Baťovský Zlín v barvách. Prvorepublikový zázrak ožívá na kolorovaných snímcích

Baťovský Zlín v barvách. Prvorepublikový zázrak ožívá na kolorovaných snímcích
Továrna v zahradách, 1939. Tomáš Baťa zastával názor, že základem úspěšné práce je prostředí, ve kterém se člověk cítí příjemně a je na něj hrdý. Cílem bylo vytvořit tovární areál, který by svým vzhledem připomínal nejen průmyslovou fabriku, ale místo, které je tvůrčí, čisté a příjemné. Základem byla péče o zeleň a čistotu. Například okna továrních budov se myla jednou za měsíc. (Autor fotografie Josef Vaňhara).
Zlín se stal díky Baťovi moderní metropolí, která svým jedinečným a dynamickým růstem lákala k návštěvě. Obyčejní lidé, vysoce postavení státníci, továrníci, umělci – téměř každý se chtěl přesvědčit, zda je pravdou, že Zlín je „Amerika v Čechách“. Nejen tovární areál, ale také vila Tomáše Bati proto hostily mnohé významné návštěvy. Na fotografii je zachycen Tomáš Baťa s čínským velvyslancem a zplnomocněným ministrem Tsiang Tsoa Pingem a jeho delegací. (Autorem fotografie je Josef Vaňhara).
Mladí muži, 1934. Zahraniční studenti Baťovy školy práce. Vizí Tomáše Bati bylo vzdorovat chudobě. Nejlepší cestu spatřil v přípravě mladých lidí na život. A to skrze odborné vzdělání, vytvoření vztahu k práci a získání finanční nezávislosti. Baťova škola práce se stala během let vyhledávanou vzdělávací institucí a její absolvování bylo považováno za prestižní. Na fotografii jsou zachyceni studenti z tehdejší Jugoslávie. (Autor fotografie Josef Vaňhara).
Nové trendy, 1938. Volný čas, sport, zkoušení nových trendů – toto vše patřilo k životu mladých mužů ve Zlíně. Baťova škola práce nebyla známa pouze tvrdou prací a přísným režimem, ale také jako místo, kde jste mohli začít objevovat moderní druhy sportů, aktivit a možností trávení volného času. Na snímku je zachycen chlapec při testování kolečkových bruslí. (Autor fotografie neznámý).
Foto: Kolorizace fotografií: Vladimír Parízek / Státní okresní archiv Zlín / Nadace Tomáše Bati
Dan Poláček Tomáš Vocelka Dan Poláček, Tomáš Vocelka
Aktualizováno 12. 7. 2023 10:22
Tomáš Baťa vstoupil do historie jako zakladatel obuvnického impéria, které dalece přerostlo hranice Československa a funguje dodnes. Největšího rozmachu podniku se sídlem ve Zlíně se ovšem nedožil, zahynul totiž 12. července 1932 při leteckém neštěstí v Otrokovicích, když se chystal na obchodní cestu do Curychu.

Jak vypadal prvorepublikový Zlín v dobách, kdy odtud okouzlil svět Tomáš Baťa, ukazují unikátní kolorované fotografie z výstavy Nejde - neexistuje! Připravili ji Gabriela Končitíková z Nadace Tomáše Bati a Vladimír Parízek, který si vzal na starost obarvení starých černobílých snímků. 

Výstava Nejde - neexistuje! byla původně k vidění v jedné ze zlínských kaváren, nyní je dostupná pouze online. Připravila ji Nadace Tomáše Bati ve spolupráci se Státním okresním archivem Zlín.

Kromě možnosti prohlédnout si baťovský svět v barvách se autoři zaměřili také na to, aby představili ideje, na kterých stál úspěch Tomáše Bati. Poutavě je přibližují v doprovodném textu k fotografiím. Ty původně existovaly jen v černobílé verzi, jejich obarvení se však ujal Vladimír Parízek. Kolorování snímků předcházel výzkum, aby barvy co nejreálněji odpovídaly dobové skutečnosti. 

Srovnání původních černobílých a kolorovaných snímků najdete na webu výstavy

Srovnání původních a kolorovaných snímků na webu výstavy Nejde - neexistuje!
Srovnání původních a kolorovaných snímků na webu výstavy Nejde - neexistuje! | Foto: Kolorizace fotografií: Vladimír Parízek / Státní okresní archiv Zlín / Nadace Tomáše Bati
 

Právě se děje

Další zprávy