FORTUNA:LIGA - preview 16. kola

22.01.2021, 08:44, aktualizováno 24.01.2021, 08:26
Previews
Jablonec bude plnit úlohu favorita proti Příbrami, načež má o motivaci postaráno, neboť chce udržet průběžnou druhou příčku před Spartou, která v podvečer vyzve Mladou Boleslav. Plzeň chce konečně zvítězit proti Pardubicím, zatímco České Budějovice hodlají potvrdit formu v duelu s Teplicemi...
Dynamo České Budějovice - FK Teplice  (neděle 14:00)
České Budějovice navázaly na úspěšný podzim i na jaře a s dvěma výhrami v zádech přivítají na Střeleckém ostrově FK Teplice. Severočeši museli naopak po dvou výhrách spolknout hodně hořkou pilulku v podobě domácího debaklu od Jablonce.

Domácí tým nastoupí ke třetímu zápasu během jednoho týdne a i proti Teplicím bude chtít zvítězit. "Je to dost náročný program, takže jsme rádi, jak jsme zvládli předchozí dvě utkání. Budeme na to chtít navázat," řekl na úvod trenér Horejš. Budějovice nejprve vyhrály v pražském azylu Pardubic 2:0 a poté doma těsně přehrály Příbram 2:1. Díky šesti bodům se posunuly v tabulce na desáté místo, v bezpečné vzdálenosti od sestupového pásma. Aktuální postavení si mohou ještě vylepšit, pokud doma porazí Teplice.

"Ačkoliv letos nezačali dobře, tak to bude úplně jiné utkání než to poslední. Jak pro ně, tak pro nás. I když máme krátkou pauzu na přípravu, tak chceme být nachystaní," dodal kouč Horejš a zároveň před soupeřem varoval. Teplice sice prohrály 0:5 s Jabloncem, ale závěr loňského roku naznačil, že by se mohlo blýskat na lepší časy. Severočeši porazili Brno i Zlín a na sestupové pozice mají šestibodový náskok.

Teplicím se na jihu Čech nikdy moc nedařilo. Dosvědčuje to vzájemná bilance, podle které přivezly z Budějovic tři body naposledy v roce 2007! O tři roky později tam sice vyhrály také, ale to bylo v rámci tehdejší soutěže zvané "Ondrášovka Cup". V minulé sezoně byly úspěšnější České Budějovice, které vyhrály oba zápasy.
České Budějovice - pravděpodobná sestava:
Drobný - Čolič, Králik, Talovierov, Novák - Čavoš, Havelka - Brandner, Javorek, Mršič - Alvir.
FK Teplice - pravděpodobná sestava:
Grigar - Černý, Gabriel, Mazuch, Vondrášek - Mareš, T. Kučera, Mareček, Žitný, Moulis - Řezníček.
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.98 - 3.60 - 3.88
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
FK Jablonec - 1. FK Příbram  (neděle 14:00)
Jablonec od konce listopadu řádí jako vítr. Správný severočeský, pořádně mrazivý, který se jeho sokům dostává pod kůži a zůstává tam dlouhou dobu. Jeho formu naposledy pocítily Teplice, v pokračování své režie nemíní svěřenci trenéra Petra Rady polevovat ani proti Příbrami. Ta tradičně usiluje o ligovou záchranu a nebude mít na Střelnici vůbec co ztratit.

Osm zápasů, sedm ligových výher, jedna remíza s Karvinou, to je aktuální bilance Jablonce, který si výrazně říká o přední pozice. Od první Slavie ho sice dělí šest bodů, přičemž soupeř má ještě jedno utkání k dobru, nicméně okupování současného druhého místa je nyní v jeho případě zcela zaslouženou záležitostí. Bodově je mimochodem na stejné úrovni jako Sparta.

A jestli chce být v průběžném pořadí i nadále před ní, nesmí jednoduše proti středočeskému výběru zaváhat. "Budeme na sobě dál pracovat. Rád bych viděl lepší počasí, jenže čemu se divíme, když je půlka ledna," povídal prostořeký Rada. "I když týden před startem soutěže všude padal sníh a my jsme trénovali na umělce, mí hráči byli sebevědomí," velmi ho těšilo.

Že se s jeho týmem musí počítat na nejvyšší příčky, ukázal jednoznačně duel v Teplicích. I přes nepříjemné přírodní podmínky nasázel protivníkovi pět branek! "Byl jsem spokojený, jenže stejně ty zápasy nejsou ono, když chybějí diváci. Doufám, že se aspoň fanoušci u televize dobře bavili," říkal domácí stratég. "Odvedli jsme opravdu velmi kvalitní výkon."

Ivan Schranz a Vojtěch Kubista, to jsou jediné dvě možné absence na straně Jablonce, byť jejich start není vyloučený. "Minulé vysoké vítězství nepřeceňujeme. Nekoukáme na skóre, pouze na to, že jsme předvedli dobré vystoupení," pokračoval Rada. "Proti Plzni hrála Příbram velmi slušně z obrany. Já očekávám těžké utkání," nechtěl nynějšího soka podcenit.

Naposledy mužstvo kouče Pavla Horvátha prohrálo v Českých Budějovicích, vyloučený byl přitom Olivier Kingue, který tak pro tento duel vyfasoval disciplinární trest. Na marodce Příbrami jsou jinak Chris Cortez a Jan Rezek, otazník visí nad startem Emmanuela Antwiho. "Uzdravili se nám někteří hráči. Nebudeme slabší než na podzim," ujišťoval hostující stratég.
FK Jablonec - pravděpodobná sestava:
Hanuš - Holík, Martinec, Zelený, Krob - Hübschman - Pleštil, Považanec, Kratochvíl, Pilař - Doležal
1. FK Příbram - pravděpodobná sestava:
Kočí - Laňka, Tregler, Soldát, Cmiljanovič - Vais, Zorvan, Pilík, Hájek, Nový - Voltr
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.33 - 5.20 - 10.70
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Viktoria Plzeň - FK Pardubice  (neděle 16:00)
Ambiciózní Plzni se nedaří a nedaří. V posledních osmi ligových kolech urvala jenom jedno hubené vítězství, vstup do nového roku se jí přitom šeredně nevydařil, neboť tři body nevydolovala ani na půdě předposlední Příbrami. Teď přivítá svého souseda v průběžném pořadí, který jakožto nováček celé Fortuna:Ligy získal paradoxně dosud o jeden bod více.

Viktoria se jednoduše zmítá v krizi, evidentně nepomohl ani klid a odpočinek během nedávných vánočních svátků, které měly dopomoci k nabrání čerstvých sil. Konečná bezgólová plichta ze středu Čech byla možná až šokující záležitostí. "To utkání jsme si podrobně analyzovali. Řekli jsme si, co dělat lépe," prozrazoval domácí záložník Jan Kovařík.

Pokud by výběr trenéra Adriána Guly pokračoval ve sbírání nevalných rezultátů, velmi záhy by mohl přijít definitivně o možnost usilovat o příčky zaručující evropské poháry pro další sezónu. Taková skutečnost je, s ohledem na úspěšné ročníky minulé, pro Západočechy těžko uvěřitelná. Ovšem v aktuálních chvílích vykazuje realita právě přesně tato nepříjemná fakta.

Produktivita, to je možná ten problém, který domácí v současné chvíli nejvíce trápí. Vždyť gól už nevsítili ve třech po sobě jdoucích duelech. "Musíme být daleko agresivnější ve vápně, musíme do něj nabíhat s jednoznačným cílem skórovat. Míče se pak začnou odrážet k nám," uvědomoval si Kovařík. "Věřím, že už vše přeneseme na hřiště a konečně urveme tři body."

Pardubice by každopádně neměly pro Plzeň představovat snadno překonatelného protivníka. Ten si vede nadmíru slušně, je daleko vzdálený od sestupového pásma, přičemž právě ligová záchrana je pro něj prvořadou prioritou. Je ovšem pravda, že minulé utkání se mu hodně nepovedlo, doma podlehl Českým Budějovicím. "Soupeř má svou kvalitu," povídal Gula.

Domácím chybí vykartovaný Aleš Čermák, zranění jsou David Limberský, Jan Kopic, Lukáš Hejda, Miroslav Káčer a Jean-David Beauguel, nezahraje si ani Matěj Hybš. Hostující kouč Jiří Krejčí postrádá disciplinárně potrestaného Emila Tischlera, po dohodě mu nenastoupí ani Lukáš Pfeifer, Michal Hlavatý i Filip Čihák, jež jsou v klubu na hostování právě z Plzně.
Viktoria Plzeň - pravděpodobná sestava:
Hruška - Havel, Kaša, Brabec, Kovařík - Šulc, Kalvach, Bucha - Ba Loua, Ondrášek, Falta
FK Pardubice - pravděpodobná sestava:
Boháč - Prosek, Šejvl, Toml, Čelůstka - Jeřábek - Cadu, Surzyn, Solil, Ewerton - Černý
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.23 - 6.35 - 14.50
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sparta Praha - FK Mladá Boleslav  (neděle 18:30)
Sparta už není pro Mladou Boleslav takovým strašákem, jako tomu bylo ještě před pár lety, přesto výlety na Letnou nejsou pro Středočechy ničím oblíbeným. Nyní je navíc mezi těmito soupeři propastný rozdíl v tabulce.

Pražané už za sebou mají dvě jarní utkání, během nichž ještě neinkasovali. Na druhou stranu výkony nebyly ideální ani v případě remízy v Ostravě, ani při třígólovém vítězstvím v nedaleké Opavě. Důležité však je, že na hřišti žluto-modrého celku si připsali výhru, teprve čtvrtou v posledních devíti zápasech. Pokud by nyní Sparta nedokázala zvítězit, nejenže se jí může utrhnout Jablonec, ale na dostřel za ní by bylo i Slovácko.

Co by však za starosti rudých dali v Mladé Boleslavi. Muži z města automobilky na vítězství čekají od toho listopadového s Pardubicemi, tedy už sedm utkání. Nepomohla jim ani změna trenéra, pod Karlem Jarolímem získali jen dva body v pěti zápasech. Ten poslední minulý víkend proti Zbrojovce, kdy dokonce po Pernicově trefě prohrávali, remízu zajistil po hodině hry navrátilec po zranění Matějovský.

Na jaře roku 2016 si Sparta připsala sedmé po sobě jdoucí vítězství ve vzájemném zápase, jenže od té doby se poměrně zadrhla. Z osmi střetů nechala Mladou Boleslav hned třikrát získat plný počet bodů, jedno utkání skončilo smírně.

Co se ale Letenským nadále daří, to jsou domácí utkání. Středočeši si z chrámu Sparty odvezli výhru naposledy v roce 2013 v pohárovém klání. Fanoušci se každopádně můžou těšit na ofenzivní utkání - v posledních dvou zápasech padlo dohromady čtrnáct branek. Naposledy v prosinci 2019 uspěli Pražané 5:2.

Domácí budou postrádat potrestaného Krejčího mladšího, kvůli zranění zůstane za postranní čarou i jeho starší jmenovec spolu s Fortelným, Hložkem, Štetinou a Wiesnerem. V ohrožení je navíc i start Čelůstky a Polidara.

Hosté nemohou počítat s vykartovaným Dancákem a zdravotně indisponovanými Maškem, Jiráskem a Mikulcem. Dohoda klubů nepustí do hry Drchala, otazník visí i nad Mazáněm, Tatajevem, Fulnekem a Šimkem.
Sparta Praha - pravděpodobná sestava:
Nita - Vitík, Plechatý, Hancko - Vindheim, Sáček, Pavelka, Dočkal, Hanousek - Juliš, Karlsson
FK Mladá Boleslav - pravděpodobná sestava:
Šeda - Douděra, Jakub Klíma, Křapka, Preisler - Túlio, Matějovský - Ladra, Budínský, Graiciar - Jiří Klíma
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.36 - 5.30 - 8.60
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Sigma Olomouc - SFC Opava  (sobota 14:00)
Už sedm zápasů trvá čekání Olomouce na vítězství v ligové soutěži. Šanci má proti Opavě, jejíž šňůra trvá dokonce ještě o zápas déle, což ji přivedlo na poslední místo tabulky.

Hanáci naposledy uspěli 21. listopadu proti Karviné, poté následovala série pěti remíz 1:1. Jenže poslední utkání před zimní pauzou i návrat z ní týmu nevyšly, proti Jablonci i Slavii z toho byly porážky 1:3. V Edenu Sigma po trefě Breiteho vedla, avšak jen chvilku. Pak totiž srovnal Kúdela a dvěma góly zpečetil výhru Kuchta.

Slezanům vůbec nevyšel návrat po koronavirové přestávce. Zatímco do ní vstupovala s bilancí pěti bodů ve čtyřech posledních zápasech, od té doby z osmi pokusů bodovala jen dvakrát při remízách s Mladou Boleslaví a Zlínem. Ve středeční dohrávce to proti Spartě nebyl vůbec špatný výkon, nicméně výsledek 0:3 hovořil jednoznačně v neprospěch Opavy.

Pravidelněji na sebe tato dvě mužstva naráží od roku 2014, přičemž ligová bilance hovoří trochu překvapivě ve prospěch žluto-modrých. Ti v druhé lize získali ve čtyřech utkáních jedno vítězství a tři remízy, v nejvyšší soutěži pak zvítězili dvakrát a jednou se se Sigmou rozešli smírně.

Sigma bude zřejmě postrádat Romana Hubníka se Zahradníčkem, na straně hostí visí otazník nad Smolou a Harazimem. Ti by za postranní čarou mohli doplnil Hnaníčka, Pikula a Rychlého.
Sigma Olomouc - pravděpodobná sestava:
Mandous - Sladký, Beneš, Poulolo, Vepřek - Hála, Breite, Houska, Greššák, González - Nešpor
SFC Opava - pravděpodobná sestava:
Fendrich - Březina, Didiba, Žídek - Mondek, Tiéhi, Hellebrand, Nešický, Helešic - Holík, Čvančara
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 1.74 - 3.68 - 5.20
Tip EuroFotbal.cz: 1
více informací
Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko  (sobota 16:00)
V prvních dvou lednových utkáních vybojovalo Slovácko plných šest bodů a ve vítězné šňůře chtějí Moravané pokračovat i nadále. V sobotu se představí v Praze, kde vyzvou zatím spíše kulhající "Klokany" z vršovického Ďolíčku.

Výkony zeleno-bílých v podzimní části sezony byly spíše průměrné, proto se Klokani chtějí na jaře určitě zlepšit. Nadějný vklad přinesli Pražané již do úvodního lednového střetnutí, v němž o body obrali pohárového aspiranta z Liberce. Přesto zatím Bohemians zůstávají v tabulce až 14., což je pořád dost za očekáváními.

Asistent hlavního kouče Erich Brabec prozradil možný recept na sobotního soupeře. Jednou z cest, jak překonat obranu Slovácka, jsou určitě standardní situace. Nicméně se chceme prezentovat i jinak, než abychom spoléhali na standardní situace nebo na penalty. Doufám, že v domácím utkání navážeme na poslední zápasy proti Slovácku, ve kterých jsme ho porazili a postoupili v nadstavbě," připomněl bývalý ligový obránce nedávné úspěchy Bohemky proti mužstvu z Uherského Hradiště.

Slovácko je naopak v ráži. Poprvé ve své historii zvítězilo ve čtyřech ligových utkáních za sebou a v tabulce si na čtvrtém místě vybudovalo slušný náskok před pronásledovateli. Moravané vstoupili do kalendářního roku 2021 domácí výhrou nad Karvinou a ve středu si pak poradili svěřenci trenéra Martina Svědíka též s ostravským Baníkem.

Na uspokojení však není v Uherském Hradišti čas. "Čeká nás ještě velké množství zápasů. Jsme samozřejmě rádi, že jsme chytli vítěznou vlnu, a od toho se odvíjí i atmosféra na tréninku a v kabině. Na druhou stranu nás trenér drží nohama na zemi a ve videích si ukazujeme i ty špatné věci, takže stále na tom pracujeme a jsme si vědomí toho, že liga je velmi vyrovnaná a každý může vyhrát s každým, takže to platí i naopak," pronesl útočník Moravanů Václav Jurečka.
Bohemians Praha 1905 - pravděpodobná sestava:
Le Giang - Dostál, Bederka, Hůlka, Vondra - Vaníček, Ljovin, Hronek, Novák - Necid, Pulkrab
1. FC Slovácko - pravděpodobná sestava:
Nemrava - Reinberk, Šimko, Kadlec, Kalabiška - Kubala, Havlík, Kohút, Sadílek, Navrátil - Kliment
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.80 - 3.07 - 2.76
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Fastav Zlín - Baník Ostrava  (sobota 16:00)
Dvě malátná představení srazila ostravský Baník zpět z hrušky. Ve Zlíně chtějí Ostravané zase po nějakém čase okusit chuť vítězství, nicméně podobně hladový nastoupí k vzájemnému zápasu též domácí soubor.

Hosté budou mít u řeky Dřevnice hodně co napravovat. Slezané mají v novém roce za sebou již dvě soutěžní klání a ani z jednoho nevyšli jako vítězové. Remíza se Spartou lze ještě označit alespoň za částečný úspěch, ovšem následná porážka se Slováckem byla jednoznačně zklamáním. Po úspěšném závěru podzimu tak musí Baník znovu hledat formu.

Trenér Luboš Kozel doufá, že na zlínské Letné se jeho svěřenci představí v lepším světle. "Není moc čas se v tom posledním utkání hodně pitvat, všichni včetně hráčů víme, že ten výkon nebyl dobrý a musíme se zlepšit. Museli jsme rychle přepnout na Zlín, jenž je konsolidované mužstvo, má nepříjemné hráče vpředu, kteří jsou na tom pohybově dobře. Ten tým je i trochu nevyzpytatelný - umí sebrat body silným týmům jako Plzni, ale zaváhat i s papírově slabším soupeřem," prozradil lodivod Slezanů.

Zlínští "Ševci" mají též na čem pracovat. V nejvyšší soutěži čekají na vítězství již pět zápasů a po nadějném listopadu se propadli do druhé poloviny tabulky. Příliš Moravané nezazářili ani na úvod jarní části ročníku, když na hřišti poslední Opavy remizovali bez branek. Žluto-modré navíc odsunuly lepšící se České Budějovice o jednu příčku níže na dvanácté místo.

Zlínští se koncentrují především na zlepšení v útoku. "Zaměřujeme se na to i v tréninku, protože v posledních zápasech jsme si nějaké příležitosti vypracovali, kdy jsme třeba šli v přesile na obranu soupeře a nedokázali jsme to dotáhnout do vyložené šance, nebo ke gólu. Na to jsme teď v týdnu dost pracovali, a to je to, co musíme zlepšit," řekl obránce Václav Procházka, ještě donedávna hráč Baníku.

Mezi Zlínem a Ostravou pendlovalo v posledních letech poměrně dost hráčského i trenérského materiálu. Nejvýraznější stopu v Baníku učinil samozřejmě současný kouč Ševců Bohumil Páník, avšak zkušenosti s dresem Slezanů mají vedle Procházky také záložník Marek Hlinka či útočník Tomáš Poznar. Naopak na druhé straně barikády pamatuje na působení v Baťově městě středopolař Daniel Holzer.

Start Poznara je nicméně v ohrožení, neboť kanonýr Ševců vynechal kvůli zranění již duel v Opavě. Hostům bude scházet vykartovaný stoper Jakub Pokorný, po zdravotních trablech zase není stále fit pravý bek Jan Juroška.
Fastav Zlín - pravděpodobná sestava:
Dostál - Vraštil, P. Buchta, Kolář - Cedidla, Conde, Hlinka, Procházka - Janetzký, Jawo, Dramé
Baník Ostrava - pravděpodobná sestava:
Laštůvka - Fillo, Svozil, Stronati, Fleišman - De Azevedo, Jánoš, Tetour, Kaloč, Potočný - Kuzmanovič
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 2.95 - 3.10 - 2.61
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
MFK Karviná - Slavia Praha  (sobota 18:30)
Slavia v prvním lednovém kole předvedla spíše průměrný výkon, proti Karviné tak sešívaní hodlají svůj výkon zlepšit. Domácím za poslední dobu poněkud zvlhl střelecký prach, i proto tak zůstávají favority duelu hosté z pražských Vršovic.

Proti Slovácku si Slezané tak trochu vybrali zápas blbec. Nejprve po nešťastné ruce Christiána Herce darovali soupeři penaltu, načež rychle prohrávali o dvě branky. Když pak v závěru měli sami hráči Karviné výhodu pokutového kopu, tak ji Michal Papadopulos zahodil. Naštěstí pro MFK zaváhali i další konkurenti, takže ztráta na protivníky zůstala víceméně totožná jako po podzimu.

V sobotu však již Slezané mohou nabrat větší manko. "Toto utkání je pro nás všechny velká výzva. My nemáme co ztratit, a každý vstřelený gól by nám mohl aktuálně pomoct. Doufám, že podáme co nejlepší výkon," uvedl kouč MFK Juraj Jarábek.

Na rozdíl od Karviné vstoupili Pražané do nového roku vítězně, byť jejich výkon proti Olomouci měl k dokonalosti daleko. Proti Hanákům si sešívaní nakonec pomohli dvěma penaltami, byť především o té první se kvůli předcházející hře rukou od Jana Kuchty dost vášnivě diskutovalo. Díky výhře 3:1 si však Slavia pojistila náskok na druhý Jablonec i třetí Spartu, oproti nimž navíc mají svěřenci trenéra Jindřicha Trpišovského jeden zápas k dobru.

I když v duelu s MFK budou hosté favority, Trpišovský rozhodně nehodlá protivníka podcenit. "Karviná má velice zajímavé mužstvo se spoustou cizinců. Vepředu mají na českou ligu nadstandardní dvojici Ostrák, Papadopulos. V soubojových statistikách jim patří první místo v lize," prokázal talentovaný lodivod svou znalost o mužstvu ze Slezska.

Sešívaným v Karviné nepomůže záložník Jakub Hromada, jenž si po čtyřech žlutých kartách v sezoně musí odpykat disciplinární trest. Zranění zase nepustí do hry dalšího středopolaře Petra Ševčíka s Júsufem Hilálem, zbytek kádru by už ale měl mít Trpišovský k dispozici, byť stoper David Zima se ještě potýká s dozvuky koronaviru. Domácí by ještě měli postrádat brankáře Petra Bolka s forvardem Romanem Hašou.
MFK Karviná - pravděpodobná sestava:
Neuman - Santos, Dramé, Šindelář, Twardzik - Herc, Ostrák, Mangabeira, Qose, Bartošák - Papadopulos
Slavia Praha - pravděpodobná sestava:
Kolář - Masopust, Kúdela, Hovorka, Bořil - Holeš, Oscar - Sima, Stanciu, Provod - Kuchta
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 9.99 - 5.04 - 1.35
Tip EuroFotbal.cz: 2
více informací
Zbrojovka Brno - Slovan Liberec  (pátek 18:00)
Brno i Liberec se o minulém víkendu rozešly se svými protivníky smírně, nyní již oba celky pomýšlí na plný bodový zisk. Domácí Zbrojovka potřebuje výhru do bojů o záchranu, hosté z úpatí Ještědu zase pro bitvy o pohárovou Evropu.

Jindy by hráči Brna brali jakýkoliv bodový zisk z Mladé Boleslavi všema deseti, v sobotu je však remíza mohla vcelku mrzet. Zbrojovka totiž proti podobně tápajícímu sokovi vedla, a přestože se Středočechům podařilo vyrovnat, měli hosté v samotném závěru na kopačkách tříbodový skalp. Body se ale nakonec dělily, "Flinta" tudíž stále tone v sestupovém pásmu, konkrétně na šestnácté příčce v tabulce.

V pátek již budou Moravané moci využít znalosti domácího prostředí, ovšem na druhou stranu se v Králově Poli utkají s kvalitnějším protivníkem. "Čeká nás rozhodně těžší utkání, než bylo to sobotní. Liberec je silový, dobře organizovaný soupeř, může se opřít o vysoké, důrazné hráče. Víme, že před námi není rozhodně nijak jednoduchý úkol, ale půjdeme do utkání opět s maximálním odhodláním a s cílem bodovat," prohlásil kouč Zbrojovky Richard Dostálek.

Také Severočeši chtěli z prvního lednového klání vytěžit víc. Podobně jako Brno i Slovan remizoval 1:1, a to doma u Nisy s pražskými Bohemians. Svěřenci trenéra Pavla Hoftycha tak nevyužili zaváhání Baníku, Sigmy, Pardubic či Plzně a konkurentům v boji o evropské poháry nepláchli. Před výletem na Moravu drží Liberec v tabulce šesté místo, přičemž má však jeden odložený duel z podzimu k dobru.

Další body do sbírky by Slovan rád přidal též v pátek. "S Bohemkou jsme na úvod jara mohli vyhrát, ale ve finále jsme taky mohli i prohrát. Máme bod a teď jedeme do Brna. Zbrojovka má kvalitní kádr. Víme, že tam mají i zkušené hráče, teď v zimě třeba přivedli stopera Pernicu. Jedeme tam s cílem snažit se získat body," sdělil Hoftych.

Na straně Brna se lehce zlepšuje situace u zraněných hráčů, přesto útočníci Antonín Růsek s Jakubem Přichystalem i záložník Rudolf Reiter zůstávají mimo hru. Dostálkovi schází též obránci Zoran Gajić s Lukášem Kryštůfkem, naopak stoper Pavel Dreksa se středopolařem Adriánem Čermákem již dost možná budou k dispozici. Kvůli trestu za žluté karty se proti Liberci nepředstaví jiný záložník Adam Fousek.

Marodku Severočechů vyplňuje ofenzivně laděný Jan Matoušek, nejistý zůstává start středopolaře Kamsa Mary. Po stopce kvůli kartám by se ale měl do základní sestavy vrátit Michal Sadílek. Útočník Slovanu a někdejší hráč Brna Michael Rabušic si může připsat 200. start v české nejvyšší soutěži.
Zbrojovka Brno - pravděpodobná sestava:
Šustr - Moravec, Dreksa, Pernica, Šural - Štepanovský, Vaněk, Sedlák, Pachlopník, Šumbera - Hladík
Slovan Liberec - pravděpodobná sestava:
Nguyen - Koscelník, Chalus, Jugas, Mikula - Pešek, Sadílek, Karafiát, Mara, Mosquera - Rabušic
Kurzy sázkové kanceláře Tipsport: 3.76 - 3.23 - 2.14
Tip EuroFotbal.cz: 0
více informací
Tabulka před začátkem kola
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha14122039:538
2.FK Jablonec15102331:1532
3.Sparta Praha15102332:1832
4.1. FC Slovácko1583427:1627
5.Baník Ostrava1464419:1222
6.Slovan Liberec1464421:1622
7.Sigma Olomouc1557321:1822
8.FK Pardubice1564515:1722
9.Viktoria Plzeň1563628:2121
10.Dynamo České Budějovice1556421:2321
11.MFK Karviná1555514:2020
12.Fastav Zlín1452715:1717
13.FK Teplice1551916:3316
14.Bohemians Praha 19051443717:1915
15.FK Mladá Boleslav1524917:2910
16.Zbrojovka Brno1524913:2810
17.1. FK Příbram1524911:3010
18.SFC Opava1414910:307

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (1077)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele