Hlavní obsah

Vakcínu? Ano, šéfe! Pohlreich je dalším přednostně naočkovaným

Foto: Seznam Zprávy

Restauratér Zdeněk Pohlreich.

Reklama

Seznam Zprávy zjistily, že se restauratér Zdeněk Pohlreich nechal na začátku ledna přednostně očkovat ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Článek

Třiašedesátiletý šéfkuchař Zdeněk Pohlreich se nechal v prvním lednovém týdnu očkovat proti nemoci covid-19 ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze. Seznam Zprávám to potvrdila mluvčí nemocnice.

„Pan Pohlreich byl v naší nemocnici naočkovaný hned na začátku ledna. Naočkovaný byl vakcínou z druhé dodávky, kterou se u nás očkovalo,“ řekla mluvčí Marie Heřmánková.

Sám Zdeněk Pohlreich na přímý dotaz Seznam Zpráv, zda se nechal očkovat, reagoval slovy: „Absurdní, naprosto absurdní.“

Nemocnice: O vakcínu si řekl sám

V hektické době jarní vlny koronaviru vařily restaurace známého šéfkuchaře až 1700 jídel denně pro záchranáře, hygieniky či lékaře, kteří na stravování v prvních týdnech pandemie neměli pořádně čas. Stravování zajišťoval právě i pro Všeobecnou fakultní nemocnici v Praze.

Nemocnice podle Heřmánkové v první fázi udělala takzvaný seznam náhradníků, kteří se mohli očkovat, pokud zbyly dávky vakcín.

„Vytvářeli jsme vlastní seznamy, kde byli zdravotníci z první linie, kteří se dostávají do kontaktu s covidovými pacienty, ale vše se rozbíhalo volněji a seznamy nebyly plné ze strany našich zdravotníků,“ vysvětluje Heřmánková.

Pohlreich podle ní o zapsání na seznam projevil velký zájem. „Hlásil se o to aktivně, jestli by dávku mohl dostat. A když se zjistilo, že zbyla, tak zavolali jemu,“ vysvětlila mluvčí.

„Dostal se k tomu také tím, že komunikuje s nemocnicí, on vlastně se o nás staral a po celou dobu tady dodával určitou část obědů, takže věřím tomu, že potom se mohl optat, jestli se může dostat k vakcíně,“ doplnila.

Seznam Zprávy daly restauratérovi možnost se k očkování ještě vyjádřit, ale na dotazy zatím nereagoval. Když se ho redakce při telefonátu ptala, zda má nějaké onemocnění, které by ho posunovalo s řadě na vakcínu, uvedl: „Jsem kardiak, ale to s tím nesouvisí.“

Seznam náhradníků

Mluvčí nemocnice zdůraznila, že bylo potřeba dávky vakcíny vyočkovat. A proto nedostal nabídku pouze Zdeněk Pohlreich.

„Takových lidí ale mohlo být začátkem ledna více, protože se lidé o možnost dostat se na ten seznam náhradníků zajímali aktivně. A to byl případ i pana Pohlreicha,“ vysvětlila.

Šéf nemocnice David Feltl přitom tvrdil, že právě tento seznam náhradníků, který nemocnice vytvořila, musel splňovat, že na něm budou alespoň pětašedesátníci.

„Udělali jsme ho tak, aby tam byli alespoň pětašedesátníci, tedy lidé starší, kteří by stejně měli další prioritu. Aplikovali jsme to raději těmto lidem, než abychom to vylili,“ řekl šéf nemocnice iRozhlasu. Jak výše zaznělo, Pohlreichovi je 63 let.

Nyní už nemocnice podle Feltla lidi ze seznamu náhradníků neočkuje, protože všechny vakcíny míří jenom ke zdravotníkům a lidem nad 80 let.

Reklama

Doporučované