Založ si blog

Prvá revolúcia v Amerike sa odohráva teraz

Paul Craig Roberts na paulcraigroberts.org: Vypočujte ma a pochopíte titulok.

Medzi rebéliou a revolúciou je rozdiel. Rebélia je čo sa odohralo v 13-tich kolóniách (britských samozrejme) ku koncu 18-teho storočia. Revolúcia je čo sa odohralo v Rusku v roku 1917.

Rebélia sa odohrala v kolóniách, pretože s kráľovymi poddanými v kolóniách sa zachádzalo odlišne – ústavne aj podľa zákona – ako s kráľovými poddanými v Anglicku. Kolonisti nemali žiadne zastúpenie v Parlamente a žiaden „hlas“ v tom ako sa im vládlo.

Rebélia rezultovala do politickej nazávislosti, ale nie do zmeny systému v ktorý veríte (belief system, nemá nič s náboženstvom). Kolonisti sa držali viery vo vládu zákona za ktorú je vláda braná na zodpovednosť a v Blackstonovské právne zásady. Právne a politické princípy za ktoré Angličania bojovali od Magna Carty až po Veľkú Revolúciu (Glorious Revolution) roku 1688, ktorá etablovala moc ľudí vládnuť si prostredníctvom zástupcov v Parlamente, boli uložené v Ústave – Constitution. Spojené Štáty sú Ústava. Ak je Ústava odložená nabok a igorovaná, Spojené Štáty sa stávajú iným subjektom (entity).

Pre Spojené Štáty odtrhnutie sa od Ústavy je revolučným aktom, porovnateľným s rebéliou z 18. storočia požadujúcou rovnoprávne zachádzanie pre Anglických kolonistov.

Esenciou revolúcie je kolaps v systéme toho v čo veríte, a čo drží krajinu spolu.

Revolúcia je to, čo sa odohralo v Rusku vo Februári roku 1917. Tu skrátim: autor prezentuje názor, že Cár bol zvrhnutý liberálmi, ktorých nutne potreboval pre vedenie vojny v tom čase. Predsedom vlády sa stal ich zástupca Kerenskij, teda cára nezvrhli boľševici. Októbrová revolúcia už bola proti Dočasnej Vláde.

Štruktúra systému v čo veríte, ktorá definovala cárske Rusko, bola zničená liberálmi, ako je uvedené vyššie. Keďže cár nemohol viesť bez liberálov vojnu, nemohol sa im postaviť na odpor, čo občania očakávali, a stratil dôveru, občania mali priestor uveriť obvineniam voči nemu (môj názor na priebeh VOSR som uviedol tu). Autor odporúča ako zdroj Russia 1917, The February Revolution“ autora George Katkov.

To nás privádza k Prvej Revolúcii Ameriky (America’s First Revolution), ktorá sa momentálne odvíja (is unfolding). Ako teda k tomu prišlo? Prišlo k tomu preto, že počas celých dekád liberálne výpady v mene jednej “progresínej kauzy” za druhou zničili štruktúru vecí v ktoré veríme a ktoré definujú Spojené Štáty. Dnes môžeme vidieť na vlastné oči, ak ich otvoríme, že už neexistujú také veci ako akademická sloboda, sloboda prejavu, sloboda združovania sa (freedom of association), súkromie, náležitý proces (due process). Ľudia sú vyhadzovaní z práce a odsúdení na ekonomické ohrozenie za púhe vyjadrenie svoho názoru, alebo za účasť na nesprávnej akcii, alebo použití zámien (pronouns) považovaných za nekorektné. Tí ktorí trvajú (insist) na volebnej integrite, čo je základ demokracie, sú démonizovaní ako “nepriatelia demokracie”. Chystá sa legislatíva, ktorá bude použiteľná na definovanie akéhokoľvek nesúhlasu (dissent) s regulovaným výkladom Establishmentu za podvratnú činnosť (subversion).

K tomu zoznamu môžete voľne pridávať. Ale dlhý zoznam je nevyhnutný aby sa ukázalo, že žiadna dôležitá inštitúcia v Amerike už neverí v slobody a ochrany garantované Ústavou USA, alebo demokraciou ako takou. Ani univerzity, advokátske komory, (bar associations), médiá, súdy, politické strany, alebo Kongres.

Je to deštrukcia toho v čo veríme, čo predstavuje (constitutes) tú Prvú Americkú Revolúciu. Naplno dôsledky ešte len pocítime (The consequences are yet to be fully felt).

Môj dodatok: Tak toto bol popis nášho „hlavného partnera“. To je teda značný „upgrade“, ak to porovnáme s názorom naších súčasných vládcov, prípadne aj tých v rámci EÚ. Ale niektorí z tých súčasných vládcov ani čosi ako „názory na veci“ nemajú a možno by ten článok ani nevedeli „prečítať s porozumením“.

Vraj „bezpečné a účinné“

12.02.2023

V pôvodnom článku je podstatné video, toto je komentár k nemu od vydavateľky Gumshoe News – teda: „Comment by Dee McLachlan“. Ale mne sa zdá dobrý, tak ho prekladám. Najprv môj úvod – vysvetlenie čoho sa týka ten nadpis: Výraz „safe and effective“ hučala Západná Propaganda, pardón, Pravdovravné Médiá z oblasti naších spojencov, do ľudí v súvislosti s [...]

Zhrnutie „zápletky“ COVID/Vakcíny

20.12.2022

Takže – doteraz – tá zápletka/intriga(?) COVID/vakcíny nevyzerá pre nás nejak dobre, a ani my – tým myslím občania – v tom kontexte nevyzeráme príliš dobre, hoci ani nejako zle. Aby sme sa pokúsili to – amatérsky – zhodnotiť, urobme si akúsi „polčasovú sumarizáciu“. Aj keď je pravdepodobné, že ešte nie sme v polčase. Ale mali by sme niečo [...]

COVID bol vyrobený na zákazku

17.12.2022

Celá história je popísaná na AMG – American Media Group – v dokumente s názvom „BOMBSHELL! Official Documents prove Anthony Fauci & Bill Gates are responsible for developing the COVID Virus in a Biolab“, link je tu: https://amg-news.com/bombshell-official-documents-prove-anthony-fauci-bill-gates-are-responsible-for-developing-the-covid-virus-in-a-biolab/ Čiže preklad: [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.