Krajčí: Epidemická situácia sa zlepšuje, vrchol druhej vlny máme za sebou

Pozitívne trendy vo vývoji pandemickej situácie v súvislosti s ochorením COVID-19 potvrdil na piatkovej tlačovej konferencii minister zdravotníctva Marek Krajčí. Očakáva, že postupne, s priaznivejšou situáciou, dôjde časom aj k uvoľňovaniu zavedených opatrení. Problematický by ešte stále mohol byť britský variant koronavírusu.

22.01.2021 16:30 , aktualizované: 18:32
Krajčí jarčuška Foto: ,
Minister zdravotníctva Marek Krajčí a infektológ profesor Pavol Jarčuška.
debata (166)
Video

„Môžem potvrdiť tie pozitívne trendy, ktoré som avizoval minulý týždeň. Možno by sme si želali, aby to bolo ešte o trošku lepšie, ale naozaj, tá situácia sa postupne zlepšuje. Nezlepšuje sa tak radikálne možno preto, že tu máme dokázanú prítomnosť nového variantu,“ povedal.

Šéf rezortu zdravotníctva komentoval, že aktuálna situácia naznačuje, že vrchol druhej vlny nového koronavírusu má Slovensko za sebou. Očakáva, že situácia v nemocniciach sa začne zlepšovať. Predpokladá však, že počet hospitalizovaných na umelej pľúcnej ventilácii ešte pravdepodobne neklesne. Očakáva, že do dvoch týždňov sa podarí Slovensku zlepšiť situáciu na tzv. COVID automate o jednu úroveň. Informáciu však potvrdí až budúci týždeň.

Pozitivita vykonaných PCR testov klesla z 23 na 19 percent a pozitivita antigénových testov klesla z päť na tri percentá. Hospitalizovaných je 3285 osôb, minulý týždeň to bolo 3273 pacientov. Na umelej pľúcnej ventilácii je 322 osôb, minulý týždeň to bolo 279 ľudí, 14-dňová incidencia PCR testov klesla z hodnoty 663 na 587. Pokles je aj pri antigénových testoch. Prudko klesol aj sedemdňový priemer antigénových a PCR testov z hodnoty 5916 na 3792. Stúpol sedemdňový počet vykonaných testov zo 74 587 na 83 301. Postupne sa vracia z karantény do nemocníc aj zdravotnícky personál.

Od februára by sa mohli otvoriť niektoré školy

Ak by sa dobrý trend udržal, podľa Krajčího by sa mohli otvoriť od začiatku februára napríklad niektoré školy. Bez nutnosti testovania by sa mohli otvoriť materské školy a prvý stupeň základných škôl. Otvoriť by sa tiež mohli špeciálne školy pre deti, ktoré sa nevedia učiť dištančne. Maximálne by v triede mohlo byť päť detí na jedného učiteľa. Musia sa však preukázať testom nie starším ako sedem dní, prípadne mať výnimku z testovania. Rovnako prezenčnou formou s testom nie starším ako sedem dní by sa mohli otvoriť koncové ročníky základných škôl, stredných škôl a odborných učilíšť.

Tiež by od 8. februára nemusel byť na pobyt v prírode nutný negatívny test na ochorenie COVID-19. Otvoriť by sa mohli niektoré obchody, v nich by však preukázanie sa testom bolo potrebné.

Poznamenal, že najkritickejšie okresy nie sú na tom tak zle ako boli minulý týždeň, výnimkou je Revúca. Situácia sa v okrese Zlaté Moravce zlepšila o 75 percent, rovnako sa zlepšil aj okres Nitra. Najhoršia situácia je momentálne v okresoch Dunajská Streda, Trnava a Hlohovec.

Vývoj pozitívnych prípadov

Ako pribúdali pozitívne testovaní na Slovensku

pozitívnych za deň
celkový počet pozitívnych

zdroj: NCZI

Všetky grafy, štatistiky a čísla o koronavíruse

Všetky grafy

Denne ochoreniu COVID-19 podľahne 94 osôb. Reprodukčné číslo je pod hodnotou 1. Zaočkovaných je takmer 90 000 ľudí. Na základe výzvy Ministerstva zdravotníctva je otvorených 248 mobilných odberových miest, rezort má desiatky žiadostí na otvorenie ďalších takýchto miest.

Podľa ministra sa PCR testy hradené z poistenia v mnohých prípadoch zneužívali. Preto od začiatku februára bude mať na bezplatný test nárok každý občan len dva razy do mesiaca. Ak bude chcieť byť otestovaný viac ráz, bude si ho musieť zaplatiť. Od 1. februára budú musieť ľudia pri návrate z cudziny absolvovať karanténu. Pokiaľ ju budú chcieť po piatom dni opustiť, budú si musieť test hradiť sami. Krajčí tiež dodal, že zvážia testy kloktaním ako alternatívu k antigénovým či PCR testom.

Hlavná odborníčka Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR pre všeobecné lekárstvo Adriana Šimková tiež vyzvala ľudí na dodržiavanie protiepidemio­logických opatrení. Veľký zmysel vidí aj v užívaní vitamínov a stopových prvkov.

166 debata chyba
Viac na túto tému: #koronavírus #Covid-19 #Marek Krajčí