Hlavní obsah

Předbíhali při očkování, teď čelí trestnímu oznámení

Právo, Radim Vaculík

Na Vrchní státní zastupitelství v Praze ve čtvrtek doputovalo trestní oznámení mířící na vysoké úředníky kvůli předbíhání při očkování. Prostřednictvím svého právníka Radka Ondruše ho podal spolek Moravský ombudsman sídlící v Brně.

Foto: Novinky.cz s Právo a archiv ČSSD

Předbíhali. Zleva Zdeněk Kabátek, Jindřich Florián, Zdeněk Fink a Pavel Březovský.

Článek

Oznámení směřuje mimo jiné proti již bývalému šéfovi Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Pavlu Březovskému, řediteli Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Zdeňku Kabátkovi, krajskému radnímu pro zdravotnictví v Hradci Králové Zdeňku Finkovi či řediteli nemocnice v Českém Krumlově Jindřichu Floriánovi.

Autoři dokumentu jmenovaným vytýkají, že zneužili vakcíny určené přednostně pro zdravotníky a seniory pro sebe, své příbuzné, zaměstnance a jejich příbuzné.

V tom, že fakticky předběhli při očkování ty, kteří ho měli dostat nejdřív, vidí spolek podezření ze spáchání hned několika trestných činů. Patří mezi ně maření úkolu úřední osoby z nedbalosti, zneužití pravomoci, poškozování cizích práv, ale i obecné ohrožení či neoznámení trestného činu.

Zájem Čechů o očkování o něco stoupl

Domácí

„Pokud dojde k dřívějšímu očkování občana z nerizikové skupiny na úkor občana z rizikové skupiny, takový postup zvyšuje riziko fatálního průběhu onemocnění covid-19 u takového občana z rizikové skupiny a v důsledku také zvyšuje riziko pozdějšího ukončení pandemie v ČR,“ míní oznamovatelé, kteří podání poslali přímo do rukou šéfky vrchních žalobců Lenky Bradáčové.

„Odpovědné osoby, které takový postup umožnily, nebo jej dokonce nařídily, musí nést plnou odpovědnost za následky, tedy za úmrtí nebo těžký průběh onemocnění covid-19 u osob rizikové skupiny,“ píše se v oznámení, jehož kopii má Právo k dispozici.

Za alarmující pak oznamovatelé považují skutečnost, že k tomuto, podle nich neoprávněnému, předbíhání dochází ze strany představitelů institucí, kteří si musejí být takových rizik vědomi.

Blatný odvolal náměstkyni kvůli očkování v SZÚ

Domácí

Představitelé spolku si navíc myslí, že trestní odpovědnost mohou nést i ti z řad státních činitelů, kteří o pochybeních šéfů úřadů či nemocnic věděli anebo k nim obdrželi informace, ale neoznámili to policii či státnímu zastupitelství.

Vrcholem, který rozhodl o podání trestního oznámení, byla podle spolku informace v Právu o tom, že je vedeno trestní řízení proti těm, kdo poruší karanténu. „O tom, že by byl stejný postup aplikován proti těm, kdo neoprávněně ‚kradou‘ vakcíny důchodcům a pracovníkům krizové infrastruktury, státní zástupci mlčí, ačkoliv obvykle medializují i méně závažnější prohřešky proti veřejnému zájmu,“ sdělil ve čtvrtek Právu důvody pro tento krok předseda spolku Martin Číhal.

Spolek: Ukradli vakcínu

Šéf VZP Kabátek tak učinil počátkem ledna v pražské nemocnici Královské Vinohrady, přičemž v tu dobu se měli podle pokynů ministerstva zdravotnictví očkovat zdravotníci.

Bývalý primátor Hradce Králové a lékař Fink zase nechal aplikovat vakcínu v nemocnici ve Dvoře Králové nad Labem už minulý týden nejen sobě, ale i manželce.

Kabátek rezignovat nehodlá, bylo by to podle něj nezodpovědné

Domácí

Ředitel českokrumlovské nemocnice Florián prý pro změnu nabízel vakcínu i příbuzným svých zaměstnanců, dokonce k tomu měl podle médií připravený i seznam zhruba dvou stovek lidí, z nichž třicet už ji dostalo.

Kapitolou samou o sobě je pak šéf SZÚ Březovský, který už minulý týden rezignoval kvůli informacím, že se v ústavu očkovali vedle zaměstnanců i jejich příbuzní. Kvůli očkování v SZÚ pak ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) odvolal svou náměstkyni Alenu Šteflovou, která se nechala přednostně očkovat společně s manželem. Také ji trestní oznámení zmiňuje.

Podle spolku jde o systémový problém, a nikoli jen o selhání jednotlivců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám