Reprodukční číslo se zhoršuje, počet mrtvých v Německu je enormní

Index protiepidemického rizika PES je dále na 73 bodech a více než týden se tak drží ve čtvrtém z pěti stupňů rizika. Popáté v řadě se ale zhoršilo reprodukční číslo, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný.

21:44 - Ve Francii se od počátku epidemie covidu-19 prokázala nákaza koronavirem u více než tří milionů lidí. V neděli uplyne rok ode dne, kdy francouzské úřady ohlásily první potvrzené případy v zemi i v celé Evropě. Za posledních 24 hodin přibylo 23.292 nových případů, uvádí dnes vládní web. Zemřelých s covidem-19 přibylo za den 649.

20:52 - Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes oznámila, že se dohodla s konsorciem Pfizer/BioNTech na nákupu 40 milionů dávek jeho vakcíny proti covidu-19. V rámci vakcinačního programu COVAX s nimi bude moci od února začít očkovat v chudých zemích.

20:05 - Česko dostane v příštích třech týdnech od firmy Pfizer/BioNTech méně vakcíny. Původně plánovaný počet dávek očkovací látky by se měl dorovnat do poloviny února, pak by se měl zvýšit. Po jednání se zástupci firmy to dnes novinářům řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Plat vakcíny a lahviček by podle něj mělo přijít asi o pětinu méně. Při používání šesti dávek místo původních pěti by se ale měl zachovat plánovaný počet naočkovaných.

19:13 - První vědecké důkazy naznačují, že mutace koronaviru, která se poprvé objevila v Londýně a na jihovýchodě Británie, může být smrtelnější než původní varianta, uvedl britský premiér Boris Johnson. Podle Johnsona je ale vakcína, kterou už dostala desetina dospělých Britů, účinná proti všem variantám covidu.

18:54 - Nejlidnatější stát brazilské federace Sao Paulo zpřísňuje opatření kvůli rostoucímu počtu nových nákaz koronavirem. Na tiskové konferenci o tom dnes informoval jeho guvernér Joao Doria. Nová omezení vstoupí v platnost v pondělí a potrvají zatím do 7. února, uvedl server CNN Brasil.

18:12 - Dodavatel Pfizer/BioNTech přislíbil v příštím týdnu obnovit ve stoprocentním rozsahu dodávky vakcíny proti covidu-19. Na twitteru to napsal předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který vede jednu z poradních skupin ministra zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) dnes mluvil o omezení dodávek na tři týdny. Odpoledne pak s firmou jednal.

17:31 - Slovensko po předchozím nárůstu nyní zaznamenalo pokles počtu potvrzených nových případů infekce koronavirem, země patrně bude moci postupně přistoupit k uvolnění restrikcí. Od února by částečně mohly znovu fungovat školy. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Marek Krajčí. Na Slovensku v současnosti pokračuje celostátní testování obyvatel na koronavirus, o víkendu s odběry vzorků pomohou slovenským zdravotníkům na dvě stovky jejich kolegů z Polska.

16:59 - Restauratér Zdeněk Pohlreich dostal v pražské Všeobecné fakultní nemocnici (VFN) vakcínu proti koronaviru, ačkoli nepatří k lidem s přednostním nárokem na očkování. Podle nemocnice dostal jako náhradník jednu ze zbytkových dávek, pro které by jinak nebylo uplatnění. Napsal to dnes server SeznamZprávy.cz. Pohlreich, který na jaře v první vlně pandemie pomáhal se stravováním lékařů právě i ve VFN, věc nekomentoval.

16:33 - Předseda Národní sportovní agentury Milan Hnilička požádal premiéra Andreje Babiše o zařazení českých reprezentantů do vládní strategie očkování proti koronaviru. Ulehčilo by reprezentaci na mezinárodních soutěžích nejen sportovcům, kteří se připravují na olympijské hry v Tokiu.

16:20 - Fakultní nemocnice v Motole podává trestní oznámení na možné šíření poplašné zprávy. Reaguje na to, že na twitteru se objevila informace o lékařích, kteří po očkování v motolské nemocnici skončili na jednotce intenzivní péče (JIP). Nemocnice to dnes oznámila na twitteru, zprávy o zdravotních problémech lékařů označila za dezinformaci.

FN Motol se důrazně ohrazuje proti tvrzení o zhoršení zdravotního stavu lékařů, kteří měli být údajně hospitalizováni na JIP po aplikaci druhé vakcíny proti COVID-19.Jedná se o dezinformaci!Nemocnice podává trestní oznámení za šíření poplašné zprávy. pic.twitter.com/98PSeSwvKH

— Fakultní nemocnice v Motole (@FnMotol) January 22, 2021

16:06 - Laboratoře AGELLAB dostaly jako první společnost na Moravě povolení Státního zdravotního ústavu zpracovávat vyšetření na koronavirus také ze vzorku slin. Metoda se bude od pondělí využívat v nemocnici v Ostravě-Vítkovicích. Novinářům to dnes sdělila mluvčí společnosti Agel Radka Miloševská.

15:38 - Lidé v hlavním městě se tuto sezonu výrazně méně potýkají s akutními respiračními infekcemi, mezi které patří i chřipka. Ve srovnání s minulými lety nemocnost klesla několikanásobně. Na svém webu o tom informovala Hygienická stanice hlavního města Prahy.

15:17 - Pokles počtu hospitalizací lidí s covidem-19 na 3000 bude trvat ještě nejméně tři týdny. Nových případů postupně ubývá, ale stále dochází ke komunitnímu šíření nákazy. V posledních dnech stagnuje podíl pozitivních testů z těch, kde pacienta na vyšetření poslal lékař nebo hygiena. České televizi a ČTK to řekl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek.

14:58 - Počet nakažených covidem-19 v Rakousku přesáhl hranici 400.000 a počet souvisejících úmrtí dosáhl 7330. Za posledních 24 hodin přitom testy zachytily 1575 nových případů infekce a 42 zemřelých, informovala agentura APA s odvoláním na dnes aktualizované statistiky rakouského ministerstva vnitra.

14:39 - Vedení Fakultní nemocnice Královské Vinohrady (FNKV) se o přednostním očkování ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňka Kabátka dozvědělo z médií, v nemocničním objednávkovém systému nebyl. ČTK to dnes řekl ředitel nemocnice Petr Arenberger. Nemocnice věc prověřuje. Kabátek za to, že se nechal ve FNKV očkovat, i když nepatří do prioritní skupiny, sklidil kritiku. Kabátek argumentoval tím, že nechtěl ohrozit zdravotníky, se kterými se setkává.

14:11 - Někteří provozovatelé bazénů otevřou své bazény s podmínkou negativních testů na covid-19 pro návštěvníky. Mnoho z nich se ale domnívá, že jim tento způsob fungování nepomůže, a navíc ztratí nárok na kompenzace. ČTK to dnes řekl viceprezident České unie cestovního ruchu (ČUCR) Martin Plachý.

13:46 - Polsko dnes časně ráno spustilo systém rezervace na očkování proti covidu-19 pro lidi ve věku od 70 do 80 let. Senioři stáli v dlouhých frontách před zdravotními středisky, aby se přihlásili osobně, telefonní linka kvůli náporu volajících kolabovala. Zájemci během několika hodin obsadili drtivou většinu termínů do konce března, informoval podle polských médií šéf kanceláře premiéra Michal Dworczyk.

13:29 - Ve čtyřech nemocnicích Zlínského kraje za týden ubylo pacientů s koronavirem. Dnes jich tam leží 320, ve čtvrtek jich bylo 334. V pondělí leželo v krajských nemocnicích 365 lidí s covidem, poté jejich počet postupně s výkyvy klesal. V minulém týdnu byly nemocnice nejvíce obsazené pacienty s covidem v úterý, kdy jich tam leželo 409. Počty pacientů na lůžkách intenzivní péče se však snižují mnohem pomaleji, řekl ČTK mluvčí krajských nemocnic Egon Havrlant. Dnes na intenzivních lůžkách leží 37 pacientů, ve čtvrtek jich bylo 38, v pondělí 46.

13:18 - Všichni pozitivně testovaní na nemoc covid-19 by v Anglii mohli dostávat 500 liber (asi 13.000 korun). Dávka by měla předejít situacím, kdy se lidé s nízkými příjmy vědomě nenechají testovat, neboť si případnou izolaci nemohou finančně dovolit. O zvažovaném plánu britské vlády dnes informovala agentura Reuters.

12:57 - Mexiko dnes zaznamenalo nejvyšší počet úmrtí lidí nakažených koronavirem za předchozích 24 hodin. V zemi zemřelo 1803 osob, u kterých se prokázala nákaza. Kvůli růstu nových případů koronaviru jsou v hlavním městě přeplněné nemocnice, napsala agentura AP. Mexiko vykazuje dlouhodobě vysokou smrtnost pacientů s covidem-19.

12:31 - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) v programu COVID školy v přírodě k dnešku eviduje 174 žádostí za 23,3 milionu korun. Resort to dnes uvedl na twitteru. Podnikatelé mohou o dotace za neuskutečněné školní pobyty žádat do 12. února. Administraci žádostí má na starost Státní fond podpory investic, který je začal přijímat 10. prosince. Na podporu je připraveno 65 milionů korun.

12:05 - Počet úmrtí během podzimních měsíců, kdy státy Evropské unie zasáhla druhá vlna epidemie covidu-19, byl výrazně vyšší, než kolik činní střednědobý průměr. Jedny z nejvyšších procentních růstů v EU vykázala v říjnu a listopadu Česká republika. Od března do konce října bylo v EU zaznamenáno téměř 300.000 úmrtí více, než je průměr z předchozích let, uvedl tento týden unijní statistický úřad Eurostat.

11:27 - Prezident Miloš Zeman ukončil preventivní prohlídku v Ústřední vojenské nemocnici a odjel na zámek v Lánech. ČTK to dnes sdělil jeho mluvčí Jiří Ovčáček. V nemocnici byl prezident od středy, kdy byl očkován proti koronaviru. Poté v ní zůstal do dneška kvůli plánované preventivní lékařské prohlídce.

10:57 - Středočeský kraj musí podle hejtmanky Petry Peckové (STAN) zpomalit očkování seniorů kvůli nedostatku vakcín. Primárně potřebuje dokončit očkování zdravotníků a pracovníků sociálních služeb. Několik týdnů budou dodávky sníženy oproti plánu o 30 procent na zhruba 8000 dávek týdně. Původně to mělo být téměř 12.000 dávek. Snížení má podle krajského radního Pavla Pavlíka (ODS) trvat minimálně tři týdny, uvedl na dnešní tiskové konferenci.

10:32 - Závěrečné ročníky základních a středních škol se budou moci vrátit do lavic i při současném nejpřísnějším pátém stupni opatření proti koronaviru. Upraví se podle nich i provoz malotřídek. Odkdy se tak stane, by se mělo rozhodnout příští týden. Informovali o tom ministři Jan Blatný a Robert Plaga (oba za ANO). 

10:20 - Výběr ředitele odboru komunikace ministerstva zdravotnictví (MZd) chce ministr Jan Blatný (za ANO) dokončit příští týden. U výběrového řízení chce být osobně přítomen. Nový zájemce má podle zveřejněného inzerátu předložit i třístránkový návrh komunikace ke koronaviru.

9:52 - Aktualizaci opatření protiepidemického systému PES, která by měla v Česku platit od 1. února, dnes vláda z časových důvodů neprojednala. Novinářům to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Ministři mají informace o chystaných úpravách k dispozici, Blatný je ale chce ostatním členům kabinetu představit v pondělí obšírněji.

9:31 - V Praze ve čtvrtek laboratoře potvrdily 651 pozitivních testů na onemocnění covid-19. V mezitýdenním srovnání je to zhruba o 80 případů méně a proti středě je denní nárůst nižší asi o 140. Aktuálně se v Praze s nákazou novým koronavirem potýká 10.700 lidí. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Nejvyšší denní nárůst počtu nakažených - 2063 zaznamenala metropole 5. ledna, od té doby počty v mezitýdenním srovnání klesají, týden se drží pod tisícovkou.

9:02 - Počty případů nemoci covid-19 rostou v celé EU, stejně tak i počet úmrtí lidí nakažených novým typem koronaviru. Podle počtu nakažených za 14 dní do 17. ledna je situace nejhorší v Irsku (1444 případů na 100.000 obyvatel), ČR je s více než 1362 případy druhá, toto číslo je přes 1000 ještě v Portugalsku a Slovinsku. Nejvíce mrtvých na obyvatele - zhruba 231 mrtvých na 100.000 - pak vykazuje Slovinsko, ČR je s 223 mrtvými druhá.

8:47 - Počet pacientů s koronavirem na jihu Čech za týden klesl o 1009. Hygienici nyní evidují 5995 případů covidu-19. Za týden se z koronaviru uzdravilo 3513 lidí. Vyplývá to z aktuálních informací jihočeské krajské hygienické stanice. Aktuálně je v regionu 5995 případů nákazy.

8:24 - Počet mrtvých s potvrzenou nákazou koronavirem začal výrazně růst zejména od října a v listopadu byla několikrát překročena i hranice dvou stovek mrtvých za den. Dosavadní rekord 262 mrtvých je ze 3. listopadu. Loni na jaře přitom trvalo měsíc, než celkový počet mrtvých překročil 200 (hranice sta zemřelých byla překročena za 17 dní). Aktuálně počet zemřelých s covidem-19 překonal v ČR hranici 15.000.

7:42 - V Německu zemřelo od začátku pandemie již 50.642 lidí v souvislosti s covidem-19. Za poslední den jich přibylo 859, informoval dnes Institut Roberta Kocha (RKI), podle nějž se ve čtvrtek objevilo také 17,862 nově potvrzených nálezů na SARS-CoV-2. Minulý pátek Německo ohlásilo 1113 zemřelých a 22,368 nově infikovaných, uvedla agentura DPA.

7:40 - Index byl od neděle tři dny na 70 bodech, ve středu se o tři body zvýšil. Důvodem byl právě nárůst reprodukčního čísla nad hranici 0,8. Na začátku ledna se reprodukční číslo dostalo na hodnotu 1,45, poté začalo klesat až na nedělních 0,68. Od té doby roste.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika lékaři

Aktuálně se děje

před 30 minutami

před 53 minutami

před 1 hodinou

Ilustrační foto

4 podivuhodné evropské stavby, které v průvodcích nenajdete

Turistické brožury a příručky jsou skvělými pomocníky, když jste v novém městě poprvé. Pokud se ale na místo vracíte opakovaně, často Vám již novou inspiraci pro zajímavou procházku nenabídnou. Pojďme se společně podívat na místa neprávem opomíjená.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Zásah záchranářů po ruských útocích na Ukrajině

Rusko podniklo masivní útok na ukrajinskou energetickou infrastrukturu

Ukrajina v noci na pátek čelila masivnímu vzdušnému útoku, při kterém protivzdušná obrana sestřelila 84 z 99 řízených střel a dronů vypálených z Ruska, uvedla ukrajinská armáda. Ze střední a západní části země hlásily poškození tepelných a vodních elektráren. Uvedl to server Ukrajinska pravda.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Petr Fiala

Čeští politici nevěří, že Putin nenapadne Česko

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek prohlásil, že nemá zájem napadnout Polsko či Česko. Čeští politici ale jeho slovům nevěří a připomínají osud Ukrajiny či někdejšího šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina, který zemřel za záhadných okolností při pádu letadla.

před 8 hodinami

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

Saharský prach bude od víkendu nad ČR. Může ovlivnit sobotní maxima

Zítra začínají Velikonoce, které má podle předpovědi doprovázet velmi teplé počasí pro přelom března a dubna. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ale dnes upozornil, že odhad sobotní maximální teploty nemusí být stoprocentně přesný. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy