Pre vrt v Tatrách úrad nepotrebuje ekologický posudok, jeho prednosta sa odvolal
22.1.2021 13:00
akt. 22.06.2021 04:23

Pre vrt v Tatrách úrad nepotrebuje ekologický posudok, jeho prednosta sa odvolal

Uložiť článok
Podnikateľ plánuje vŕtať do zeme v Tatranskej Lomnici na pozemku v treťom stupni ochrany prírody. V projekte však chýbajú viaceré dôležité údaje. Úrady pri jeho zámere nežiadajú posúdenie vplyvov na životné prostredie. Ohrozené sú pri tom aj salamandre, vydry a bobry.

VYSOKÉ TATRY. Predajca áut z Popradu, spoločnosť Autonova podnikateľa Miroslava Jevického, ešte v máji 2019 predložila úradom svoj zámer vŕtať do zeme v Tatranskej Lomnici - na pozemku v zastavanej časti tatranskej osady v treťom stupni ochrany prírody Tatranského národného parku.

Hydrogeologický vrt s hĺbkou 500 metrov firma nazvala prieskumným s cieľom nájsť zdroj geotermálnej vody s predpokladanou teplotou 20 až 25 stupňov Celzia.

Pomocou energie z útrob zeme plánuje podnikateľ vykurovať svoj letohrádok Vila Széchényi, ktorý je od miesta vrtu vzdialený približne 500 metrov vzdušnou čiarou.

(Článok pokračuje pod obrázkom)

7fotiek v galérii Vila Széchényi a plánovaný geotermálny vrt od seba delí približne 500 metrov. Zdroj: Google Maps

Miroslav Jevický nedávno v rozhovore pre denník Korzár povedal, že Vilu Széchényi plánuje rekonštruovať a vybudovať v nej múzeum, vrátane reprezentačných priestorov.

Medzi miestom, kde chce postaviť vrtnú súpravu a národnou kultúrnou pamiatkou, mu stojí v ceste nová obytná štvrť s domami či súkromné pozemky, ktoré nevlastní. V zámere pritom spoločnosť Autonova nijako nespresňuje, ako a kadiaľ bude trasovať potrubie či prípadný teplovod.

Veľká EIA nebude

Zároveň v dokumentoch predložených úradom chýba technické riešenie, ako sa geotermálna voda z navrhovaného vrtu premení na zdroj tepla slúžiaci na vykurovanie spomínanej vily. Inými slovami, neboli tak hodnotené jej vplyvy na prírodné prostredie v treťom stupni ochrany prírody a krajiny v intraviláne Tatranskej Lomnice.

(Článok pokračuje pod obrázkom)

7fotiek v galérii Pozemok, na ktorom chce podnikateľ hľadať geotermálnu vodu. Zdroj: emen

V okruhu približne pol kilometra od plánovaného vrtu sa pritom nachádza územie európskeho významu. Napriek tomu existuje rozhodnutie o tom, že „prieskumný vrt pre geotermálne vody sa nebude posudzovať podľa zákona EIA“.

To vydal Okresný úrad Poprad - odbor starostlivosti o životné prostredie vlani začiatkom decembra. Jeho vedúci Jozef Slovík si za svojim verdiktom stojí a tvrdí, že so všetkými námietkami a pripomienkami sa vysporiadal. Rovnako totiž rozhodol aj v septembri 2019.

S odvolaniami uspeli

Už vtedy voči verdiktu podali rozklady viacerí účastníci konania. Šlo o susedov z vedľajších nehnuteľností či obyvateľov priľahlého sídliska, ktorých sa zámer podnikateľa s autami priamo dotýka.

(Článok pokračuje pod obrázkom)

7fotiek v galérii V tesnom susedstve plánovaného geotermálneho vrtu ležia nové obytné štvrte i sídlisko. Zdroj: emen

Vo svojich námietkach poukázali na viaceré pochybenia vo zvláštnom rozhodnutí Slovíkovho odboru a odvolací Okresný úrad Prešov, konkrétne odbor opravných prostriedkov, im dal za pravdu.

Rozhodnutie o tom, že sa zámer spoločnosti Autonova nebude posudzovať zákona EIA, v apríli 2020 zrušil a celú záležitosť vrátil späť do Popradu na nové prejednanie a rozhodnutie.

Úrad sa odvoláva voči sebe

V novom s rovnakým záverom z decembra 2020 sa okrem iného píše, že „v rámci zisťovacieho konania správny orgán nezistil zásadné skutočnosti, ktoré môžu byť v rozpore so všeobecne záväznými právnymi predpismi na ochranu životného prostredia, alebo by v závažnej miere ohrozovali životné prostredie a zdravie obyvateľov, a ktoré by bolo potrebné posudzovať podľa zákona EIA“.

Opačný názor má ale prednosta toho istého Okresného úradu v Poprade Jozef Bednár, ktorý ešte koncom vlaňajška podal odvolanie. Pravdepodobne pritom ide o celoslovenský unikát – jeden a ten istý úrad sa totiž odvoláva voči svojmu vlastnému rozhodnutiu.

Šéf Správy Tatranského národného parku Pavol Majko hovorí, že mu neprináleží komentovať rozhodnutia iného štátneho orgánu a ani tak nespraví. Tatranskí ochranári dali svoje stanovisko k spomínanému zámeru v septembri 2020.

Odporúčania od ochranárov

V ňom však posudzovanie vplyvov geotermálneho vrtu podľa zákona o EIA nepožadujú.

„Z hľadiska ochrany prírody a krajiny je možné považovať vykonávanie takýchto technických geologických prác vo vlastnom území národného parku vo všeobecnosti za činnosť, ktorá so sebou prináša špecifické riziká možného negatívneho ovplyvnenia životného prostredia,“ konštatuje sa v ňom.

(Článok pokračuje pod obrázkom)

7fotiek v galérii Nie je jasné, ako sa cez obytnú štvrť prepraví geotermálna energia z vrtu do Vily Széchényi. Zdroj: emen

V prípade realizácie zámeru tatranskí ochranári odporučili celkovo 11 opatrení – napríklad vybudovanie dočasnej protihlukovej steny pri vrtnej súprave na tlmenie hluku či vylúčenie takzvaného kyselinovania vrtu. Nie všetky sa však do kritizovaného rozhodnutia Okresného úradu Poprad skutočne aj dostali.

Z neho ani nie je jasné, ako dlho sa bude v Tatranskej Lomnici vŕtať. V jednom odseku sa činnosť vrtnej súpravy stanovuje po dobu siedmich mesiacov, na inom mieste sa spomína dĺžka vŕtacích a stavebných prác po dobu deviatich mesiacov.

Požaduje posudzovanie vplyvov

V odvolaní prednosta Okresného úradu Poprad Jozef Bednár poukazuje na viacero pochybení svojho podriadeného a žiada odvolací úrad - odbor opravných prostriedkov Okresného úradu Prešov - o to, aby posúdil, či je Slovíkove nové rozhodnutie vydané v súlade so správnym poriadkom a s ustanoveniami zákona o posudzovaní vplyvov na životné prostredie.

„V prípade, ak zistí pochybenia v rozhodovacej kompetencii správneho organu, napadnuté rozhodnutie zmení s výrokom, že navrhovaná činnosť Tatranská Lomnica – prieskumný vrt geotermálnej vody, ktorej účelom má byť zhotovenie hydrogeologického vrtu hĺbky do 500 m, ktorý má byť realizovaný ako prieskumný, sa má posudzovať podľa zákona EIA,“ požaduje Bednár v závere svojho odvolania. Odvolania voči verdiktu doručili i ďalší účastníci konania.

Prednosta úradu poukazuje napríklad na to, že odbor starostlivosti o životné prostredie sa nevysporiadal s takými závažnými aspektami, akým je možný obsahu arzénu v geotermálnej vode, negarantované dostatočne chladenie nevyužitej geotermálnej vody pred jej vypustením do priľahlého Hlbokého potoka, obsah metánu, ktorý sa môže dostať na zemský povrch či iné vplyvy na obyvateľstvo a prírodu v dotknutom území Tatranského národného parku.

Jedovatý arzén v potoku?

Geotermálna voda z vrtov je v drvivej väčšine prípadov silne mineralizovaná. Jedovatý arzén napríklad obsahuje voda z vrtu v neďalekej obci Stará Lesná. Tá pritom končí v tamojšom potoku.

V Hlbokom potoku, do ktorého sa bude voda z vrtu v Tatranskej Lomnici vypúšťať po energetickom využití s predpokladanou teplotou po schladení na 14 stupňov Celzia, žijú viaceré chránené živočíchy – salamandra, vydra či bobor.

(Článok pokračuje pod obrázkom)

7fotiek v galérii Hlboký potok, v ktorom má končiť ochladená geotermálna voda, preteká sídliskom v Tatranskej Lomnici. Zdroj: emen

Existujú preto pochybnosti, či ich silne mineralizovaná geotermálna voda nezasiahne natoľko, že z vodného toku vymiznú.

Kritika okrem iného smeruje aj na postoj úradu v Poprade k odmietavým stanoviskám Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Poprade a mesta Vysoké Tatry.

Negatívne stanoviská obišiel

Obe inštitúcie tvrdia, že navrhovaná činnosť bude mať negatívny vplyv na životné prostredie a tatranská samospráva aj to, že zámer je v rozpore s platným územným plánom Vysokých Tatier.

Jozef Slovík túto skutočnosť vo svojom rozhodnutí priznáva s tým, že ich stanoviská podrobne rozobral a vysporiadal sa s nimi.

„Správny orgán sa pri rozhodovaní vo veci odchýlil od stanoviska dotknutého orgánu RUVZ a stanoviska dotknutej obce, Mesta Vysoké Tatry. Správny orgán sa sčasti odchýlil aj od stanoviska dotknutého orgánu Okresného úradu Prešov, odboru starostlivosti o životné prostredie, oddelenia ochrany prírody a vybraných zložiek životného prostredia kraja.“

(Článok pokračuje pod obrázkom)

7fotiek v galérii Miroslav Jevický plánuje svoju Vilu Széchényi vykurovať geotermálnou energiou. Zdroj: emen

Jozef Bednár upozorňuje aj na rozpor, ktorým popradský odbor starostlivosti o životné prostredie nie je v rozhodnutí oprávnený na stanovenie podmienky pre spoločnosť Autonova, že „získanú geotermálnu vodu je oprávnená využívať ako zdroj tepla na vykurovanie budov, lebo táto kompetencia mu zo zákona nepatrí, čiže túto podmienku stanovuje nad rámec zákona.

V prípade ak správny orgán konštatuje, že účelom navrhovanej činnosti je len hydrologický vrt, ktorý bude realizovaný ako prieskumný, o jeho ďalšom využití sa môže rozhodnúť iba v samostatnom správnom konaní, keďže na každý odber geotermálnej vody je povinné samostatné zisťovacie konanie podľa zákona EIA“.

Chronológia udalosti - prieskumný vrt pre geotermálne vody Tatranská Lomnica

  • Február 2017 – Kladné stanovisko Správy TANAP-u k zámeru prieskumného územia k vrtu
  • Júl 2017 – Rozhodnutie Ministerstva životného prostredia o určení prieskumného územia Tatranská Lomnica s platnosťou na štyri roky pre spoločnosť Autonova
  • Apríl 2019 – Upustenie od variantného riešenia navrhovanej činnosti od OÚ Poprad
  • Máj 2019 – Vypracovanie zámeru činnosti podľa zákona o EIA pre prieskumný vrt     - podanie zámeru a požiadavky na začatie posudzovania vplyvov na životné prostredie na OÚ Poprad,  odbor starostlivosti o životné prostredie, spoločnosťou Autonova: začiatok správneho konania vo veci, či sa bude daná činnosť posudzovať podľa zákona o EIA
  • Jún 2019 – Negatívne stanoviská k zámeru od občanov, najmä obyvateľov Tatranskej Lomnice                                                                                                      – Mesto Vysoké Tatry poukázalo na nesúlad zámeru s územným plánom a na potrebu EIA                                                                                                                   – investor bol požiadaný o doplnenie zámeru o hlukovú štúdiu
  • Júl 2019 – predlženie lehoty na vydanie rozhodnutia o 60 dní– doplnenie zámeru o hlukovú štúdiu – pracovné rokovanie na OÚ Poprad
  • August 2019 – Nesúhlasné stanovisko RÚVZ Poprad k zámeru pre hlukové zaťaženie – Možnosť účastníkom konania sa oboznámiť s podkladmi pred vydaním rozhodnutia, negatívne stanoviská od občanov - rezidentov Tatranskej Lomnice
  • September 2019 – Spustenie petície proti geotermálnemu vrtu
  • September 2019 – Rozhodnutie OÚ Poprad, že sa zámer nebude posudzovať podľa zákona EIA
  • Október až december 2019 – Doručenie siedmich odvolaní a ich doplnení proti rozhodnutiu OÚ Poprad od účastníkov konania – dotknutej verejnosti a poskytnutie alternatívnej hlukovej a vibračnej štúdie pre zámer vrtu
  • December 2019 – Vyjadrenie navrhovateľa-spoločnosti Autonova k jednotlivým bodom odvolania, presunutie spisu na odbor opravných prostriedkov OÚ Prešov
  • Apríl 2020 - Rozhodnutie OÚ Prešov, ktorým ruší rozhodnutie OÚ Poprad zo septembra 2019 a vec vracia na nové prejednanie a rozhodnutie - pre procesné aj obsahové nedostatky
  • September 2020 – Stanovisko Správy TANAP-u k zámeru prieskumného územia k vrtu, v ktorom k otázke, či sa má alebo nemá zámer posudzovať podľa zákona EIA, jednoznačne neodpovedá
  • December 2020 – OÚ Poprad, odbor starostlivosti o životné prostredie vydáva nové rozhodnutie, podľa ktorého nie je potrebné daný zámer posudzovať podľa zákona o EIA

Zdroj: Jozef Bednár - prednosta OÚ Poprad

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Tatry
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.