Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Média

Majitel firmy Google ukončil ambiciózní projekt. Pomocí balonů měl připojit zbývající miliardu lidí

Projekt Loon, který měl v plánu poskytovat internet v nedostupných oblastech za pomoci speciálních balónů, končí. foto: Reuters

NEW YORK - Americká společnost Alphabet, která je majitelem internetové firmy Google, ukončuje projekt Loon, jenž měl v plánu poskytovat internet v nedostupných oblastech za pomoci speciálních balónů. Alphabet rozhodnutí odůvodnil tím, že cesta projektu ke komerční životaschopnosti se ukázala být delší a riskantnější, než očekával.
  14:02

Loon vznikl v roce 2011. V roce 2019 měl 200 zaměstnanců. Alphabet doufal, že balóny o délce tenisového hřiště, které vynesou do stratosféry síťové zařízení se solárním článkem, budou levnější alternativou k základnovým stanicím a bude je možné použít i tam, kde by budování těchto věží bylo obtížné.

„Hodně se mluví o připojení poslední miliardy lidí k internetu. Loon se snažil vyřešit největší problém v oboru,“ napsal k ukončení projektu jeho šéf Alastair Westgarth. Za největší problém označil u těchto komunit jejich vzdálenost od civilizace. „Jde o odříznuté oblasti, kde je složité zajistit připojení. Navíc jsme nemohli zaručit dobrou cenu s ohledem na místní poskytovatele,“ vyjmenoval možné překážky a poznamenal, že vývoj nové technologie obecně nese s sebou velké riziko.

Pilotní projekt zahájil Loon až v roce 2020 v Keni, roky za původním plánem. Technologie se dříve osvědčila u krátkých projektů v Peru a Portoriku, kde věže pro přenos signálu poškodily přírodní katastrofy.

Alphabet již dříve ukončil jiné projekty oddělené od Googlu, jako práci na létajících dracích, kteří měli vyrábět elektřinu.

Loon nabídl sdílení své technologie vládám a neziskovým organizacím a operátorům, které řeší připojení v odlehlých oblastech. Po firmě zůstanou vyspělé heliové balony, které vydrží na obloze stovky dní, a komunikační zařízení pro přenos signálu. Jako problém se však ukázalo, že operátoři potřebují několik balónů najednou, a každý z nich stojí desítky tisíc dolarů a má životnost zhruba pět měsíců, napsala agentura Reuters.

Autoři: ,

Velvyslanectví Thajského království
Political, Cultural and Economic Affairs Assistant

Velvyslanectví Thajského království
Praha
nabízený plat: 34 310 - 39 458 Kč