekonomové a datový analytik. Poukazují, že se může zdát, že prezenční výuka vede k šíření covidu-19, ale ve skutečnosti se tak děje díky dodržování, resp. absenci bezpečnostních opatření, především v případě, že konkrétní oblast je ochotnější poslat žáky zpět do škol.

S tímto se Iberman, Strunková a Goldhaber pokusili vypořádat tím, že do statistické analýzy zahrnuli informace, jako je míra nošení roušek v oblasti a politická orientace okresu ve volbách v roce 2016, která je důležitým faktorem, protože republikáni zjevně dodržují protiepidemiologická opatření méně než demokraté, a stejně tak více podporují prezenční výuku navzdory pandemii.

Akademici zjistili, že koronavirus se pravděpodobně ve školách do jisté míry šíří, ale jeho šíření může zkrátka kopírovat to, co probíhá v dané lokalitě, a děti i učitelé se zřejmě nenakazí ve školní budově pravděpodobněji než jinde, spíše naopak.

Proč je to důležité?

"Většina (zkoumaných) okresů uzavřela brány tamních škol v březnu a neotevřela je po zbytek školního roku, místo toho nabídla žákům distanční výuku," pokračují autoři komentáře. Zdůrazňují, že zároveň rostou důkazy o tom, že distanční výuka příliš nefunguje, především v případě žáků z nízkopříjmových rodin a rodin etnických menšin.

S ohledem na tyto výzvy se mnoho michiganských a washingtonských okresů rozhodlo na podzim nabídnout hybridní výuku, ale jak začal počet případů covidu-19 růst, některé - například v okolí Chicaga - čelí obtížné volbě, zda školy skutečně otevřít, případně nechat otevřené, konstatují Iberman, Strunková a Goldhaber. Dodávají, že doteď neměly úřady data, z nichž by mohly vycházet, a tak je jejich studie prvním vědeckým podkladem, se kterým můžou američtí politici operovat při svém těžkém rozhodování.

Co stále nevíme?

Trojice expertů poskytuje konkrétní odhady, kdy je počet případů covidu-19 natolik vysoký, že otevření škol přispěje k dalšímu šíření viru, ale varuje, že by k takovému kroku mělo přistupovat opatrně, jelikož statistické odhady mohou vykazovat chyby.

Důležité tak není soustředit se na konkrétní číslo, ale pochopit, že existuje hranice, kdy prezenční výuka začne přispívat ke komunitnímu šíření koronaviru, deklarují autoři komentáře. Dodávají, že roli navíc hraje zřejmě i způsob, jakým školy fungují a jaká bezpečnostní opatření přijmout.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Školy mohou například vrátit (do lavic) pouze část studentů, vyžadovat nošení roušek a udržovat několikametrový rozestup mezi lavicemi," píšou odborníci. Věří, že taková opatření zřejmě snižují přenos viru, avšak nelze posoudit, nakolik pomáhají ve skutečnosti, jelikož nejsou dostupné informace o předpisech jednotlivých škol a jejich případném dodržování.

Jaké další výzkumy probíhají?

Již vzniklo několik studií o tom, jak covid-19 ovlivňuje učení, připomínají Iberman, Strunková a Goldhaber. Podotýkají, že ze závěrů vyplývá, že pandemie poškozuje mnohem více vzdělání žáků z řad nízkopřijmových rodin a etnických menšin.

Neproběhl ale výraznější výzkum toho, jak se covid-19 ve školách šíří, upozorňují autoři komentáře. Poukazují, že podle jedné studie existuje spojitost mezi uzavřením škol na jaře loňského roku a poklesem počtu koronavirových úmrtí, avšak v té době došlo také k přijetí dalších opatření k omezení mezilidských kontaktů, tudíž role uzavření škol není zcela jasná.

Nová studie vývoje hospitalizací dospěla k podobným závěrům, jaké přinesli Iberman, Strunková a Goldhaber. Ty znějí, že prezenční výuka vede k většímu počtu hospitalizovaných, pokud je v lokalitě obecně velký počet nákaz, ale nelze najít žádnou korelaci mezi prezenční výukou a počtem pacientů v nemocnicích, je-li počet nákaz v oblasti celkově nízký.  

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Školství USA (Spojené státy americké)

Aktuálně se děje

před 7 minutami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Rusko zesílí útoky na ukrajinské sklady se západními zbraněmi, slíbil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy