Moderátor ČRo a radní ČT Lubomír Veselý v rozhovoru s premiérem Andrejem Babišem

S Babišem o vesmíru, se Zemanem o koprovce. Ke Xaverovi do rozhlasu už ale politici nechodí

Napsal/a Vojtěch Berger 22. ledna 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Půl roku už v pořadu Xaver a host Českého rozhlasu nebyl žádný politik, naposledy vloni v létě komunistický poslanec Pavel Kováčik. V tichosti se tak odstranil problém, který se kolem rozhovorů moderátora Lubomíra Veselého dlouho vznášel – tedy jestli politici patří do zábavných pořadů ve veřejnoprávním rádiu. Další moderátorce Alexandře Mynářové rozhlas politické hosty rovnou zakázal ve smlouvě.

„Rybařina není o tom, jestli něco chytíte nebo ne, ale o tom, že tam ráno přijdete, sednete, je tam klid a přiletí ledňáček,“ popisoval poslanec Kováčik své hobby, a naplnil tak představu, kterou vedení rozhlasu o pořadu Xaver a host mělo.

„Pořad Xaver a host je zábavným pořadem, nikoli politickou diskusí, stejně jako např. v České televizi pořad Všechnopárty Karla Šípa. V rozhovoru s politiky na toto moderátor upozorňuje a rozhovor vede v zábavném formátu,“ odpověděl ředitel regionálních stanic ČRo Jan Menger (nadřízený moderátora Veselého) předloni v reakci na jednu z posluchačských stížností.

Její autor tehdy upozorňoval na to, že „v pořadu Xaver a host byli za posledních 30 dnů pozváni tři ministři nominovaní za stranu ANO, jmenovitě Alena Schillerová (26.9.2019), Andrej Babiš (10.9.2019) a Adam Vojtěch (30.8.2019). Během stejné doby byl v uvedeném pořadu z jiné politické strany pouze Jiří Čunek (KDU-ČSL). Celkově byli za dobu existence pořadu pozváni pouze dva další politici (Petr Gazdík a Alexandr Vondra)“. Podle stížnosti šlo o jednostrannou propagaci hnutí ANO, což však Rada Českého rozhlasu odmítla.

Vyváženost? ANO šest hostů, ČSSD dva

Součástí stanoviska vedení ČRo byl tehdy argument, že „přestože pořad Xaver a host nemá zpravodajský ani politicko-publicistický diskusní formát, dbáme i tak na vyváženost hostů politiků, i když jich není mnoho“.

Bývalý radní Českého rozhlasu Jiří Vejvoda tehdy na zasedání Rady nadhodil, zda je rozumné politiky do lifestylových rozhovorů vůbec zvát. „Ten moderátor nemá na vybranou. Buď politika nechá dělat si PR a to i u jeho ‚nevoličů‘, kteří musí platit koncesionářské poplatky, anebo do něj svými otázkami ‚jde‘ a pak to není lifestylový pořad. Na to mi bylo řečeno, že to je zajímavý názor…,“ vzpomínal loni Vejvoda v rozhovoru pro HlídacíPes.org.

 

Od začátku vysílání pořadu Xaver a host v červnu 2019 do léta 2020 se v pořadu vystřídalo celkem 19 hostů – aktivních politiků, včetně českého velvyslance v USA Hynka Kmoníčka a prezidenta Miloše Zemana (s ním moderátor řešil například to, zda má rád koprovku, premiér Babiš zase vyprávěl, že se radí s vesmírem). Zmíněný rozhovor s Babišem řešila kvůli možné nevyváženosti Rada ČRo i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Za zmínku stojí i rozhovor s šéfem motolské nemocnice Miloslavem Ludvíkem, který v době interview byl již několik měsíců známým kandidátem do Senátu za ANO a ČSSD. To však při představení hosta ve vysílání nezaznělo.

Výjimečně se v pořadu objeví i hosté, kteří sice nejsou aktivními politiky, z titulu své funkce ale mají k politice blízko, například prezident České lékařské komory Milan Kubek nebo epidemiolog Rastislav Maďar.

Jak tedy ve skutečnosti vypadala politická vyváženost hostů pořadu, kterou se rozhlas zaštiťoval? Mezi hosty bylo dohromady šest zástupců hnutí ANO, tři zástupci ODS, dva zástupci KDU-ČSL a po jednom zástupci měli Piráti, hnutí STAN, SPD a KSČM. Dvěma hosty byla zastoupená vládní ČSSD.

Politici v pořadu Xaver a host

Po loňském rozhovoru s komunistou Kováčikem se však už žádný aktivní politik v pořadu Xaver a host neobjevil (nepočítáme-li někdejšího europoslance a velvyslance Vladimíra Remka). Vysvětlit by to mohla přísná pravidla pro vyváženost vysílání, která v rozhlase záhy poté začala platit kvůli podzimním krajským a senátním volbám. Politici se ale do pořadu nevrátili ani po nich.

Zákaz pro Mynářovou

Na dotaz HlídacíPes.org, zda pořad od loňského léta dostal nový formát bez politiků, mluvčí rozhlasu Jiří Hošna nijak nereagoval.

Generální ředitel ČRo René Zavoral ještě v roce 2019 tvrdil, že odlehčené povídání s politiky do rozhlasu patří, a to právě s odkazem na pořad Xaver a host. Když však rozhlas o rok později, na podzim 2020, uzavíral smlouvu s manželkou hradního kancléře Vratislava Mynáře, v jejím rozhovorovém pořadu politiku od začátku zakázal.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


 

Jak už dříve upozornil HlídacíPes.org, zákaz politických hostů i témat má Alexandra Mynářová ve svém pořadu Slavné dvojice zakotvený přímo ve smlouvě s ČRo:

„Hosty pořadu nebudou politici ani jiné osoby aktivně angažované v ovlivňování veřejných pravidel a rozhodování. Obsahově se pořad nebude zabývat politikou ve smyslu státních záležitostí, správy věcí veřejných a činností v oblasti řízení vnitrostátních záležitostí nebo zahraničních vztahů a činností spočívajících v účasti politických subjektů (politických stran, hnutí, skupin, jedinců) na státních záležitostech,“ stojí v neobvykle detailně formulovaném textu smlouvy.

Moderátor Lubomír Veselý, jehož pořad se stopáží i žánrem Slavným dvojicím velmi podobá, žádný podobný popis svého pořadu, natož zákaz jakýchkoli témat, ve smlouvě nemá. Do pořadu Xaver a host si zve většinou hosty z oblasti kultury či showbyznysu, mezi herci, zpěváky či spisovateli se také občas objeví lékař či jiná veřejně známá osobnost.

Dotaz, v čem se rozhovory Veselého a Mynářové liší, a zda ČRo neuvažuje o podobném výslovném zákazu politiků i pro pořad Xaver a host, rozhlas nechal rovněž bez odpovědi.

Vedení rozhlasu v uplynulém roce a půl Veselého vždy po jeho kauzách podrželo; ať už kvůli fotce s Tomášem Vandasem z extremistické DSSS, anebo po Veselého slovních výpadech proti novinářkám některých komerčních médií i samotného Českého rozhlasu.


Poznámka: Prvním aktivním politikem v pořadu Xaver a host po půlroční pauze bez politických hostů byl letos 5. ledna neonatolog a senátor (zvolen jako nestraník za KDU-ČSL) Lumír Kantor

 Save as PDF
Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)