Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Svět

Chystané demonstrace za Navalného jsou podle Kremlu nepřípustné. Účastníkům hrozí postihy

Alexei Navalnyj. foto: Mstyslav ChernovČTK

Moskva - Za nepřípustné označil v pátek Kreml protestní akce, které na sobotu svolávají přívrženci uvězněného opozičního politika Alexeje Navalného, aby dosáhli jeho osvobození. V předvečer akce ruské úřady pozatýkaly nejbližší Navalného spolupracovníky a varují nejen před účastí na nepovolených akcích, ale slibují postih i za výzvy k účasti zejména mladých lidí.
  12:20

„Stanovisko může být pouze jediné - a to ve prospěch bezpodmínečné nezbytnosti dodržování zákona a nepřípustnosti organizace nezákonných akcí, a tím spíše provokování účasti mladých lidí a dětí na těchto akcích,“ prohlásil mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov podle listu Kommersant. Dodal, že pokládá za „naprosto přirozené“, že různé úřady varují před důsledky, jaké bude mít nerespektování zákona.

Navalného mluvčí Kiru Jarmišovou, kterou policisté ve čtvrtek zatkli, soud dnes poslal na devět dní do vězení.

Podle Kommersantu se zatýkání Navalného spolupracovníků odehrálo nejen v Moskvě, ale i v dalších městech.

Moskevská policie v pátek opět varovala, že potlačí veškeré nepovolené demonstrace. „Všechny pokusy uspořádat nepovolené veřejné akce a všechny provokativní akce se budou považovat za ohrožení veřejného pořádku a budou neprodleně potlačeny,“ uvedla policie podle agentury AFP. Varovala rovněž před šířením výzev k účasti na sobotních nepovolených akcích.

Ministerstvo školství vyzvalo rodiče, aby potomkům zabránili přidat se k demonstracím. Jako alternativu nabídlo společné sledování oblíbených filmů, procházky v lese či parku, bruslení či jiné aktivity.

‚Rusko se vzdaluje od společenství demokratických států.‘ Babiš společně s politiky z EU odsoudili zatčení Navalného

Podle médií se výzvy k účasti na sobotních protestech lavinovitě šíří zejména mezi mládeží přes sociální sítě a aplikace, jako je Tik Tok.

Navalnyj, pokládaný za nejvážnějšího Putinova odpůrce na domácí scéně, byl zadržen minulou neděli na moskevském letišti po návratu z Německa, kde se zotavoval ze srpnové otravy, kterou připisuje Putinovi a tajné službě FSB. Kreml obvinění odmítá a zpochybňuje, zda byl opozičník vůbec otráven, přestože otravu zakázanou nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok potvrdily laboratoře v Německu, Francii a Švédsku a také Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

Evropská unie a Británie kvůli otravě uvalily sankce na Putinovy spolupracovníky, na což Moskva odpověděla recipročními postihy.

Ruská policie při pasové kontrole zatkla Alexeje Navalného, který se poprvé od srpnové otravy vrátil do země

Navalnyj nyní v moskevské vyšetřovací věznici čeká na soud, který jej může poslat na roky do vězení za údajné porušení pravidel podmíněného trestu. Kreml již dal najevo, že v tomto případě nehodlá přihlížet k výzvám západních zemí.

Autor: