Herci prehovorili! Prezradili, ktoré vlastné filmy im lezú na nervy

Harrison Ford sa doteraz s úlohou vo filme Blade Runner, Kate Winsletová sa nemôže pozerať na Titanic.

23.01.2021 11:00
debata (1)

Herci a herečky majú jedinečný dar stvárniť postavy existujúce iba vo filmovom vesmíre, ktorý sa ani v najmenšom nepodobá ich vlastnému. Avšak nie všetky kreatívne počiny sú príjemné a konečný produkt nie je vždy skvelý. Neraz skrývajú svoju nechuť k filmu, v ktorom hrali, občas sa s nepriaznivým názorom naň zveria až po rokoch od premiéry.

Dôvody, prečo aktéri hollywoodskej prvej ligy neznášajú vlastnú prácu, sú rôzne. Channing Tatum mal pocit, že ho štúdio prinútilo prijať úlohu vo filme G.I. Joe. Markovi Wahlbergovi pripadala zápletka sci-fi trileru Stalo sa hlúpa a scenár nekvalitný. A Zac Efron začal časom nenávidieť dlhý tieň, ktorý vrhá jeho kultová úloha z Muzikálu zo strednej na celú jeho kariéru.

Blade Runner 2049 s Harrisonom Fordom.

Prelomový sci-fi film Blade Runner (1982) ponúkol Harrisonovi Fordovi jednu z jeho najslávnejších úloh, do ktorej sa vrátil v roku 2017 v pokračovaní Blade Runner 2049. Sám ale nehodnotil snímku Ridleyho Scotta príliš priaznivo. „Ten film sa mi nepáčil ani tak ani onak, so mnou alebo bezo mňa. Je pre mňa veľmi ťažké sa s ním stotožniť,“ povedal.

Okrem kultových postáv Rockyho a Ramba Sylvester Stallone zahral napríklad v nie príliš vydarenej akčnej komédii Stoj, lebo mamička vystrelí (2004). Serveru Ain't It Cool News sa neskôr zveril, že „ide možno o jeden z najhorších filmov v celej slnečnej sústave, vrátane mimozemských produkcií, ktoré sme nikdy nevdieli“.

Ešte než sa v roku 1997 dostal do kín triler Tichý nepriateľ, už ho Brad Pitt ohováral v rozhovore pre Newsweek. „Nemali sme žiaden scenár,“ povedal. „Bola to najnezodpovednejšia filmárčina, ak sa to tak dá vôbec nazvať, akú som kedy videl.“

Jessica Alba neznášala nakrúcanie úspešnej marvelovky.

Herečka Jessica Alba sa v rozhovore pre časopis Elle v roku 2010 zverila, že pre prácu na superhrdinskom filme Fantastická štvorka: Silver Surfer (2007) takmer skončila s herectvom. Dodala, že jej robilo veľké problémy pracovať s režisérom Timom Storym, ktorý ju žiadal, aby „bola krajšia, keď plače“.

Podobný názor má aj Megan Foxová, ktorá sa dočkala prelomovej role Mikaely Banesovej v prvých dvoch dieloch Transformerov (2007 a 2009), ale o tretí diel sa pripravila, keď označila režiséra Michaela Baya za tyrana, s ktorým je „nočná mora pracovať“.

Spokojná nebola ani so svojim výkonom v prvej časti. „Nie som hrdá na to, čo som predviedla… ale pokiaľ nie ste ostrieľaný veterán, práca s Michaelom Bayom nie je o hereckých skúsenostiach,“ povedala.

George Clooney. Foto: SITA/AP, Chris Pizzello
George Clooney George Clooney.

Pokračovanie batmanovskej série Batman a Robin (1997) nemilosrdne zvozili kritici aj fanúšikovia. A hoci George Clooney ocenil, ako úloha Batmana ovplyvnila jeho kariéru, ani on s touto snímkou nebol veľmi spokojný.

„Batman bol najväčší prelom, aký sa mi podaril a úplne zmenil moju kariéru, i keď ten film bol slabý, rovnako ako môj výkon v ňom,“ povedal v SyFy Wire v roku 2011. „Ale stále neviem, čo som mohol urobiť inak,“ posťažoval si.

Milióny ľudí na svete milujú muzikál Za zvukov hudby (1965), ale Christopher Plummer medzi nich nepatrí. Herec, ktorý stvárnil hlavnú mužskú postavu kapitána von Trappa, ho premenoval na „Za zvukov smrkania“. V roku 2011 povedal pre The Hollywood Reporter: „Je to hrozné, sentimentálne a ulepené. Museli sme sa veľmi snažiť, aby sme tam dostali aspoň kvapku humoru.“

Po legendárnej hereckej kariére prijal anglický herec Alec Guinness úlohu Obi-Wana Kenobiho vo filme Star Wars (1977), ale nezdieľal nadšenie mnohých svojich kolegov z toho, že sa mohol podieľať na franšíze Hviezdnych vojen . Vo svojej knihe A Positively Final Appearance (Rozhodne posledné vystúpenie) dokonca zaľutoval, že túto úlohu prijal a raz súhlasil, že dá mladému fanúšikovi Star Wars autogram – ale len pod podmienkou, že sa chlapec na Star Wars už nikdy nepozrie.

Kate Winsletová nemá nič proti veľkofilmu Titanic (1997) – iba nenávidí svoj výkon, ktorý v ňom predviedla. „Pri každej svojej scéne si hovorím: ‚To ako vážne? Takto si to urobila?‘ Môj bože… nemôžem počúvať ani svoj americký prízvuk, je to hrozné,“ povedala herečka v roku 2012 v rozhovore s The Daily Telegraph.

Miriam Margolyesová ako Profesorka Sproutová v Harry Potterovi.

Britská herečka Miriam Margolyesová, ktorá vo filme Harry Potter a Tajomná komnata (2002) hrala profesorku Pomonu Prýtovou, nepatrí medzi najväčších fanúšikov Harryho Pottera. Keď točila narodeninový odkaz, v ktorom sa predstavovala vo svojej úlohe, prehlásila: „Nikdy som ten film nevidela, nikdy som nevidela žiadnu z tých kníh a nikdy som ich nečítala. Len zhrabávam peniaze, keď mi prídu, a som za ne vďačná.“

Bourneovo ultimátum (2007), ktorým sa uzatvára filmová trilógia o Jasonovi Bourneovi, agentovi bez minulosti, si vyslúžilo od kritikov prevažne pochvaly. Ale Matt Damon, ktorý stvárnil hlavnú postavu, ich nadšenie nezdieľa. „Neviním scenáristu Tonyho Gilrowa za to, že prijal kopec peňazí a predložil to, čo predložil,“ povedal v roku 2011 magazínu GQ. „Problém je, že sa to nedalo čítať. Je to koniec kariéry.“

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Brad Pitt #Sylvester Stallone #Zac Efron #Kate Winslet #filmy