Hlavní obsah

Jih Evropy zasáhne „vodní bomba” a orkán, sever zasypou přívaly sněhu

Novinky, Jitka Zadražilová

Bouře s větry o síle orkánu a prudké deště, při kterých na mnoha místech může spadnout až 300 litrů na metr čtvereční, se žene na Evropu. Nejpostiženější budou státy na jihu Evropy. Hrozí jim nejen záplavy, ale také sesuvy půdy, varují němečtí meteorologové. Sever starého kontinentu zase zasáhne silné sněžení.

Foto: Windy

Předpokládaná situace v Evropě v neděli odpoledne

Článek

Extrémně silný vítr bude sužovat především Španělsko, kde by na horách mohl v nárazech dosáhnout rychlosti až 220 km/h, postupně bude silný vítr ohrožovat Itálii, Řecko, Chorvatsko, Bosnu, Albánii a Černou Horu.

Vítr s sebou přinese i prudké a velmi intenzivní deště. Na atlantickém pobřeží Španělska a Portugalska už prší. Déšť postupně nabírá na intenzitě a v pondělí by na mnoha místech mohlo spadnout až 120 litrů na metr čtvereční. Intenzivně by mělo pršet také ve vnitrozemí států.

Hrozí sníh, vítr i povodně, varují meteorologové

Počasí

Do oblasti nízkého tlaku se postupně dostanou také Baleárské ostrovy, Korsika, Sardínie, Itálie, Dalmácie a Řecko. V Itálii by do pondělí mělo spadnout až 200 litrů na metr čtvereční. V Chorvatsku a Řecku by měly být deště ještě silnější, meteorologové počítají s až 300 litry na metr čtvereční. V těchto oblastech hrozí místy až metr vysoké záplavy, varuje německá meteorologická služba. Současně se s přívaly vody zvyšuje riziko sesuvů půdy.

Sněhová nálož paralyzovala Španělsko, nejhorší teprve přijde

Počasí

Sever Evropy naopak zasáhne intenzivní sněžení. Ve východním Tyrolsku a Benátsku by mělo spadnout až 120 litrů srážek na metr čtvereční, které mohou také padat jako sníh. V Alpách bude hrozit jeden z nejvyšších stupňů nebezpečí lavin.

V Česku silný vítr

Ani Česko se nevyhne výkyvům počasí. Východní polovinu země zasáhne v sobotu silný vítr, který v nárazech může dosahovat až rychlosti 70 kilometrů v hodině. Na hřebenech Beskyd a Jeseníků může foukat až o síle kolem 110 kilometrů v hodině.

Na západě a severozápadě Čech napadne kolem deseti centimetrů sněhu, v Krušných horách až 15 centimetrů a mohou se zde tvořit sněhové jazyky nebo závěje. V neděli pak může na mokrých silnicích místy vznikat náledí a v Beskydech bude trvaleji sněžit.

Za extrémy počasí stojí rozvlněný jet stream neboli proudění vzduchu v atmosféře ve směru ze západu na východ. Vyskytuje se v prostoru tvaru přibližně trubice podél rovnoběžek a může dosahovat velké rychlosti, dokonce až 700 km/h.

Saharu pocukroval sníh

Cestování

Silný a rovný jet stream znamená ve střední Evropě pravidelné střídání počasí – přechody front a tlakových níží. Rozvlněné tryskové proudění naopak znamená výkyvy počasí – teplý vzduch z jihu se tedy může dostat i výrazně severně. A naopak, mrazivý vzduch může ovlivnit počasí i v jižní Evropě. Čím déle zůstává jet rozvlněný, tím extrémnější je počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám