Žilinská sudkyňa Kyselová, ktorá mala brať tisícové úplatky, ide do väzby

Niekdajšia šéfka Krajského súdu v Žiline Eva Kyselová putuje do väzby. Rozhodol o tom Špecializovaný trestný súd. Spolu s Máriou Urbanovou mali viac ako tri roky predávať rozsudky za úplatky.

23.01.2021 10:51 , aktualizované: 24.01.2021 10:25
debata (117)

O ich korupčnej činnosti mal vyšetrovateľom rozprávať ich bývalý kolega Pavol Polka, ktorého považuje polícia za kľúčovú postavu rozsiahlej korupčnej siete na žilinských súdoch. Kyselovú navyše potopila aj Urbanová, ktorá sa k spáchaniu skutkov priznala.

Po veľkých zmenách z dielne ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej, ktoré nadobudli účinnosť 1. januára, už na rozhodovanie o väzobnom stíhaní sudcov nemusí dávať súhlas Ústavný súd. O väzbe tak mohol rovno rozhodovať Špecializovaný trestný súd.

Do jeho sídla v Pezinku priviezli Kyselovú v sobotu o deviatej ráno. Prokurátor pre Kyselovú žiadal preventívnu aj kolúznu väzbu. Súd sa s jeho návrhom napokon stotožnil len čiastočne.

„Sudkyňa pre prípravné konanie rozhodla o vzatí do väzby obvinenej JUDr. E. K., ktorá je obvinená zo zločinu prijímania úplatku a zneužívania právomoci verejného činiteľa,“ povedala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková. Doplnila, že sudkyňa neakceptovala návrh prokurátora na preventívnu väzbu, ale ani návrh na dohľad probačného a mediačného úradníka.

Kyselovú s Urbanovou zadržala Národná kriminálna agentúra (NAKA) ešte v stredu 20. januára. Kyselovú priamo pri práci na Žilinskom krajskom súde, emeritnú sudkyňu Urbanovú doma.

„Obvinené mali od februára 2015 do augusta 2019 za peňažné úplatky rozhodovať trestné veci na Krajskom súde v Žiline v prospech trestne stíhaných osôb. Obe sú stíhané za zločin prijímania úplatku formou spolupáchateľstva a zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa závažnejším spôsob konania a to porušením dôležitej povinnosti vyplývajúcej zo zamestnania, postavenia alebo funkcie alebo uloženej podľa zákona,“ priblížila polícia na sociálnej sieti.

Prvýkrát bez obvinenia

Evu Kyselovú zadržala NAKA prvýkrát ešte vlani v septembri. Po niekoľkých hodinách ju však prepustili bez obvinenia na slobodu. Vypovedal proti nej údajne len jeden svedok. Tým mal byť obžalovaný podnikateľ František Tóth alias Veľký Fero, ktorého vlani 4. decembra odsúdil Špecializovaný trestný súd za korupciu a pranie špinavých peňazí na trojročný podmienečný trest so skúšobnou dobou päť rokov a peňažný trest 100-tisíc eur.

Aktuálne obvinenie by malo súvisieť s výpoveďami vtedy spoluzadržaných. O prijímaní úplatkov týchto dvoch sudkýň mal údajne vypovedať ich bývalý kolega Pavol Polka, ktorý je od septembra vo väzbe. Spolupráca úplatných sudcov a advokátov zo Žiliny podľa sudcu, ktorý ho do nej poslal, pripomína takmer organizovanú skupinu.

„Najneskôr od júna 2014 do 8. augusta 2019 pôsobilo v rámci obvodu Krajského súdu v Žiline určité spolčenie pozostávajúce zo sudcov, advokátov a osôb stojacich mimo justičného prostredia, ktorí sústavne za poskytnuté úplatky zabezpečovali rozhodovanie trestných vecí v konaniach na Krajskom súde v Žiline, ako aj na Okresnom súde Žilina podľa predstáv obžalovaných alebo odsúdených osôb,“ uvádza sa v uznesení, ktorým sudca Špecializovaného trestného súdu pre prípravné konanie 17. septembra rozhodol o vzatí štyroch obvinených právnikov do väzby.

Vodcom tohto zoskupenia mal byť práve Polka. „Osoba obvineného je kľúčovou postavou v celej rozsiahlej stíhanej korupčnej trestnej činnosti ako primárny kontakt (iného) obvineného, jednak ako osoba priamo za úplatky vykonávajúca nezákonne funkciu sudcu, ale aj osoba s veľkým vplyvom na iných sudcov Krajského súdu v Žiline,“ píše sa v uznesení.

Plevel, Búrka a Víchrica

Národná kriminálna agentúra v rámci akcie „Plevel“ odkryla obsiahlu trestnú činnosť na žilinských súdoch, kde si mala skupina sudcov a advokátov dlhé roky privyrábať úplatkami.

V pondelok 14. septembra 2020 v súvislosti s korupčnou trestnou činnosťou zadržala polícia päť osôb, vrátane šéfky Krajského súdu v Žiline Evy Kyselovej, bývalého krajského sudcu Pavla Polka a žilinského okresného sudcu Daniela Béreša, advokáta Luboša Mahdoňa a Bérešovho priateľa Juraja Filipoviča. Po vykonaní troch domových prehliadok dokopy polícia obvinila až 11 ľudí, z toho väčšinu za podplácanie.

Kyselovú prepustili bez vznesenia obvinenia. Po súhlase Ústavného súdu na stíhanie jediného aktívneho sudcu Béreša smerovali všetci štyria zadržaní do väzby, o ktorej 17. septembra rozhodol Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici. Jeho rozhodnutie 13. októbra potvrdil aj Najvyšší súd.

Vďaka komunikácii už právoplatne odsúdeného Mariana Kočnera sa polícii vlani podarilo odhaliť viaceré korupčné schémy verejných funkcionárov. Ako prví prišli na raz sudcovia, na ktorých korupciu sa zameral špeciálny vyšetrovací tím Hmla.

Jeho najväčším zásahom bola s krycím názvom „Búrka“, rámci ktorej bolo 11. marca zatknutých takmer 20 sudcov, právnikov i podnikateľov, vrátane bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti za Smer Moniky Jankovskej, ktorej neskôr pribudli aj ďalšie obvinenia.

Búrka v októbri pokračovala akciou „Víchrica“, pri ktorej zas Národná kriminálna agentúra 28. októbra zadržala a obvinila ďalších päť bývalých či súčasných sudcov ako aj vplyvného konkurzného právnika Zoroslava Kollára, ktorého schopnosti ovplyvňovať súdy vo svojich správach obdivoval aj Marian Kočner. Obvinená bola okrem ďalších aj vtedajšia podpredsedníčka Najvyššieho súdu Jarmila Urbancová.

© Autorské práva vyhradené

117 debata chyba
Viac na túto tému: #Eva Kyselová