Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Česko

Saský premiér dál odmítá zavření hranic s Českem a Polskem, dojíždějící zdravotníci jsou nepostradatelní

Koronavirus v Německu. foto: Reuters

Drážďany - Saský premiér Michael Kretschmer dál odmítá, aby se uzavřely hranice s Českem a Polskem. Čeští a polští pracovníci jsou v saském zdravotnictví nepostradatelní, řekl v rozhovoru s listem Die Welt. Kretschmer zároveň kritizoval různá opatření v různých zemích Evropské unie, které jsou podle něj i důvodem, proč Sasko zavádí testování pendlerů dvakrát týdně.
  21:43aktualizováno  22:27

Německo zařadilo Česko mezi epidemicky vysoce rizikové země. Pendlerům to zkomplikuje dojíždění

„Hraničíme v Sasku s Polskem a Českem a toto trojzemí je společným hospodářským i životním prostorem. To nelze jednoduše rozřezat,“ řekl saský premiér novinářům listu Die Welt. Čeští a polští zdravotníci, kteří do Saska dojíždějí za prací, jsou podle Kretschmera nepostradatelní.

Řada problémů v koronavirové krizi podle zemského premiéra pramení z rozdílných opatření v různých zemí EU. „Předpokladem otevřených hranic je ale společné chápání toho, jak bojovat s pandemií. Není možné, abychom v Drážďanech přijímali drastická opatření a v sousední zemi se otvíraly všechny obchody. Tím se maří naše úsilí,“ řekl.

Německo bude od neděle považovat Česko za vysoce rizikové, pendlery nejspíš čekají častější testy

Rozdílné přístupy ke zvládání krize jsou podle něj důvodem, proč Sasko od neděle bude od českých přeshraničních pracovníků vyžadovat negativní testy na koronavirus dvakrát týdně.

Německo v pátek zařadilo Českou republiku na seznam epidemicky vysoce rizikových zemí. Zatímco Sasko bude žádat po pendlerech dva testy na koronavirus týdně, pro vstup do Bavorska se budou muset čeští přeshraniční pracovníci nechat testovat každých 48 hodin.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!