Zatímco na začátku roku 2019 se kubík palivového dřeva prodával za 722 korun, ve třetím čtvrtletí loňského roku to bylo již jen 423 korun. Za rok a půl cena klesla přibližně o 40 procent. Navíc zřejmě v blízké budoucnosti zřejmě pominou výhody topení dosud oblíbeným uhlím. Důvodem bude jak všeobecný útlum jeho těžby, tak i zákaz provozu starých kotlů na uhlí nešetrných i životnímu prostředí. Ty se nebudou smět používat již od září příštího roku.

„V době zdražujících energií v čele s elektřinou představuje dramaticky zlevňující palivové dříví z hlediska mnohých domácností stále atraktivnější alternativu, například pro krbové vytápění či topení dřevokotlem,“ uvedl hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Sucho. Ilustrační foto
Když zaprší, zapomínáme na sucho. Chyba, varují odborníci

„Kdo topí dřevem, je na tom nyní z hlediska nákladů na vytápění nejlépe. Myslím si ale, že v této topné sezoně zřejmě cena palivového topného dříví dosáhla svého minima,“ řekl Deníku analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Důvodem je přebytek dřeva na trhu způsobený kůrovcovou kalamitou minulých let.

Větší zájem Čechů o vytápění dřevem potvrzují i výrobci pelet. Kotlů na jejich spalování se v minulých letech ročně prodávalo přes dva tisíce, loni jich byly tři tisícovky. „Pořád se to zrychluje, protože se blíží rozhodné datum 1. září 2022, od kdy se bude muset nějakých 300 tisíc starých kotlů na uhlí s ručním přikládáním odstavit z provozu,“ řekl Deníku Vladimír Stupavský z Klastru Česká peleta.

Lidé, kteří kupují uhelný kotel, riskují

Podle odhadu Stupavského běžný středně zateplený rodinný domek za topnou sezonu spotřebuje pelety zhruba za 25 až 30 tisíc korun, automatický kotel na uhlí by jej nyní vytopil zhruba o pět tisíc korun levněji. Přes 30 tisíc korun by v tomto případě stálo vytápění plynem, asi o deset tisíc korun dražší potom bývá vytápění elektřinou.

Cenová výhoda uhlí pro odběratele v maloobchodu se ovšem podle Gavora postupně ztrácí, vzhledem k většímu komfortu pro obyvatele domů proto analytik doporučuje využít plyn. „Jeho ceny jsou velmi příznivé, takže by se dalo říci, že kdo jej využívá, je na tom nyní nejlépe,“ míní Gavor.

Richard Brabec.
Na kotlíkové dotace půjdou další miliardy, říká Brabec. Víme, pro koho budou

„Zato lidé, kteří si kupují nový uhelný kotel, podle mého názoru trošku riskují,“ konstatoval analytik. Nabídka uhlí na trhu se podle něj bude zužovat s nevyhnutelným poklesem jeho odbytu. „Když poklesne odbyt uhlí pro elektrárny a velké teplárny, tak ani nabídka tříděného uhlí nebude taková, na jakou byli odběratelé v minulosti zvyklí,“ míní Gavor. Vzhledem k tomu podle něj proto ceny uhlí vzrostou.

Podle výrobců pelet kůrovcová kalamita jejich oboru pomohla dlouhodobě. „Pelety jsou zakončením cirkulární ekonomiky, je to zhodnocení odpadu, který vzniká celoročně na pilách,“ vysvětlil Stupavský. Kvůli přebytku kůrovcového dřeva v důsledku kůrovcové kalamity v Česku vznikly nové pily, které dřevo zpracovávají. „Tyhle moderní zpracovatelské kapacity už tady zůstanou,“ konstatoval. „Očekávám, že se zdraží stavební řezivo, palubky, trámy a prkna, ale pořád z něj bude padat odpad a z něj se bude vyrábět palivo,“ dodal Stupavský.