Kubek: Vláda není schopná zajistit vakcíny. Zdravotníci o ně přitom mají zájem

Milan Kubek

Milan Kubek vysvětluje, proč zdravotníci nemají zájem o očkování

V Česku bylo zatím naočkováno přes 80 tisíc zdravotníků. I když podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) většina nemocnic zaznamenala zájem svých zaměstnanců o očkování, přibývá zdravotníků, kteří vakcínu odmítají. Podle Milana Kubka je zájem zdravotníků dostatečný. Šéf České lékařské komory vidí problém spíš v nedostatku dávek vakcíny, za což viní vládu.

O očkování přemýšlela i zdravotní sestra z Prahy Sára Jechová. „Pracuji na oddělení JIP, proto jsem se nakonec rozhodla pro vakcinaci. Navíc sdílím domácnost se starší maminkou,“ upřesnila.

I mnoho dalších zdravotníků stálo na začátku roku před rozhodnutím, zda se nechat naočkovat. Někteří ale nakonec odmítli. „Mám takovou zkušenost i u nás na pracovišti. Lidé se bojí dlouhodobých nežádoucích účinků, protože klinické studie sice existují, ale obsahují málo informací. Mám také kolegy, kteří byli covid pozitivní. Ti se zase bojí očkování z toho důvodu, že nevědí, jak dlouho mají čekat,“ popsala Jechová.

Dá se říct, že v oblasti očkování kopírujeme trend sousedního Německa, kde se najde ještě větší podíl zdravotníků, kteří k vakcínám nemají důvěru. Mezi důvody mohou patřit například poplašné zprávy z úst některých vědců. Pokud ale odmítavý trend vakcinace bude u zdravotníků narůstat, nemuselo by jít o dobrý signál pro širokou veřejnost.

Odmítači vakcíny často spoléhají na kolektivní imunitu

Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka jde o takzvané černé pasažéry. „Jsou to lidé, kteří říkají, že sice očkování podporují, ale sami se vakcinovat nenechají. Spoléhají se na to, že se naočkují všichni kolem nich a oni budou těžit z kolektivní imunity,“ vysvětlil.

Kubek však dodal, že nezájem o vakcinaci ze strany některých zdravotníků nevnímá jako velký problém. „Nejhorší je, že nemáme dostatečný počet očkovacích látek. Vláda neustále odsunuje termíny dodávek a není schopná je zajistit. Zájem zdravotníků je dostatečný,“ řekl Kubek pro CNN Prima NEWS.

Centrální rezervační systém byl spuštěn 15. ledna v osm hodin ráno, a to pro osoby starší 80 let, které mají v očkování prioritu. Systém však od začátku kolaboval, lidé čekali dlouhé minuty na PIN kódy a zapomnělo se na starší rodná čísla. Když už se člověk konečně proklikal až na konec a mohl si vybrat termín a čas očkování, dozvěděl se, že už žádné termíny nejsou. A to pouze hodinu od startu přihlašování. Vládě se navíc zatím nedaří zajistit dostatečný počet dávek vakcíny.

Tagy: