Lékárny řetězce Walmart v USA rozšíří očkování

Americký řetězec Walmart, který kromě obchodů s běžným zbožím provozuje také lékárny, rozšíří očkování proti covidu-19 do sedmi dalších amerických států. Oznámil to dnes jeho mluvčí. Administrativa prezidenta Joea Bidena chce očkování urychlit a Biden slíbil, že v prvních 100 dnech jeho mandátu bude naočkováno 100 milionů Američanů.

Imunolog a poradce Bílého domu Anthony Fauci dnes řekl, že aby Spojené státy dospěly k tak zvané hromadné imunitě, musí být ještě naočkováno 70 až 85 procent občanů.

Walmart zatím zajišťoval očkování zdravotníků v Novém Mexiku a Arkansasu. Podle dnešního oznámení svého mluvčího rozšíří očkovací kampaň tento a příští týden do Georgie, Indiany, Louisiany, Marylandu, New Jersey, Jižní Karolíny a Texasu. Kromě toho zajistí vakcinaci v Chicagu a Portoriku.

Uznávaný odborník Fauci dnes v rozhovoru s televizí CNN upozornil na nedostatek vakcín v USA. Hodně si proto nyní slibuje od přípravku firmy Johnson & Johnson, která se podává jenom v jedné dávce. Tato vakcína je ve třetí fázi testování a má mít účinnost 94 až 95 procent. Zatím jsou v USA používány vakcíny firem Pfizer a Moderna, které vyžadují druhé přeočkování. "Je to jediná dávka a zajistí vám dostatečnou ochranu před infekcí po deseti až čtrnácti dnech," řekl Fauci k očkovací látce Johnson & Johnson.

Mluvčí Walmartu sdělil, že i po rozšíření na další státy bude očkována jen vybraná populace tak, jak o tom každý stát rozhodne.

Administrativa minulého prezidenta Donalda Trumpa nechala plánování vakcinace na jednotlivých státech, což velké řetězce lékáren v zásadě obešlo. Fauci nyní upozornil, že za Trumpa neexistoval jednotný postup federální vlády a států. Podle něj se ale virus dá porazit jedině spoluprací obou složek. "Nechcete nechat vše na vládě a nechcete, aby všechno dělaly jednotlivé státy. Ale často jsme slyšeli: 'Státy, dělejte si, co chcete.' A státy se pak nevydávaly správným směrem," řekl.

V USA se koronavirem nakazilo přes 24 milionů lidí a více než 410.000 lidí s covidem-19 zemřelo. Podle uznávaného epidemiologa Fauciho "je pravděpodobné", že mnohé z nich má na svědomí nedůvěryhodnost a nedostatek faktů z doby minulé administrativy. "Není tajemství, že jsme se v mnohém neshodovali; naše fakta byla zpochybňována. Lidé nedůvěřovali tomu, co říkali zdravotničtí odborníci. Z roušek se stalo politické téma. Proto nyní musíme obnovit důvěru lidí a sjednotit postup," řekl.

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy