FORTUNA:LIGA - souhrn 16. kola

22.01.2021, 19:51, aktualizováno 24.01.2021, 20:24
Komentáře a souhrny
Slavia dál kráčí k mistrovskému titulu. Tři body přivezla i z Karviné. Jablonec otočil domácí duel s Příbramí a nakonec ztrátu zažehnal. Plzeň vydřela vítězství nad Pardubicemi, ještě těsnější to měla Sparta. Liberec zvítězil v Brně a bodoval v pátém ligovém utkání v řadě, načež se posunul těsně za pohárové příčky.

Sparta Praha - FK Mladá Boleslav 1:0

24.01.2021 18:30

Góly: 58. David Moberg Karlsson

Zase to mělo hodně daleko k přesvědčivému výkonu. Přesto pražská Sparta stejně jako ve středu v Opavě získala tři body, a to za vítězství 1:0 proti Mladé Boleslavi. Kromě skvělého Nity se o to brankou zasloužil Karlsson.

Středočeši vstoupili do utkání velmi aktivně a už v sedmé minutě to zkoušel Klíma, jenže mířil jen na tribunu. Tentýž hráč vzápětí selhal v obrovské šanci v podobě samostatného úniku. A ani do třetice se mladoboleslavský útočník neprosadil, tentokráte pálil o kousek vedle tyče.

Domácí se poprvé ozvali až po necelé půlhodině, kdy se Diviš musel vytáhnout proti Hanouskově hlavičce. Na straně rudých neslavily úspěch ani Pavelkova pumelice, ani Vindheimův pokus z úhlu, naštěstí pro ně neuspěl těsně před pauzou ani Křapka.

Vstup do druhé půle se více povedl Letenským. Po Karabcově přihrávce zakončoval velmi zajímavě Juliš, o několik desítek sekund později už se domácí radovali. Pavelka našel Davida Moberga Karlssona, jehož levačka poslala balón mimo dosah Diviše.

Dvacet minut před koncem základní hrací doby to zkusil Janošek, proti němuž se famózním zákrokem blýsknul Nita. Na opačném konci hřiště pak musel do akce Diviš. Nejprve proti Pavelkově střele, poté zneškodnil Čelůstkovu hlavičku a nakonec i dvojšanci Karlssona a Juliše.

Sparťani dokázali podruhé protlačit míč do brány, Čelůstkovu radost ovšem zhatil praporek pomezního. Ale jelikož ani Škoda, ani Ladra nepřekonali Nitu, skončilo utkání vítězstvím domácích. Sparta tak nadále drží krok s druhým Jabloncem, Mladá Boleslav je naopak stále až patnáctá.

Více informací k zápasu

Viktoria Plzeň - FK Pardubice 2:0

24.01.2021 16:00

Góly: 81. Milan Havel, 90+3. Pavel Bucha

I proti Pardubicím se Plzeň dlouho trápila, nakonec však Západočeši našli recept na soupeře a po třízápasové pauze zase okusili chuť vítězství. Duel s Východočechy výrazně ovlivnilo vyloučení hostujícího Martina Šejvla, načež výhru domácím vystřelili Milan Havel s Pavlem Buchou.

Počáteční aktivita domácích málem vyústila ve vedoucí branku v páté minutě, kdy Buchovu střelu tečoval bránící Toml do tyče. Osm minut poté poslal Kovařík z levé strany centr na Ondráška, jehož šanci zlikvidoval gólman Pardubic Boháč. Za další čtyři minuty se v tutovce zjevil Bucha, k němuž se odrazil míč, jenže záložník Plzně trefil pouze Boháče.

Pardubice se svojí šanci dlouho vyčkávaly, ovšem ve 29. minutě nebyly daleko od gólu. Do dloubáku Surzyna se opřel Černý, jehož skákavý volej vytěsnil s potíži brankář Viktorie Staněk, který pro nedělní utkání dostal důvěru před kolegou Hruškou. Hned vzápětí ale letěli akcie hostů rychle dolů, neboť Šejvl zastavil unikajícího Faltu pouze za cenu červené karty. Těsně před přestávkou se pak Západočeši dokonce radovali z branky, avšak Ondrášek dorazil Kašovu ránu z ofsajdu, tudíž po zásahu videorozhodčího byl gól domácích odvolán.

Hráči Viktorie ale po změně stran dlouho nemohli z početní převahy nic moc využít. Jejich akce zpravidla končili nepřesně a dlouho se zdálo, že výsledkové trápení Plzně bude pokračovat. V 55. minutě sice Falta našel za obranou Pardubic Šulce, ten si ale nepokryl míč před důrazným Caduem.

Nicméně v 77. minutě se Západočeši konečně dočkali. Buchovu průnikovou přihrávku tečoval Toml nešťastně k Havlovi, jehož branka by bez zásahu stopera hostů neplatila, takhle však Toml anuloval ofsajd a domácí šli tedy díky Havlovi do vedení. Deset minut poté Boháč vychytal Ba Louu, dorážka Ondráška hlavou pak letěla nad břevno. V nastavení už ale strážce svatyně Východočechů kapituloval podruhé, když jej po přihrávce od Ba Louy překonal Bucha.

Více informací k zápasu

Dynamo České Budějovice - FK Teplice 2:0

24.01.2021 14:00

Góly: 20. Maksym Talovjerov, 48. Benjamin Čolić (pen.)

České Budějovice potvrdily úlohu favoritů proti Teplicím a v domácím prostředí dokázaly zvítězit v poměru 2:0. V tabulce české nejvyšší soutěže se prozatím vyhouply na parádní sedmé místo se čtyřiadvaceti body a i letos pokukují po pohárových příčkách. Naopak severočeský celek nenapravil poslední debakl s Jabloncem (0:5) a podruhé v řadě neskóroval, přitom zhruba čtvrthodiny před koncem měl k dispozici pokutový kop.

Jihočeši vstoupili do tohoto utkání aktivněji a poprvé zahrozili v 5. minutě, kdy přímý volný kop Benjamina Čoliće zlikvidoval brankář Grigar. Po necelé čtvrthodině hry mohl naopak na druhé straně otevřít skóre Vondrášek, jenomže po centru Moulise hlavičkoval těsně vedle. Domácí se dostali z ničeho nic do vedení ve 20. minutě, kdy se vůbec poprvé v tomto ligovém ročníku trefil teprve dvacetiletý ukrajinský záložník Maksym Talovierov.

Po rohovém kopu z pravé strany neudržel Grigar míč ve svých rukavicích, k němu se vzápětí dostal právě Talovierov a zblízka ho bez potíží usměrnil do sítě. Po necelé půlhodině si teplický strážce přeci jen poradil s razantním projektilem Mészárose, ve 33. minutě zasahoval na druhé straně gólman Vorel proti ráně Moulise a dorážející Radosta pak trestuhodně mířil z hranice brankového území příliš vysoko.

Neuběhly ani další tři minuty a ještě větší možnost na vyrovnání spálil kanonýr Řezníček, jelikož zcela osamocen před Vorlem pálil nepochopitelně nad břevno. České Budějovice pojistily svůj náskok krátce po přestávce, kdy Radosta evidentně fauloval Čoliće a ten pak snadno proměnil nařízenou penaltu, když balón usměrnil k levé konstrukci. Domácí se v následujícím průběhu nikam netlačili a s přehledem si hlídali dvoubrankový náskok.

V 74. minutě mohl Moulis vykřesat naději pro hostující výběr, avšak jeho přímý volný kop z dvaadvaceti metrů famózně odvrátil Vorel na tyč. O tři minuty později se dopustil nedovoleného zákroku ve vlastní šestnáctce Králik a míč na penaltový puntík si postavil Řezníček, ale Vorel ho dalším fantastickým zákrokem vychytal. V samém závěru nakonec nepřidal třetí branku domácího týmu střídající Ledecký, neboť svůj oblouček poslal nad horní tyčku.

Více informací k zápasu

FK Jablonec - 1. FK Příbram 2:1

24.01.2021 14:00

Góly: 53. Miloš Kratochvíl, 64. Miloš Kratochvíl (pen.) - 49. Martin Nový

Sněhová vánice zasypávala statečné fotbalisty Jablonce a Příbrami po celých 90 minut. V extrémních podmínkách se z výhry nakonec radovali domácí Severočeši, kteří díky dvěma brankám Miloše Kratochvíla rychle otočili po změně stran nepříznivě vyvíjející se skóre.

Povětrnostní podmínky od počátku komplikovaly kombinační snahu obou celků. Proto se domácí Jovović odhodlal v jedenácté minutě ke střele z dálky, která však skončila pouze v náruči gólmana Příbrami Kočího. Podobně zkusil na druhé straně hřiště štěstí Nový, jehož projektil se těsně nevešel mezi tři tyče, které hájil brankář Severočechů Hanuš.

Vyloženou šanci si až v závěru prvního poločasu vypracovali domácí. Jovović posunul míč na zcela volného Doležala, toho ale po včasném výběhu zneškodnil Kočí. Zato zkraje druhé půle se ihned děly zajímavé věci. Nejprve čtyři minuty po změně stran poslal hostující Vais centr do pokutového území, Voltr se sice v souboji s Martincem neprosadil, avšak volný balón uklidil do brány Nový - 0:1.

Jenže vedení vydrželo Příbrami sotva čtyři minuty. Doležal totiž po narážečce s Považancem posunul merunu před Kočím ke Kratochvílovi, jenž zakončením do odkryté svatyně srovnal skóre. Za dalších osm minut trefil Krob centrem ruku Laňky, načež hlavní rozhodčí po konzultaci u videa nařídil pokutový kop pro Jablonec, který bezpečně proměnil Kratochvíl.

Středočeši ve zbývajících minutách nenalezli síly k druhému zásahu. Naopak náskok domácích mohl v 78. minutě navýšit střídající Pleštil, jenže po spolupráci Kratochvíla s Doležalem pálil mladý záložník Jablonce nad břevno. Přesto tři body zůstaly na Střelnici. Severočeši tak v tabulce zůstávají druzí, Příbram zase setrvává v sestupovém pásmu.

Více informací k zápasu

MFK Karviná - Slavia Praha 1:3

23.01.2021 18:30

Góly: 82. Kristi Qose (pen.) - 51. Abdallah Sima, 61. Jan Kuchta, 86. Peter Olayinka

V prvním poločase se Slavia ještě hledala, avšak po změně stran se již sešívaný kolos rozjel a nedal Karviné šanci. Vítězství Pražanů ve Slezsku režírovali svými brankami Abdallah Sima, Jan Kuchta a Peter Olayinka. Za MFK nakonec pouze komseticky korigoval Vojtěch Smrž.

Domácí outsideři začali sympaticky první šancí ve třetí minutě. Ostrák vybojoval ve středu pole míč po souboji se Stanciuem, Smrž následně posunul merunu doleva na volného Twardzika, jeho zakončení z první ale mělo daleko k úspěchu. Slavia se směrem dopředu prokousávala ztuha. V sedmnácté minutě hlavičkoval po akci Bořila s Kuchtou Sima, v těžké pozici však nemířil přesne.

Ve 34. minutě už musel domácí brankář Bolek zasahovat, když jej po přihrávce od Oscara prověřil přízemní střelou Stanciu. To bylo s výčtu příležitostí v první půli v podstatě vše, nicméně po přestávce si sešívaní vše vynahradili. Tři minuty po změně stran ještě Stanciua vychytal Bolek, avšak v 51. minutě proletěl rohový kop rumunského záložníka pokutovým územím Slezanů, na zadní tyči pak Hovorka přiťukl balón Simovi, který již kulatý nesmysl dopravil za brankovou čáru.

Po hodině hry už hosté vedli o dvě branky. Hovorka získal při obranné práci míč, Provod následně vynikajícím pasem vyslal do úniku Kuchtu, jenž svůj úprk zakončil s chladnou hlavou střelou kolem bezmocného Bolka. V 65. minutě se Kuchta mohl radovat znovu, ovšem jeho těžký volej se mezi tři tyče těsně nevměstnal.

V 80. minutě se Karviná vrátila celkem zadarmo do hry. Holeš totiž ve vlastní šestnáctce fauloval domácího Čmelíka, což sudí Pechanec odhalil až při pohledu na videozáznam. Nicméně k nařízené penaltě se postavil Smrž, jenž tvrdou ránou překonal gólmana Koláře - 1:2. Jenže pět minut po Holešově zákroku utekl defenzivě domácích Sima, ten před bránou vyhledal Olayinku, který střelou do odkryté svatyně vrátil Pražanům dvoubrankové vedení.

Na rozdíl tří branek mohl ještě v nastaveném čase upravit skóre Musa, který po nevybíravém Bolkově výběhu proti Lingrovi střílel z dálky na opuštěnou bránu, radost z gólu mu ale na poslední chvíli zhatil navrátivší se Kokovas. Bolek pak za svůj kung-fu kop uviděl červenou kartu. Slavia po dalším úspěchu dál drží ligové vedení, Karviná zůstává těsně za první polovinou tabulky.

Více informací k zápasu

Bohemians Praha 1905 - 1. FC Slovácko 1:3

23.01.2021 16:00

Góly: 73. David Puškáč - 25. Jan Kalabiška, 32. Jan Kliment (pen.), 37. Jan Kliment (pen.)

Slovácko evidentně neztratilo nic ze svého elánu ani po vánočních svátcích, v novém roce získalo již svou třetí výhru, v součtu s minulým rokem už pátou v řadě, a i nadále si říká o pozice, které zaručují evropské poháry pro příští sezónu. O svém úspěchu v Praze rozhodlo už v prvním poločase, fotbalisté Bohemians se pak po přestávce postarali jen o snížení stavu.

Když moravský celek zvítězil v Ďolíčku naposledy, psal se rok 2014. Od té doby v šesti případech za sebou uhrál maximálně remízu. Tentokráte byl ale na hřišti přece jenom lepším týmem, byť je třeba podotknout, že ke konečnému prvenství mu dopomohly hned dvě proměněné penalty. Hosté mimochodem také utnuli sérii tří porážek s Bohemians za sebou.

Výběr trenéra Martina Svědíka se ujal vedení ve 25. minutě. Navrátil z levé strany poslal centr na Jurečku, ten hlavou připravil palebnou pozici pro Kalabišku, jenž tvrdou střelou překonal brankáře Le Gianga. Následně se pokoušel náskok navýšit Sadílek, nicméně ten Le Gianga nepřelstil, až se nakonec Slovácko dočkalo své další gólové odměny ve 32. minutě.

Klokani prožívali těžké chvíle. Poté, co Le Giang v šestnáctce fauloval pronikajícího Jurečku, čelili prvnímu pokutovému kopu, a ten proměnil Kliment. Pouze o pět minut později domácí inkasovali ještě potřetí, jelikož sudí Orel ukazoval na bílý puntík podruhé, tentokráte za nedovolený zákrok Ljovina ve vápně vůči Sadílkovi, a Kliment jako exekutor zase nezklamal.

V 73. minutě svěřenci trenéra Luďka Klusáčka vykřesali jiskřičku naděje. Vaníček přetáhl svůj pas na zadní tyčku, odkud vypálil Puškáč, a gólman Nemrava nestačil zastavit míč v cestě za brankovou čáru. V 77. minutě Bohemka odmítla šanci na další dramatizaci duelu, za Kalabiškovo počínání proti Necidovi se kopala penalta, tu ale sám Necid nezužitkoval.

Více informací k zápasu

Fastav Zlín - Baník Ostrava 1:1

23.01.2021 16:00

Góly: 44. Tomáš Poznar (pen.) - 24. Petr Buchta (vl.)

Tvrdá bitva na zlínské Letné mezi domácími "Ševci" a ostravským Baníkem vítěze nepoznala. Hosté šli do vedení díky vlastní brance, Moravané odpověděli po sporně odpískané penaltě. Slezané tak ani v třetím lednovém utkání nezvítězili, Zlín zase čeká na tříbodový zisk již šest ligových zápasů v řadě.

V deváté minutě mohl skóre otevřít hostující Kuzmanović, jenž se po standardní situaci Zlína málem trefil do vlastní svatyně, ke štěstí srbského útočníka však balón zamířil mimo tři tyče. Dvě minuty poté toužil po skórování Mena, který již na rozdíl od spoluhráče Kuzmanoviće střílel na správnou bránu, ovšem brankář Dostál neměl příliš mnoho starostí.

S další šancí přišli domácí v osmnácté minutě. Fantišův nákop sklepl Cedidla hlavou na Poznara, jenž se odpoutal od Stronatiho, ovšem zakončení z otočky letělo dost mimo bránu. O čtyři minuty později zatopil Slezanům s rozehrávkou váhající Kaloč, jehož o balón obral Jawo, který následně protáhl gólmana hostů Laštůvku. I přes větší kvantum příležitostí Moravanů šel ve 24. minutě do vedení Baník. Tetour dostal na pravé straně díky vysunutí od Filla moře prostoru k centru, jenž před nabíhajícím Menou nešťastně srazil do vlastní brány obránce Petr Buchta.

Ostravané se najednou začali osmělovat víc a ve 29. minutě nebyl daleko od úspěchu Kuzmanović, jehož ráně zpoza vápna mnoho nechybělo. Těsně před přestávkou nicméně Zlín za dosti kontroverzních okolností vyrovnal. Fantiš upadl v souboji s Fillem, načež sudí Machálek k velkému překvapení hostů odpískal penaltu ve prospěch domácích. Tu bez větších potíží proměnil Poznar. Přesto si Slezané mohli do kabin odnést náskok, jenže David Buchta v nastavení první půle hlavičkoval po pasu od Kuzmanoviće v dobré pozici dost nedůrazně.

Po změně stran se už tolik příležitostí neurodilo. Obrat ve skóre mohl dokonat Petr Buchta, který se po průnikové přihrávce od Janetzkého dostal před Laštůvku, toho však z úhlu nepřekonal. V 80. minutě pálil nebezpečně po přihrávce od Poznara střídající Dramé, Baník ale opět ochránil spolehlivý Laštůvka. Zazářit mohl též střídající útočník Tijani, ovšem po hlavičce De Azeveda si sám před Dostálem nedokázal zpracovat míč. Následně nebyl na druhé straně daleko od skórování Vraštil, avšak ani jeho hlavička nezměnila remízový výsledek.

Více informací k zápasu

Sigma Olomouc - SFC Opava 4:1

23.01.2021 14:00

Góly: 25. Kryštof Daněk, 29. Pablo González, 64. Pablo González, 65. David Houska - 56. Aleš Nešický (pen.)

Na vcelku povedený výkon proti Spartě nenavázali fotbalisté Opavy na Andrově stadionu. Domácí Sigma tam zvítězila 4:1, když se prosadili Daněk, dvakrát González a Houska. Kontaktní gól mezitím vstřelil z penalty Nešický.

Hosté v úvodu zahrozili Čvančarou, to ale bylo na dlouhou dobu všechno. Iniciativu přebrali Hanáci, konkrétně Nešpor se ocitl v obrovské šanci po centru Housky. Po pětadvacet minutách šla Olomouc do vedení díky mladému Kryštofu Daňkovi. Ten se dostal k odraženému míči po Vepřekově ráně a hlavou jej dorazil do sítě.

O čtyři minuty později byl rozdíl ve skóre dvojnásobný. Pablo González se na hranici šestnáctky rozhodl pro střelu a dobře udělal. Jeho pokus se odrazil od tyče za brankářova záda. Před přestávkou vystrčila růžky i Opava. Nejprve Hellebrand pálil do obránce, Žídkovu hlavičku následně zastavilo břevno.

Nakonec ale přišla pro Slezany ještě před pauzou další pohroma. Po druhé žluté kartě se musel do sprch poroučet Tiéhi. Přesto se žluto-modří dokázali dotáhnout na těsný rozdíl. Po faulu Hubníka dostali příležitost zahrávat pokutový kop, k němuž se postavil Aleš Nešický a ten tvrdou ranou procpal balón mezi tři tyče.

Avšak domácí nechtěli se svým vedením hazardovat. Už ve třiašedesáté minutě vypálil Vepřek, přičemž i tentokrát Fendrich jeho střelu vyrazil pouze k dalšímu Hanákovi Pablu Gonzálezovi, na nějž už čekal opravdu snadný úkol.

A jen o pár desítek sekund později přidala Olomouc trefu číslo čtyři. Ve vápně se k balónu dostal David Houska, který jej povedenou střelou dostal za gólmanova záda. Fendrich si spravil chuť o deset minut později, kdy vychytal zajímavou hlavičku Hály.

Další gól už k vidění nebyl a Sigma tedy protrhla sedm utkání dlouhé čekání na vítězství, díky čemuž se dočasně dostala na šestou příčku. Opava naopak ve své nelichotivé sérii pokračuje a je poslední.

Více informací k zápasu

Zbrojovka Brno - Slovan Liberec 0:3

22.01.2021 18:00

Góly: 25. Jhon Mosquera, 34. Michael Rabušic, 76. Jakub Pešek

Jednoznačným vítězstvím Liberce skončilo jeho zápolení na brněnské Srbské. Na vítězství 3:0 se podíleli Mosquera s Rabušicem, kteří skórovali již před pauzou, později se k nim přidal Pešek.

V úvodních momentech utkání se přitom Zbrojovka neprezentovala nejhůře. V páté minutě se dostal ke střele Vaněk, proti němuž se blýskl Knobloch. Když byla odehrána čtvrthodina, poroučel se v pokutovém území k zemi Fila po souboji s Chalušem, sudí na tom ovšem nic špatného neshledal a hra pokračovala dál.

A tak se prosadili Severočeši. Jhon Mosquera namísto vymýšlení individuálního průniku či zpomalení akce napřáhl ke střele, která náramným způsobem zaplula až do sítě. Pár minut po něm to zkusil z přímého kopu Michal Sadílek, balón však skončil jen v Šustrově náručí.

Druhým střelcem zápasu se ve čtyřiatřicáté minutě stal Michael Rabušic. Centr z levé strany přistál na Koscelníkově hlavě, po zákroku gólmana se míč odrazil právě k Rabušicovi, pro nějž to již nebyla složitá situace. Těsně před přestávkou mohlo být sníženo, jenže domácí závaru nevyužili.

Asi deset minut po návratu ze šaten se díky své síle probil do šance Rabušic, avšak tentokráte si vylámal zuby na Šustrovi. Autorem třetí trefy libereckého celku tak byl Jakub Pešek, a to až zhruba čtvrt hodiny před koncem základní hrací doby. Šikovný křídelník využil Rondićovy pobídky a poslal míč za brankářova záda.

O deset minut později se síť brněnské branky vlnila znovu, tentokráte ale domácí tým od potupy zachránil praporek pomezního. Čestný gól vzápětí mohl vstřelit Vaněk, jenže jeho skvěle zahranému přímáku něco málo chybělo.

Zbrojovka tak počtvrté v řadě nedokázala zvítězit a v tabulce je nadále šestnáctá, ovšem s tím, že po dohrání svých utkání ji mohou přeskočit jak Příbram, tak Opava. Slovan se vyšvihnul na pátou příčku, přičemž na poháry aktuálně ztrácí jen dva body.

Více informací k zápasu
Tabulka
 TýmZVRPSB
1.Slavia Praha15132042:641
2.FK Jablonec16112333:1635
3.Sparta Praha16112333:1835
4.1. FC Slovácko1693430:1730
5.Slovan Liberec1574424:1625
6.Sigma Olomouc1667325:1925
7.Viktoria Plzeň1673630:2124
8.Dynamo České Budějovice1666423:2324
9.Baník Ostrava1565420:1323
10.FK Pardubice1664615:1922
11.MFK Karviná1655615:2320
12.Fastav Zlín1553716:1818
13.FK Teplice16511016:3516
14.Bohemians Praha 19051543818:2215
15.FK Mladá Boleslav16241017:3010
16.Zbrojovka Brno16241013:3110
17.1. FK Příbram16241012:3210
18.SFC Opava15141011:347

Autor: EuroFotbal.cz

Komentáře (450)

Komentáře k článku naleznete zde.

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele