Hlavní obsah

Nový Renault 5 se bude vyrábět ve stejné továrně jako ten původní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový elektromobil Renault 5 si nebere jen styl a jméno legendárního hatchbacku. Sériová verze se bude vyrábět na stejném místě, v automobilce Douai na severu Francie.

Foto: Renault

Renault 5 Prototype

Článek

V roce 2023 dorazí sériová verze konceptu Renault 5, který se ukázal v minulém týdnu. Luca de Meo, předseda představenstva skupiny Renault, při premiéře konceptu uvedl, že se má jednat o klíčový model v nové masové elektrifikaci nabídky značky.

S tím souvisí i závod na severu Francie, který má být největším závodem na elektromobily od Renaultu. V rozhovoru pro francouzský televizní kanál BFM Business prezident Renaultu Jean-Dominique Senard potvrdil, že se jedná o stávající závod v Douai, který byl otevřen v roce 1970.

Renault 5 se vrací jako retro koncept elektromobilu

AutoMoto

Senard dodal, že skupina plánuje ve Francii vyrábět až 400 000 elektromobilů ročně, přičemž většina z nich bude z tohoto závodu – ačkoli uvedl, že by to bylo podmíněno vybudováním továrny na baterie poblíž. Zprávy francouzských médií naznačují, že Renault jedná s firmami včetně LG a Verkor o založení takového bateriového závodu v regionu.

Renault v současné době vyvíjí také produkční verzi konceptu Mégane eVision, která bude využívat speciální platformu CMF-EV a do prodeje se má dostat v roce 2022. Nový Renault 5, který bude následovat v roce 2023, bude používat elektrickou verzi běžné modulární platformy CMF-B.

Foto: Renault

Koncept Renault 5 Prototype

Foto: Profimedia.cz

Původní Renault 5

Automobilka v Douai byla otevřena v roce 1970 a výroba původního Renaultu 5 se zde odehrála od roku 1974 do roku 1981. V areálu také z pásů sjížděly modely 14, Fuego, 9, 11, 21, 19 a Mégane. V současné době se používá k výrobě modelů Espace, Scénic a Talisman a má přibližně 3000 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám