Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Šokujúce info zo zákulisia! Olympiáda sa vraj neuskutoční ani tento rok

Ďalší informačný obrat. Pandemická kríza podľa najnovších indícií zničí aj náhradný termín olympiády v Tokiu.

22.01.2021 06:28
Tokio, štadión Foto: ,
Olympijský štadión v Tokiu.
debata (10)

Na verejnosť prenikli správy, že vrcholná športová udalosť nebude ani tento rok. Riešila to vraj už i japonská vláda pri interných rokovaniach. Napísal to britský denník The Times s odvolaním sa na nemenovaný vysoko postavený zdroj z japonskej vládnucej koalície.

Kabinetu premiéra Jošihideho Sugu ide v tejto chvíli údajne už iba o to, ako túto zvesť pustiť oficiálne do sveta a ako si zabezpečiť usporiadanie v ďalšom voľnom termíne, teda v roku 2032.

„Nikto to nechce povedať ako prvý, ale panuje zhoda na tom, že je to príliš zložité. Osobne si nemyslím, že sa budú (hry) konať,“ povedal zdroj pre The Times. Medzinárodný olympijský výbor aj japonská vláda pritom verejne stále tvrdia, že sa najväčšie športové podujatia na svete tento rok uskutoční za prijatie osobitných opatrení proti šíreniu nákazy.

Podľa denníka hrozí, že by sa olympiáda namiesto športového sviatku a osláv medzinárodnej súdržnosti mohla stať akciou, na ktorej dôjde k významnému rozšíreniu vírusu. Japonsko totiž kvôli zimnej vlne pandémie vyhlásilo stav núdze vo svojich najväčším mestách vrátane Tokia. A je tu aj ďalší takmer hmatateľný nepriaznivý faktor – prieskumy ukazujú, že s usporiadaním hier tento rok v júli a auguste nesúhlasí 80 percent Japoncov.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

Zrušenie olympiády by pritom podľa denníka bolo pre Japonsko finančnou katastrofou. Krajina už na prípravy vynaložila najmenej 25 miliárd dolárov, z ktorých tri štvrtiny pochádzali z verejného rozpočtu.

Cieľom vlády je podľa The Times udržiavať zatiaľ zdanie toho, že sa krajina aj naďalej usiluje o usporiadanie olympiády tento rok, aby Japonsko získalo automaticky právo na organizovanie hier v náhradnom termíne v roku 2032 vo chvíli, kedy bude tohtoročné podujatie nevyhnutne zrušené.

Japonské vedenie údajne čaká na prvý krok zo strany iných štátov. Vlani po tvrdeniach, že Hry budú, prišiel rýchly zlom potom, čo Kanada a Austrália ohlásili, že na akciu nevyšlú svojich športovcov. „Ak by niekto ako (americký) prezident (Joe) Biden povedal, že športovci USA nemôžu prísť, potom by sme mohli povedať: Tak, teraz je to nemožné,“ dodal zdroj The Times.

Japonci to dementovali

Predstavitelia japonskej vlády v piatok dementovali informácie, že sa kabinet pre pandémiu koronavírusu dohodol na zrušení olympijských hier v Tokiu. Reagovali tak na správu britského periodika The Times, podľa ktorej sa už v zákulisí rozhodlo, že hry v tomto roku nebudú a Tokio sa bude uchádzať o ich znovupridelenie v najbližšom voľnom termíne.

Zástupca kabinetu Manabu Sakaj na tlačovej konferencii označil tieto správy za nepravdivé.

„Samozrejme, že musíme brať do úvahy aktuálnu situáciu vo svete a v istom momente budeme musieť definitívne rozhodnúť. Dovtedy však bude japonská vláda robiť všetko, čo je v jej silách, aby sa hry uskutočnili,“ uviedol Sakaj v reakcii na článok z The Times, ktorý sa odvolával na nemenovaný vysokopostave­ný zdroj.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #koronavírus