Plevel 2: Bývalá šéfka žilinského súdu ide do väzby
23.1.2021 09:23
akt. 22.06.2021 04:23

Plevel 2: Bývalá šéfka žilinského súdu ide do väzby

Uložiť článok
Evu Kyselovú chcel prokurátor vo väzbe z dôvodu, aby nemohla mariť vyšetrovanie a pokračovať v trestnej činnosti.

aktualizované o 21:46

Šéfovala Krajskému súdu v Žiline, teraz skončila vo väzbe. Sudkyňu Evu Kyselovú zadržala NAKA spolu s jej bývalou kolegyňou, dnes už emeritnou sudkyňou Máriou Urbanovou v stredu pri razii Plevel 2.

Akcia nadväzovala na raziu Plevel z polovice septembra 2020, kedy v ŽIline zadržali bývalého sudcu Pavla Polku a ďalších ľudí, ktorých obvinili z manipulácie súdnych prípadov. Motiváciou mali byť úplatky. Už vtedy polícia zasahovala aj u Kyselovej, ale po výsluchu ju pustila. Jej aktuálne obvinenie je výsledkom zmeny postoja Polku, ktorý síce spočiatku trestnú činnosť popieral, ale nedávno začal spolupracovať s políciou.

Kyselovú aj Urbanovú teraz obvinili z korupcie. Prokurátor navrhol väzbu len pre Kyselovú, Urbanová totiž tiež po obvinení začala s políciou spolupracovať s políciou. O návrhu väzby rozhodovala sudkyňa pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu od dnešného rána, napokon Kyselovú poslala za mreže.

„Dôvodom väzby je obava z ovplyvňovania svedkov, teda kolúzna väzba. Sudkyňa neakceptovala návrh prokurátora na preventívnu väzbu a väzbu obvinenej nenahradila dohľadom probačného a mediačného úradníka,“ uviedla hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.Rozhodnutie nie je právoplatné, obvinená proti nemu podala sťažnosť. Rovnako podal sťažnosť aj prokurátor, pretože nebola akceptovaná preventívna väzba. O sťažnostiach rozhodne Najvyšší súd SR.

Žilinský Plevel

Akcia Plevel súvisela so sériou prípadov podplácania žilinských sudcov a vybavovaním rozsudkov. Bola dôsledkom zmeny postoja Františka Tótha alias Veľkého Fera, ktorý fungoval ako spojka medzi zločincami, ktorí potrebovali na súde vybavovať veci vo svoj prospech a sudcami. Zadržali ho už v roku 2019, asi po roku sa priznal a začal usvedčovať sudcov. Podobný postoj potom zaujali aj ďalší podplácači.

František Tóth napokon po priznaní viny na súde vyviazol s podmienkou  a peňažným trestom 100-tisíc eur. František Salinger alias Malý Fero dostal dvojročnú podmienku so skúšobnou dobou tri roky. S miernymi trestami vo veľkej úplatkárskej kauze už vyviazli okrem nich aj Patrik Mursa, Ľuboš Mahdoň či Anton Bajdík.

Bývalý sudca Polka sa pred časom snažil dostať z väzby, prokurátor však upozornil, že v kauze fungoval „jednak ako osoba priamo za úplatky vykonávajúca nezákonne funkciu sudcu, ale aj osoba s veľkým vplyvom na iných sudcov Krajského súdu v Žiline“.

Do kolúznej väzby ho vtedy poslali, lebo bolo potrebné vypočuť množstvo ďalších sudcov, ktorých by mohol ovplyvniť. 

„Je vysoko pravdepodobné, že v prípade ponechania na slobode svoj vplyv využije, aby zvrátil, resp. zlepšil svoju pozíciu v tomto trestnom konaní,“ argumentoval vtedy prokurátor. Už vtedy spomenul aj dnes znovu zadržanú sudkyňu Kyselovú. 

Pripomenul tiež výpoveď svedkyne, z ktorej podľa neho vyplýva „dôvodné podozrenie z jej ovplyvňovania v tejto veci tiež zadržanou predsedníčkou Krajského súdu v Žiline“.

Pokiaľ išlo o bývalého sudcu Polku, nebolo podľa prokurátora možné do budúcna vylúčiť, že „využije svoj vplyv na stále činnú predsedníčku Krajského súdu v Žiline na ovplyvnenie výpovedí svedkov – najmä sudcov tohto súdu – v trestnom konaní vedenom proti nemu“.

Podľa uznesenia sa mal Polka dopúšťať trestnej činnosti v rokoch 2015 až 2018.

ČÍTAJTE VIAC O TÉME:
Korupcia
Pridajte si Aktuality do svojho kanála správ Google.