Markantní je to třeba na Vysočině. Loni tam bylo podáno 700 žádostí o přijetí do služebního poměru a přijato bylo 82 uchazečů. Pro srovnání: dva roky předtím se do služeb hlásilo v průměru asi 400 lidí. „Tento zvýšený zájem o práci zřejmě souvisí s epidemiologickou situací v rámci Kraje Vysočina i s tím, že zaměstnání u Policie ČR přináší určitou sociální jistotu a stabilitu. I když jde o povolání velice náročné,“ říká mluvčí policie na Vysočině Dana Čírtková.

Kontrola na hraničním přechodu při vjezdu do Rakouska u Mikulova.
Situace českých pendlerů se zhoršuje. Dostávají výpovědi, dluží jim peníze

Volná místa

Stejně mluví i kolegové v jiných regionech. Třeba v Plzeňském kraji loni evidovali policisté 372 uchazečů, zatímco v roce 2019 to bylo 270, a v roce 2018 dokonce jen 174. „Jedním z faktorů je to, že jde o perspektivní a stabilní zaměstnání,“ souhlasí krajská policejní mluvčí Martina Korandová. Díky zájmu se podle ní daří obsazovat volná místa především na obvodních odděleních a na dopravních inspektorátech.

Spokojenost s celkovým výsledkem proto panuje i na Policejním prezidiu v Praze. Většina uchazečů o služební poměr sice vypadne kvůli psychologickým, zdravotním či fyzickým testům, ale počet přijatých je velmi slušný. „Z hlediska celkových čísel se loni podařilo výrazně překročit přirozenou obměnu a došlo i k reálnému navýšení počtu policistů,“ potvrdil na dotaz Deníku mluvčí prezidia David Schön.

Lukáš Kovanda poskytl v Praze rozhovor Deníku.
Ekonom Lukáš Kovanda: Masový přechod na home office se rozhodně nechystá

V roce 2020 mohla policie teoreticky obsadit až 43 171 tisíc míst, v reálu sloužilo 40 228 lidí. Letos může obsadit dokonce až 44 669 míst. Nastupující policista bez praxe nebo do tří let praxe se středním vzděláním s maturitou pobírá hrubý služební příjem od 25 720 korun, přičemž průměrný plat policistů v roce 2019 byl 47 423 Kč (poslední data). K tomu je nutné připočíst různé benefity, jako je šest týdnů dovolené, náborový příspěvek, ozdravné pobyty a další. A po 15 letech služby i výsluhy.

Láká i armáda

Mimochodem zájem o uniformu hlásí i další ozbrojená složka – Armáda ČR. Loni evidovala 5 572 žádostí o vstup do služebního poměru, což je trojnásobek uchazečů z roku 2019. I tady panuje spokojenost. Rekrutační cíl 1900 lidí byl loni překročen a uniformu nakonec loni obléklo 2 012 mužů a žen. (ki, rma, jak, elm)