Hlavní obsah

Místo asfaltu zeleň. Nepoužívaná šanghajská ranvej se proměnila v obří park

Novinky, Michael Švarc

Kdysi tam přistávala a vzlétala letadla, dnes si na dlouhém zeleném trávníku mohou hrát rodiny. Někdejší ranvej šanghajského letiště Lung-chua se totiž proměnila v ohromný park s množstvím stromů a atrakcí, ale také zázemím pro konání nejrůznější akcí. Stopy po vzletové dráze byste tu hledali marně.

Foto: Profimedia.cz

Šanghaj (ilustrační foto)

Článek

Letiště Lung-chua bylo dříve jediným civilním v Šanghaji, uvádí server Mirror. Teď chytilo nový dech, ač ne ve své původní podobě. Jeho bývalá dvoukilometrová ranvej nyní překypuje zelení, v parku Sü-chuej jsou zahrady se stromy, fontánami a jezírky nebo hřišti pro místní obyvatele a rodiny.

K historii letiště, které fungovalo 80 let až do roku 2011, v parku odkazuje mnoho míst. Třeba fontány, které jsou pojmenovány Runway Fountain nebo Silver Wings Fountain, jinde jsou zase vystaveny asfaltové kusy původní vzletové dráhy. Lampy jsou zase rozmístěny tak, že v podstatě napodobují osvětlení ranvejí.

Park se rozkládá na asi 145 tisících metrech čtverečních a vedou skrze něj silnice, cyklostezky, ale i chodníky. Na jeho území se nachází třeba háj pro pozorování ptáků nebo motýlí zahrada, která napodobuje přirozené prostředí jako u delty řeky Jang-c’-ťiang, poznamenává server Mirror.

Důraz na udržitelnost

Součástí je rovněž prostor pro pořádání nejrůznějších událostí, vejde se na něj až 3500 lidí. Do budoucna by se zde měly konat zejména kulturní a společenské akce. Vše bylo navíc navrženo s důrazem na udržitelnost, například materiály jsou proto z lokálních zdrojů.

Výstavba parku byla dokončena loni v dubnu. Od té doby stihl projekt získat už několik architektonických cen.

Jako orlí hnízdo. Čínský klášter vyrostl na vysokém skalním sloupu

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám