Hľadať
Denný / nočný režim
Sledujte nás
Pravda Pravda Domov MS v hokeji Výsledky výsledky

Nad olympiádou sa zmráka. Mesík si myslí, že bude, no ruku do ohňa za to nedá

Bude? Nebude? A ak, za akých podmienok? Aj preložená olympiáda v Tokiu je v ohrození. Napokon, ak by to tak nebolo, neexistovali by okolo nej žiadne šumy.

22.01.2021 16:42
Tokio, olympijské kruhy Foto: ,
Panoráma Tokia s olympijskými kruhmi.
debata (2)

No tie sú opäť vážne. Britský denník The Times pred pár dňami informoval, že japonská vláda najväčšie športové podujatie v tajnosti vopred odpískala. Ostrovný kabinet sa voči tejto informácii síce ohradil, no možnosť, že sa Hry nakoniec neuskutočnia, zostáva ležať na stole.

„Prirodzene, zvažujeme aj najhorší scenár z rôznych uhlov,“ naznačil šéf organizačného výboru Joširo Mori.

Podľa The Times hrozí, že by sa olympiáda mohla stať akciou, na ktorej dôjde k významnému rozšíreniu koronavírusu. Japonsko totiž nedávno vyhlásilo stav núdze. „Nikto to nechce povedať prvý, ale panuje zhoda na tom, že je to príliš zložité,“ povedal pre denník vysokopostave­ný zdroj.

Podľa plánu

Šéf svetového olympizmu Nemec Thomas Bach naďalej trvá na tom, že Hry v Tokiu sa nakoniec uskutočnia. Tvrdí, že v tejto chvíli neexistuje žiadny plán B. V tomto duchu viedol aj včerajší videorozhovor s predstaviteľmi národných olympijských výborov.

„Potvrdil nám, že prípravy prebiehajú podľa plánu a cesta k bezpečnému podujatiu vedie cez rýchlotesty a plošnú vakcináciu,“ prezradil generálny sekretár SOŠV Jozef Liba.

Pravda v tejto súvislosti oslovila aj slovenského analytika globálnych trendov Juraja Mesíka, ktorý vlani ako prvý predpovedal, že olympiáda sa neuskutoční v pôvodnom termíne. Tentoraz je optimistickejší.

„Šanca je väčšia. Riziká však stále existujú, preto by som ruku do ohňa zatiaľ nedával. COVID-19 dnes dokážeme účinne liečiť a k dispozícii tiež máme niekoľko sľubne vyzerajúcich vakcín,“ povedal.

Najlepšie zarábajúci športovci podľa Forbesu Fotogaléria - 51 fotiek Všetky fotky
50. Paul Pogba (Fran./futbal/28,5 mil. USD).

„Pokiaľ sa japonská vláda rozhodne, že to stojí za to riziko – epidemické ale aj ekonomické – tak ich možno dokážu uskutočniť. Profylakticky pripraviť a zaočkovať športovcov nie je nezvládnuteľné. Ak sa podujatie uskutoční, nutné budú prísne epidemiologické opatrenia aj medzi divákmi, ktorých počet zrejme výrazne obmedzia. Tento optimistický scenár môžu teoreticky zrušiť nové mutácie vírusu i prípadné zhoršenie situácie v Tokiu – oboje je možné, ale málo pravdepodobné,“ do­dal.

Podľa odborníka na športový marketing Romana Krajniaka uplynulý rok poznačil šport azda najviac zo všetkých odvetví. Nielen finančne, rôzne bubliny a prázdne hľadiská mu uberajú aj na atraktivite. Dôsledky už vidieť a ďalšie sú vraj na ceste. Vraví, že na svet športu sa raz budeme pozerať ako na niečo pred a po koronavíruse.

„Olympizmus poznačia výrazné zmeny. Dnes však nikto nevie, aké. Technológie nám umožňujú veci, ktoré sme si pred pár rokmi nevedeli ani predstaviť. Situácia, že jedna krajina pripraví všetky športoviská a pozve k sebe 10-tisíc športovcov, tu už čoskoro nemusí byť,“ naznačil. Pravda, tohto leta ani ďalších Hier, o ktorých sa už rozhodlo, sa táto hypotéza zrejme netýka.

Do 25. marca

Japonsko má ešte jeden problém. Prieskumy verejnej mienky totiž športovcom neprajú. Podľa nich s podujatím, ktoré je naplánované na prelome júla a augusta, nesúhlasí v tejto chvíli až 80 percent obyvateľov.

„Nuž, vystihuje to momentálnu náladu. Ale kto, keď je vonku povodeň, sa odváži ísť na ulicu? Naopak, ak by sa krajine podarilo zvládnuť pandémiu a usporiadať Hry, bol by to ohromný impulz pre ňu i celý svet,“ zamyslela sa včera Slovenka Marianna Hasegawa, ktorá desiatky rokov žije v Japonsku.

Tak ako vlani, aj teraz nás zrejme čakajú dni a týždne dohadov. O všetkom by sa malo definitívne rozhodnúť na začiatku jari. Ešte skôr, ako sa zapálená olympijská pochodeň vydá 25. marca z Fukušimy do Tokia.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tokio 2020 #Juraj Mesík