Testy a respirátory. Co všechno budete muset udělat, abyste mohli do kina

Ilustrační snímek

Čtvrtý stupeň systému PES by mohl podle chystané úpravy protiepidemického plánu znovu otevřít kulturní život. Člověk, který by se však chtěl během čtvrtého stupně vypravit například do kina, to nebude mít tak jednoduché. Komplikovaný systém vede také k přesvědčení pořadatelů, že za daných podmínek nemá ani smysl otevírat.

Návrh upraveného systému PES, o kterém by měla vláda rozhodovat v pondělí, značně upravuje kulturní život, který bude umožněn již od čtvrtého stupně. Podmínky jsou však jak pro pořadatele, tak pro návštěvníky natolik složité, že se o žádnou revoluci nejedná.

Člověk, který by tak chtěl jít do kina, do divadla, nebo třeba na koncert, to nebude mít jednoduché. Diváci budou muset doložit negativní test, který nesmí být více než pět dnů starý. Na kulturní akci budou také muset přijít s respirátorem třídy FFP2.

Lidé si také budou muset objednat lístek předem, na místě to nebude možné. Je proto třeba rozmyslet si, zda si skutečně koupit lístek a riskovat, že test bude nakonec pozitivní. Je navíc pouze těžko představitelné, že by si divák zařizoval test jen kvůli možnosti zhlédnout film v kině. Divák se také musí smířit s tím, že bude měsíc veden v evidenci návštěvníků. Na místě zároveň nesmí zpívat ani nic konzumovat.

Zaplnit bude možné jen pětinu kapacity

Návrh není řešením ani pro pořadatele a umělce, na které přitom koronavirová krize dopadla velmi tvrdě. Pořadatelé podle návrhu smí ve čtvrtém stupni zaplnit daný prostor z 20 procent své kapacity, ať už je to kino, divadlo nebo tribuna na stadionu. Celkový počet hostů zároveň nesmí přesáhnout 300 sedících lidí, kteří se od sebe drží dva metry a mají roušky.

Více lidí se na kulturní akce dostane ve třetím stupni PES, který už upravuje pravidla pro prostory do tisíce sedadel a nad tisíc sedadel. Obojí se dále dělí do variant: s testem a bez testu. Pokud pořadatel podmíní účast negativními testy a akce se koná v sále s kapacitou tisíc sedadel, může je obsadit z 50 procent. Nadále platí povinnost mít dvojkové respirátory. Pokud test pořadatel vyžadovat nebude, může prostory zaplnit pouze do kapacity 25 procent usazených diváků, respirátory však zůstávají povinné.

Nebudeme ani otevírat, říkají pořadatelé

Pořadatelé však upozorňují, že se jim ve většině případů nevyplatí za takových podmínek otevírat nebo cokoliv pořádat. Nízké počty návštěvníků by totiž nedokázaly zaplatit náklady. Psali jsme zde.

Při čtvrtém stupni, přestože to bude pro část populace možné, neotevře například pražské Kino Pilotů. „Domníváme se, že navrhované opatření je v podmínkách našeho kina prakticky neproveditelné. Proto při čtvrtém stupni PES neotevřeme. Podle zatím kusých informací předpokládáme, že pro nás bude možné otevřít ve třetím stupni,“ zhodnotil pro CNN Prima NEWS provozovatel Jan Macola.

Stejně to vidí i představitelé divadel. „Osobně moc nevěřím tomu, že by se diváci nechali testovat jen kvůli tomu, aby mohli do divadla. Nechci ale nikomu křivdit, a pokud by takoví byli, jsou to srdcaři a mají můj obdiv,“ sdělila za pražské A studio Rubín pro CNN Prima NEWS Dagmar Radová.

Situace není jiná ani v případě koncertů. „Jsem vůči tomu skeptický, jakkoli si uvědomuji, že jde o možné řešení, které by za jiných okolností mohlo fungovat. Bohužel, absolutní nepřipravenost a v mnoha směrech nekompetentnost odpovědných institucí a činitelů (a jejich neschopnost čerpat z příkladů dobré praxe v úspěšnějších zemích) nedává moc šancí na funkční řešení,“ uvedl pro CNN Prima NEWS dramaturg olomouckého Jazz Tibet Clubu Vladimír Forejt.

Tagy: