Hlavní obsah

V Anglii chtějí motivovat k testům dávkou 500 liber za každý pozitivní výsledek

Novinky, jem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská vláda zvažuje finanční pobídky k testování na koronavirus. Všichni pozitivně testovaní v nejhůře zamořené Anglii by mohli nově dostávat jednorázovou dávku 500 liber (téměř 15 tisíc korun). Podobné návrhy už zazněly i v Česku. Počty testovaných jsou totiž v obou zemích stále příliš nízké, což podlamuje snahy zastavit epidemii.

Foto: Johanna Geron, Reuters

Testování na koronavirus. Ilustrační foto

Článek

„Rozhodnutí zatím nepadlo. Jde ale o dynamickou rychle se měnící situaci a neustále zvažujeme několik možností. Potřebujeme, aby se lidé, kteří k tomu byli na základě trasováni vyzváni, izolovali,“ řekl stanici Sky News britský ministr pro životní prostředí George Eustice.

Nápad za 12 miliard

Podporu 500 liber v případě pozitivního testu na koronavirus už dostávají sociálně slabí občané. Ukázalo se však, že o výdělek se strachuje daleko víc lidí, dokonce většina.

Anglie je z celého Spojeného království epidemií postižena zdaleka nejhůře, proto by nové opatření mělo být přijato právě tam. Státní pokladnu by to za současné situace podle propočtů vyšlo asi na 453 milionů liber, tedy asi 11,8 miliardy korun týdně.

Karanténu nedodržuje ani pětina lidí

Podle deníku The Guardian, který se odvolává na průzkum britské agentury pro veřejné zdraví, chodí na testy v průměru jen 17 procent lidí, jež pociťují příznaky nemoci covid-19. Nařízenou karanténu dodržuje jen čtvrtina lidí, a 15 procent lidí dokonce chodí s příznaky covidu do práce. Vládní nařízení přitom občanům ukládá v případě kontaktu s nakaženou osobou nástup do desetidenní karantény a podstoupit test na koronavirus.

Účastníky večírků čeká v Británii pokuta 23 tisíc. Vytrvalí rebelové si ještě připlatí

Evropa

Denní přírůstky nakažených v Británii rostou od konce loňského roku, kdy se v zemi začala šířit nakažlivější varianta koronaviru, připomněla ČTK. Zdravotnický systém v některých místech v důsledku toho balancuje na hraně kolapsu. Ve čtvrtek zaznamenaly úřady bezmála 38 tisíc nakažených a 1290 zemřelých s covidem-19. Počty nových případů se v Anglii nedaří snižovat navzdory plošné uzávěře zavedené 5. ledna.

Podobný nápad v Česku

O tom, že by lidé s pozitivním testem na koronavirus měli dostávat jednorázovou finanční podporu, hovořili také vědci z evropské iniciativy Contain Covid-19 a iniciativy Sníh.

„Velkým problémem je nízká motivace části veřejnosti nechat se testovat a nastoupit do izolace či karantény. Doporučujeme tuto motivaci podpořit jednorázovým příspěvkem každému nalezenému nakaženému," uvedli.

Pozitivně testovaní by měli dostávat příspěvek, navrhli vědci

Koronavirus

Anketa

Měla by se v Česku vyplácet speciální dávka pozitivně testovaným, aby se lidé nebáli jít na test kvůli hrozbě ušlého výdělku?
Ano
21,9 %
Ne
78,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5957 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám