Index PES klesl, přibylo přes 8 tisíc nakažených. Dodávka vakcín se sníží

Index protiepidemického rizika PES klesl o čtyři body na 69 bodů. Může za to méně nakažených mezi seniory. Opatření proti šíření koronaviru v Česku ale i nadále odpovídají nejvyššímu pátému stupni. Boj se zákeřnou infekcí pokračuje také ve světě.

22:02 - Španělský náčelník generálního štábu Miguel Angel Villaroya dnes rezignoval na svou funkci kvůli obviněním, že se nechal naočkovat proti koronaviru dřív, než na něj přijde řada. I ve Španělsku přitom mají vakcínu přednostně dostat například senioři.

21:01 - Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vyšší zájem o očkování označil za dobrou změnu. "Je to změna k lepšímu. Blížíme se minimu 60 procent. Chtěl bych, abychom se dostali k číslu kolem 70 procent," řekl ministr ČT.

20:06 - Dlouhodobá strategie otvírání po plošné uzávěře nebude až do léta možná. Řekl to dnes podle agentury nový předseda nejsilnější německé strany CDU Armin Laschet. Poukázal mimo jiné na neustálé změny chování koronaviru a varoval před diskusemi o brzkém uvolňování opatření.

19:48 - Očkovat proti koronaviru by se nechalo 58 procent lidí, a to hlavně kvůli strachu o zdraví nejbližších. Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro Českou televizi. Zhruba čtvrtina oslovených by si vakcínu aplikovat nenechala většinou proto, že jí nedůvěřuje. Procento respondentů už injekci dostalo.

19:03 - Předseda francouzské vlády Jean Castex dnes na twitteru oznámil, že nejméně jednu dávku už dostalo přes milion občanů. Vláda přitom chtěla této hranice dosáhnout do konce ledna. Od začátku kampaně dostala Francie přibližně dva miliony dávek vakcíny, do léta plánuje naočkovat 15 milionů Francouzů.

1 million de Français vaccinés. pic.twitter.com/domYssnqcj

— Jean Castex (@JeanCASTEX) January 23, 2021

18:19 - Hladký průběh očkovací kampaně v řade evropských zemí ohrožuje ohlášené zpoždění zásilek očkovacích látek od společností Pfizer a zřejmě i AstraZeneca. To dnes ostře kritizoval italský ministr Giuseppe Conte, podle nějž tím firmy vážně porušují smluvní podmínky, za což Řím přijme protiopatření.

16:54 - Dnes ráno se otevřela lyžařská střediska v devíti z 12 regionů Slovinska, ve kterých to dovolila relativně uspokojivá epidemická situace. Ve středu o tom rozhodla místní vláda, zároveň v těchto regionech povolila návrat části dětí do škol.

16:23 - Bavorský zemský okres Cham vytvoří dvě dodatečné testovací stanice přímo na hranici s Českou republikou. Mají umožnit rychlé a hromadné testování tisícovek českých pendlerů a zamezit tvoření kolon. Pendleři dojíždějící za prací do Bavorska se musí od pondělí nechat testovat každých 48 hodin.

16:12 - V Praze dnes dopoledne zemřela v 70 letech pražská zastupitelka a předsedkyně magistrátního kontrolního výboru a právnička Jaroslava Janderová (ODS). Podle informací ČTK podlehla těžkému zápalu plic způsobenému koronavirem. 

Umřela ženská, které jsem si strašně vážil, jako politika i jako člověka. Už nikdy si nebudeme společně připomínat okupaci 68 dole na Můstku. Už nikdy nebude bojovat jako lvice za Nemocnici Františku. Sbohem, Jarko, bylo mi ctí, že jsme se znali a mohli spolupracovat. pic.twitter.com/a1lYDJLG5E

— Jan Klusáček (@janklusacek) January 23, 2021

15:57 - Na protest proti vládním opatřením proti koronaviru dnes v hlavním městě otevřela restaurace Šeberák, kde je možné rovněž podepsat petici. Tu nabízely také další restaurace, které však měly otevřeno pouze výdejní okénko. Další provozovny byly dnes po poledni zavřené a na dveřích měly protestní plakáty nebo vyvěšené české vlajky. 

15:10 - Francouzský zdravotnický ústav (HAS) dnes navrhl, aby zdravotníci druhou dávku vakcíny proti covidu-19 podávali až po šesti týdnech, namísto stávajících 21 až 28 dní. Očkování tak podle ústavu během měsíce dostane o 700.000 lidí více a účinnost očkování nebude ohrožena, píše list Le Figaro. Důvodem pro prodloužení rozestupu dávek jsou obavy z nedostatku preparátů a ze zhoršení epidemické situace.

14:42 - Ve věku 87 let zemřel legendární americký moderátor Larry King. Dnes o tom informovala televize CNN, na níž moderátor po desetiletí vedl svou talkshow Larry King Live, v níž zpovídal prezidentské kandidáty, celebrity, i hosty z každodenního života. King byl začátkem ledna hospitalizován kvůli koronavirové infekcí. 

Larry King, the longtime CNN host who became an icon through his interviews with countless newsmakers and his sartorial sensibilities, has died. He was 87. https://t.co/eWOnYiwla2 pic.twitter.com/J61Zr0Kk4N

— CNN (@CNN) January 23, 2021

14:30 - Téměř dvousettisícová Plzeň začala distribuovat tisíce letáků nabízejících pomoc seniorům nad 80 let s registrací na očkování proti koronaviru. Číslo 374 780 960, kde mohou získat pomoc, chce dostat do povědomí lidí. Úředníci magistrátu i brigádníci rozvážejí letáky do lékáren, poliklinik, roznášejí je u obchodních center a podobně.

14:14 - Za naprosto nesmyslné označil nové podmínky pro provoz divadel ředitel ostravského Národního divadla moravskoslezského (NDM) Jiří Nekvasil. Chtěl by, aby divadla mohla hrát při poloviční kapacitě hledišť s případným stanovením maximálního počtu diváků. Nová opatření počítají s tím, že ve čtvrtém stupni rizika by se mimo jiné i divadla mohla zaplnit z 20 procent kapacity, maximálně však 300 sedícími lidmi s negativním antigenním či PCR testem. 

13:21 - Ministryně zdravotnictví Srí Lanky čelí kritice, že pila "kouzelný" bylinný lektvar, o němž veřejně prohlašovala, že chrání před koronavirem. Její úřad dnes potvrdil, že ministryně Pavitra Vannijáráččiová měla pozitivní test a ona i její spolupracovníci půjdou do domácí karantény, píší agentury.

13:03 - Mezinárodní olympijský výbor chce vyjednat se Světovou zdravotnickou organizací (WHO) před odloženými hrami v Tokiu pomoc s očkováním pro sportovce z rozvojových zemí. Podle informací listu Telegraph konzultovali zástupci MOV s WHO možnost, že by byli olympionici zahrnuti do projektu Covax, který má chudším zemím zajistit přístup k vakcínám proti koronaviru.

12:48 - Po pětitýdenní pauze se dnes dopoledne opět otevřely restaurace U Macků a U Maci na Svatém Kopečku u Olomouce. Majitel restaurací Martin Macek se rozhodl připojit k iniciativě Chcípl PES, která kritizuje vládní nařízení uzavřít kvůli epidemii nového koronaviru restaurace a hospody a na dnešek zorganizovala celostátní protestní akci.

12:28 - Pro Českou republiku se v příštích týdnech sníží dodávka vakcín proti koronaviru. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Podle něj se proti původním předpokladům sníží dodávka od Pfizeru zhruba o 20 procent. Podle ministra budou vakcíny na druhé kolo dávek, ale v únoru se zpomalí očkování nových zájemců.

11:30 - Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) absolvoval dnes ve Fakultní nemocnici Brno druhé kolo očkování proti koronaviru. Spolu s ním nemocnice pozvala na očkování pět seniorů, řekla ČTK mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Důvodem je, aby se využila celá ampule vakcíny, které obsahuje šest dávek.

10:40 - Počet úmrtí spojených s koronavrirem SARS-CoV2 v Japonsku stále zrychluje, celkem již podle údajů ministerstva zdravotnictví zemřelo více než 5000 lidí. Souostroví se 127 miliony obyvatel se potýká s třetí vlnou epidemie. Premiér Jošihide Suga již dříve vyhlásil stav nouze v 11 ze 47 prefektur, včetně Tokia, Ósaky a Kjóto, píše agentura Kjódó.

10:26 - Kurzy o onemocnění covid-19, datovém modelování šíření nákazy i o tom, jak se dá smysluplně strávit domácí izolace, nabízí v aktuálním školním roce nově Národní pedagogický institut (NPI) ve svém programu pro talentovanou mládež s názvem Talnet. Zájemci se mohou do konce ledna přihlásit na webu do jarních on-line lekcí, které začnou 1. února.

10:13 - Na linku 800 160 166 k očkování seniorů, kterou spolu s organizací Život 90 provozuje hlavní město, se za týden provozu dovolalo asi 2500 lidí. Části z nich pomohli operátoři s registrací k očkování v Centrálním rezervačním systému, kde si nyní mohou termín očkování objednat lidé starší 80 let. 

10:00 - Norské Oslo a okolní oblasti ode dneška výrazně zpřísňují opatření kvůli šíření nové, nakažlivější mutace koronaviru. Od dnešního poledne zde budou uzavřena nákupní centra a další obchody s výjimkou těch, které prodávají nejnutnější zboží. Je to vůbec poprvé od začátku pandemie, co se norské úřady rozhodly k tomuto omezení přistoupit.

09:52 - Španělská kina, divadla a koncertní sály jsou otevřené pro diváky, přestože ti musí nosit roušky a dodržovat rozestupy. Španělsko je v tomto ohledu v Evropě uzavřené v karanténě výjimkou, uvedla agentura AFP píše o "oáze kultury". Kulturní zařízení ve Španělsku otevřela v létě a fungují i nadále, navzdory horšící se epidemické situaci.

09:44 - Starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem) byla na Nový rok v místní nemocnici přednostně očkována proti novému koronaviru. Na vakcínu ale tehdy měli nárok jen zdravotníci. Starostka se hájí tím, že se tak stalo v rámci propagační kampaně na očkování, která ale dosud neuskutečnila. Informuje o tom dnešní vydání MF Dnes.

09:30 - Čínský Wu-chan si dnes připomíná rok od chvíle, kdy úřady jedenáctimilionové město uzavřely kvůli šíření nového typu koronaviru. Uzávěra nakonec trvala dlouhých 76 dní. Od té doby se život ve Wu-chanu vrátil prakticky k normálu. Čína dnes ohlásila pouhých 107 nových případů nákazy a žádná nová úmrtí. 

09:02 - V pátek přibylo v Česku 8423 potvrzených případů koronaviru, více než předchozí dva dny. Ve srovnání s minulým pátkem je to ale pokles o 860 případů. V nemocnicích bylo v pátek koronavirem 6149 pacientů, podle údajů ministerstva zdravotnictví je to pokles proti čtvrtku. V lednu dosud zemřelo 3372 lidí, což je více než za celý prosinec.

08:48 - Poprvé od konce druhé světové války dnes kvůli šíření koronaviru začne v Nizozemsku platit noční zákaz vycházení. Hudebníci z amsterodamského orchestru se proto rozhodli lidem opatření zpříjemnit. Každý den úderem deváté večer budou na instagramu vysílat koncert.

08:30 - Celosvětový počet mrtvých v souvislosti s koronavirem podle údajů americké Univerzity Johnse Hopkinse (JHU) překonal hranici 2,1 milionu. O posledních 100.000 se počet zvýšil za osm dní, předchozích 100.000 přibylo za týden.

08:19 - Německo oznámilo 16.417 nově potvrzených případů koronaviru za den. V souvislosti s infekcí tam za stejné období zemřelo 879 lidí. Informovala o tom dnes agentura DPA s odvoláním na Institut Roberta Kocha (RKI). Před týdnem Německo ohlásilo 18.678 nových infekcí za 24 hodin a 980 úmrtí.

08:15 - Úřady v Hongkongu dnes uzavřely kvůli šíření koronaviru do dosud nejpřísnější karantény tisíce lidí v jedné z nejchudších a hustě osídlených čtvrtí. Obyvatelé musejí zůstat doma, dokud nebudou otestováni na virus SARS-CoV-2, oznámily dnes světové agentury. Úřady chtějí všechny osoby ve vytyčené zóně otestovat do 48 hodin.

08:08 - Stoupenci iniciativy Chcípl PES, kteří kritizují vládní nařízení uzavřít kvůli epidemii koronaviru restaurace a hospody, dnes otevřou své podniky. Podle Jakuba Olberta z pražské restaurace Šeberák, která byla navzdory vládnímu opatření opakovaně v provozu už dřív, není cílem protestu vydělat, ale přežít.

08:00 - Index protiepidemického rizika PES klesl o čtyři body na 69 bodů. Důvodem je zlepšení čtrnáctidenního průměru nakažených koronavirem mezi seniory. Opět ale mírně vzrostlo reprodukční číslo, které udává, kolik lidí průměrně nakazí jeden pozitivně testovaný. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Index nadále zůstává ve čtvrtém z pěti stupňů rizika.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování zdraví

Aktuálně se děje

před 41 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy