Hlavní obsah

Podorlickému kultovnímu místu Dřízna se vrátila jeho původní krása

Dvě kulatá výročí související s údolím Dřízna, nádhernou lokalitou a poutním místem pod Orlickými horami, si letos připomenou v Přepychách, v jejichž katastru se kultovní místo uprostřed lesů nachází.

Foto: Dana Ehlová

Kaple Panny Marie Lurdské, opravená v roce 2020

Článek

Uplyne 170 let od narození P. Aloise Mádra, který tam v roce 1888 inicioval stavbu kaple zasvěcené Panně Marii Lurdské, a také 130 let od vybudování čtrnácti zastavení křížové cesty v přilehlé lesní stráni. Je jen stěží uvěřitelné, že v podstatě jediný člověk financoval většinu nákladů – 3 328 zlatých 72 krejcarů na kapli a 2000 zlatých na křížovou cestu (zbytek věnovali věřící).

Pro zajímavost lze doplnit, že loňská oprava kapličky, financovaná obcí Přepychy za podpory Královéhradeckého kraje, ministerstva pro místní rozvoj a také zdejších dárců, stála téměř 1,2 milionu korun.

Foto: Dana Ehlová

Studánka Křížovka s novodobou dřevořezbou, která se stala předlohou pro medailonek.

Údolí Dřízna si přitom tento duchovní z nedalekého Bohdašína, který přišel na farnost v Přepychách v roce 1875, jistě nezvolil náhodou - na jeho začátku vyvěrá vydatný pramen, jenž údajně nikdy nevyschne, a navíc jsou v jeho okolí další. O zdrojích velmi dobré vody věděli lidé už mnohem dřív. Z roku 1819 pocházel první skutečně prokázaný kříž v údolíčku.

Přestože má poutní místo význam především pro věřící, za návštěvu stojí každému, kdo má rád přírodu. Cesty sem vedou z několika světových stran. Ať si vyberete kteroukoliv z nich, do poslední chvíle nebudete tušit, jak malebnou, zároveň však poněkud tajemnou lokalitu objevíte.

Foto: Dana Ehlová

Jedno ze zastavení křížové cesty v údolí Dřízna

Teprve když vyjdete z lesa, rozprostře se před vámi údolní louka s kapličkou, křížem, památníkem, je tu i studánka Křížovka. Zastavíte-li se a nasajete zdejší jedinečnou atmosféru, určitě budete souhlasit, že genius loci tomuto místu nelze upřít. Po vstřebání prvních dojmů si nezapomeňte projít křížovou cestu, která také stojí za obdiv.

Jistě i vás napadne, co vlastně znamená slovo Dřízna? Odpověď na otázku, odkud pochází nebo jak toto místní pojmenování vzniklo, nelze nalézt ani v historických pramenech.

Foto: archiv obce Přepychy

Pohlednice pořízená téměř před sto lety

Podle jedné verze tu pohanští předkové pálili své mrtvé a konali „tryzny“, z čehož mohlo vzniknout označení Dřízna. Další verze se přiklání podobnosti se staročeským dřiezha, dřiezka, tedy tříska nebo odštěpek, což by napovídalo vztahu k dřevorubectví…

Je dobře, že se díky vedení obce Přepychy údolí vrátil bývalý lesk. Práce, které zde od roku 2015 proběhly, dodaly místu na původní přitažlivosti, patrné z pohlednic starých téměř sto let. Vedle tradičních bohoslužeb slouží dnes kaplička i pro vítání nových občánků. Ti při příležitosti slavnostního aktu dostávají miniaturní medailonek, věrný obraz mnohonásobně zmenšené dřevořezby Matky Páně od místního řezbáře Křivky, umístěné u studánky Křížovka.

Foto: Dana Ehlová

Rozhledna na kopci Osičina

Další překvapení pak na vás čekají nedaleko. Vystoupejte po turistické značce na kopec Osičina, nejvyšší bod nad zalesněným údolím. Na jeho plochém vrcholu v nadmořské výšce 416 metrů se nachází rozhledna, tedy spíše 54 metrů vysoký telekomunikační stožár s vyhlídkovou plošinou 33 metrů nad zemí.

Když zdoláte 165 schodů, budete mít při dobré viditelnosti Orlické hory, Králický Sněžník, ale i polské Stolové hory či Krkonoše jako na dlani. Na jižní straně dohlédnete až na Železné hory, Kunětickou horu či do rovinatého Polabí.

Foto: Zdeňka Seidelová

Dřevořezby Gideona Laudona a krále Fridricha v životní velikosti

Pozornosti by ale neměly uniknout ani odhalené pískovcové skály podél silnice mezi Přepychami a Záhornicí s dřevořezbami pruského krále Fridricha a generála Gideona Laudona v životní velikosti, které tu byly odhaleny v roce 2018 na připomínku střetu obou vojevůdců.

Krásy Orlických hor a polského příhraničí odkrývají pohledy z rozhleden

Tipy na výlety

Zkrátka v době, kdy jsou uzavřeny galerie, muzea i památky, lze ducha i tělo osvěžit objevením pozoruhodných přírodních koutů, jichž je v Podorlicku (a nejen tam) bezpočet. Dřízna patří mezi ně.

Reklama

Výběr článků

Načítám