Před sídlem běloruské vlády v Minsku se zapálil člověk

V centru běloruského Minsku se dnes zřejmě úmyslně zapálil pětatřicetiletý muž. Byl převezen do nemocnice s těžkými popáleninami na více než padesáti procentech těla.

V centru běloruského Minsku se dnes zřejmě úmyslně zapálil pětatřicetiletý muž. Byl převezen do nemocnice s těžkými popáleninami na více než padesáti procentech těla. Zdroj: Voices from Belarus, Twitter

V Bělorusku se od loňského roku konají pravidelné protesty proti vládě prezidenta Alexandra Lukašenka.
2
Fotogalerie

Poblíž náměstí Nezávislosti v Minsku se dnes dopoledne zřejmě úmyslně zapálil neznámý muž. Jako první o tom informovala nezávislá běloruská média, například server tut.by. „Zatím nemáme informace, že by někdo zemřel,“ uvedlo běloruské ministerstvo vnitra. Pětatřicetiletý muž se podle tut.by polil neznámou tekutinou a sám se zapálil. Následně byl uhašen policejním strážníkem a jedním náhodným kolemjdoucím. Poté byl převezen do nemocnice. Je prý v bezvědomí a utrpěl popáleniny na více než padesáti procentech těla.    

„Pětatřicetiletý muž se polil nezjištěnou tekutinou a pak se zapálil. Plameny uhasili kolemjdoucí a policisté,“ uvedli vyšetřovatelé.

Prozatím není jasné, zda šlo o politický protest proti autoritářskému režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. K podobnému případu došlo v Bělorusku již loni v září, kdy se před policejní stanicí v běloruském městě Smoleviči rovněž zapálil muž. Tamní úřady ovšem tehdy tvrdily, že šlo o mentálně narušeného člověka. 

Záběry z události, zveřejněné na twitteru:

V Bělorusku se už od minulého roku konají rozsáhlé protivládní protesty, požadující Lukašenkovu demisi. Srpnové prezidentské volby považuje za zmanipulované také Evropská unie, která na čelní představitele běloruského režimu na podzim uvalila sankce.

Lukašenko, který je na Západě označován za „posledního diktátora v Evropě“, v zemi vládne nepřetržitě od roku 1994. Během pravidelných demonstrací byly dosud zatčeny tisíce lidí. Opoziční vůdkyně Svjatlana Cichanouská odešla do exilu. Kvůli Lukašenkově neochotě rezignovat se letos také nebude v zemi konat mistroství světa v ledním hokeji.