Hlavní obsah

Situace s ptačí chřipkou je špatná, říká Toman

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Česku se objeví další nálezy uhynulých divokých ptáků na ptačí chřipku, očekává ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Nákazová situace je podle něj špatná, nemoc se vyskytla v mnoha evropských státech, řekl v pátek po jednání krizového štábu ministerstva.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD)

Článek

Ve čtvrtek byla choroba poprvé v letošním roce potvrzena na českém území. Jednalo se o dvě uhynulé labutě na Písecku.

Toman řekl, že se stát bude snažit udělat maximum pro to, aby se choroba nedostala do chovů. Veterináři dělají soupis komerčních chovů v okolí nálezu uhynulých ptáků, zatím vědí o dvou chovech.

Jeden z nich je ve společnosti AGPI, kde je 150 tisíc kusů nosnic, v druhém je 20 tisíc kachen. Soupis drobnochovů veterináři v případě nálezu u divokých ptáků nedělají. Už nyní by měli pracovníci Státní veterinární správy (SVS) kontrolovat biologickou bezpečnost v komerčních provozech.

V ČR se po roce znovu objevila ptačí chřipka, měly ji labutě

Domácí

Toman vyzval chovatele k tomu, aby dělali pravidelně kontroly ptactva a případné úhyny hlásili. Stát má připravené peníze na odškodné za možné utracení opeřenců. V roce 2017, kdy bylo v Česku vybito téměř 100 tisíc ptáků, vyplatil stát na odškodném 23 milionů korun.

Nákazová situace v Evropě není podle Tomana dobrá, například ze Švédska je hlášena nákaza v chovu s 1,3 milionu ptáků, kteří tak budou muset být utraceni. Naštěstí se v Evropě nevyskytuje subtyp choroby H5N1, který by byl potenciálně přenosný také na člověka, nebezpečí tak hrozí pouze vnímavým ptákům.

Česku znovu hrozí africký mor prasat

Domácí

V Česku se ptačí chřipka kromě loňska, kdy muselo být vybito kolem 137 tisíc ptáků, objevila po deseti letech v roce 2017 a také tehdy zasáhla i další evropské země. V Česku bylo kvůli nemoci tehdy vybito 98 tisíc ptáků, většinou v komerčních chovech. V zemi bylo skoro 40 ohnisek nákazy.

Viry ptačí chřipky jsou běžné u volně žijících ptáků a přenášejí se zejména trusem, který kontaminuje vodu nebo krmivo chovaných ptáků. Subtyp H5N8 je nebezpečný pro ptáky, lidem neublíží. Naposledy kvůli nákaze omezily obchod s ČR Rusko, Ukrajina, Filipíny, Tchaj-wan, Saúdská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Hongkong, Maledivy a Peru.

Anketa

Máte obavy z ptačí chřipky?
Ano
48 %
Ne
52 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3312 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám