Lyžařská vzpoura potlačena. Policii nepřemůžete, říká vlekař z Krušných hor

Lyžaři se v Telnici spuštění vleků nedočkali.

Lanovky a vleky zůstaly v krušnohorském středisku Zadní Telnice vypnuté. Přestože tamní provozovatelé chystali na víkend vzpouru a lákali k lyžování, plán zhatil zásah několika policejních jednotek. „Ráno sem najela čtyři policejní auta a spuštění lanovky nám bylo znemožněno,“ řekl CNN Prima NEWS Ivan Soukup, vedoucí provozu.

V sobotu ráno to vypadalo, že se proti majitelům skiareálů spikla vláda s počasím. Na úpatí Krušných hor foukal už v noci silný vítr doprovázený deštěm. Za takových podmínek je jen těžko představitelné, že na Zadní Telnici sedačkovou lanovku pustí. Třeba pojedou alespoň vleky, říkám si a oblékám se do oteplovaček.

Za Chlumcem však déšť přechází ve sněžení a v Telnici už sníh zůstává ležet i na vozovce. Ke středisku vede asi čtyřkilometrová silnice, široká tak na 1,5 auta. Ráno jedou všichni nahoru a odpoledne dolů, tak to tu chodí. Se stoupající nadmořskou výškou chumelenice houstne. Přijíždím na parkoviště, je poloprázdné.

Ani se neobouvejte

Sotva si najdu místo, na okénko mi zaklepe muž v oranžové reflexní vestě. „Jen jsem vám chtěl říci, že se dnes lyžovat nebude. Vláda vydala v noci nějaké nařízení a nesmíme to zapnout. Sáňkovat nebo bobovat můžete, ale na lyže ne. Tak vám to jen říkám, abyste se zbytečně neobouvali do lyžáků,“ pravil.

Parkovištěm projíždějí policejní vozy, jako by svou přítomností říkaly „jsme tady, pozor na nás“. Před dolní stanicí lanovky postává hlouček lidí v helmách s lyžemi na ramenou, mezi nimi postávají muži v uniformách. Něco si vzájemně vysvětlují. Beru bundu a jdu na místo. Cestou potkávám zklamané rodiče s dětmi, kteří se vracejí k autu. „Na lyžování jsme se strašně těšili, nedá se nic dělat. Ani to nevlídné počasí nás neodradilo,“ říkají.

Stát je v přesile

Z hloučku u lanovky se vynoří provozovatel skiareálu Zadní Telnice Ivan Soukup. „Včera vypršel zákaz, který uzavíral lyžařská střediska. Ještě odpoledne jsme měli potvrzeno, že můžeme dnes otevřít. Jenže vláda pak přijala opatření, která nám provoz znemožňuje,“ vysvětlil. „Ráno sem přijela čtyři policejní vozidla a příslušníci mi vysvětlili všechny důsledky, které by ze spuštění lanovky plynuly. Policii nepřemůžete, stát je v přesile,“ pokrčil rameny Soukup.

Podle něho je situace absurdní. „Stát nám znemožňuje podnikat, ale ani od něho nepřichází adekvátní pomoc,“ dodal. Kompenzace prý dostal minimální a zdaleka nepostačují k úhradě nákladů a obává se, že samotná existence lyžařského střediska je ohrožena. „Čekáme jako ovce na porážku,“ řekl se zklamáním v očích. Smutný příběh. Jedu domů, dnes je sněhová nadílka obzvláště vydatná. Na shledanou v lepších časech.

Tagy:
policie zákaz sjezdovka CNN Prima NEWS Krušné hory vláda koronavirus lanovky lyožávní Zadní Telnice lanová dráha Adolfov