Anketa TOP ženy Česka zná své vítězky. Umístily se Prokopová, Pešková či Zažímalová

ČTK ČTK
22. 1. 2021 12:27
V anketě TOP ženy Česka roku 2020 zvítězily Radka Prokopová, Daniela Pešková a Eva Zažímalová. Spolumajitelka a výkonná ředitelka společnosti Alca plast Radka Prokopová obhájila titul v kategorii Podnikatelka a předsedkyně Akademie věd ČR Eva Zažímalová byla znovu nejúspěšnější v kategorii Veřejná sféra. Členka představenstva České spořitelny Daniela Pešková se stala nejúspěšnější manažerkou.

Cílem ankety je zviditelnit úspěšné ženy ze soukromé i veřejné sféry. Jejich příběhy mají inspirovat a také upozorňovat na témata, jako jsou rovné pracovní příležitosti a působení žen na postech s rozhodovacími pravomocemi. Výsledky 16. ročníku v pátek zveřejnilo pořádající vydavatelství Economia. 

"Jsem přesvědčena, že inspirativní příklady úspěšných žen jsou v nápravě genderových nerovností a stereotypů silnější zbraní než třeba kvóty," uvedla patronka projektu TOP ženy Česka Michaela Bakala.

V kategorii Start-up uspěly zakladatelka společnosti Skinners Michaela Matějková, zakladatelka společnosti Fondee Eva Hlavsová a zakladatelka společnosti Recombee Gabriela Takáčová.

Kritéria výběru pro hlavní kategorie, podle kterých odborná porota hodnotí jednotlivé nominované ženy, jsou vliv, výkon, podnikatelský příběh, společenský přínos. U kategorie Start-up jde především o inovativnost, schopnost oslovit investory a o potenciál růstu.

V porotě zasedly osobnosti z českého byznysu a veřejné sféry. Mimo jiné řídící partnerka společnosti EY v Česku a pro střední a jihovýchodní Evropu Magdalena Souček, řídící partner společnosti Havel & Partners Jaroslav Havel, bývalá ministryně životního prostředí a předsedkyně Technologické agentury ČR a v současné době konzultantka Rut Bízková či generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Do Síně slávy byly uvedeny podnikatelka a majitelka společnosti Petrof Zuzana Ceralová Petrofová a generální ředitelka AURES Holdings Karolína Topolová, jejíž holding zastřešuje značky AAA Auto, Mototechna, Auto Diskont a AuresLab.

TOP ženy Česka 2020:

Podnikatelka

1. Radka Prokopová - spolumajitelka a výkonná ředitelka společnosti Alca plast

2. Simona Kijonková - zakladatelka a majitelka společnosti Zásilkovna

3. Martina Vítková  - spolumajitelka a finanční ředitelka NWT

Manažerka

1. Daniela Pešková - členka představenstva České spořitelny

2. Kateřina Jirásková - finanční ředitelka PPF

3. Klára Brachtlová - generální ředitelka TV Novy

Veřejná sféra

1. Eva Zažímalová - předsedkyně Akademie věd České republiky

2. Zlata Holušová - zakladatelka a ředitelka Colours of Ostrava

3. Eva Zamrazilová - předsedkyně Národní rozpočtové rady

 

Právě se děje

Další zprávy