Jarní zákaz, krátký nádech na letních pódiích a zase zákaz. Tentokrát podzimní, který se táhne až doteď. Poslední deska kapely Tata Bojs slízla koronavirus v plné parádě. A s ní i celá kapela. Její frontman Milan Cais přiznává, že kdyby současná situace měla pokračovat dál, jedna z nejoceňovanějších českých hudebních skupin může možná přestat existovat.

„Za současných podmínek se to nedá udržet. Kapela potřebuje hrát, potřebuje hrát před lidmi,“ říká Milan Cais o hudební skupině, která v období po vydání desky ročně odehraje i osmdesát koncertů. A to období je právě teď. Jenže počet odehraných koncertů za poslední dobu je momentálně nula. Každé takové vystoupení, které v případě Tata Bojs obvykle bývá i velkou vizuální podívanou, přitom pětičlenné kapele a týmu, který při běžné velikosti koncertu představuje až dvanáct lidí, přináší příjem minimálně 100 tisíc korun.

„Základ za vystoupení takový je, ale částka se ještě různě pohybuje. Když děláme koncert v klubu, musíme promotérovi vyjít vstříc, aby to finančně dávalo logiku. Základ je menší, ale zase připočítávají procenta z prodaných vstupenek. Když je to koncert na festivalu, cena je pevně stanovená, jen rozlišujeme větší a menší festivaly. Cenově o stupínek výš pak jsou městské akce a ještě o několik schůdků vyšší je částka za takzvané VIP vystoupení,“ popisuje obchodní politiku kapely Milan Cais.

Škrtnutá sezona je o to bolestnější, že kapela po podzimním vydání alba Jedna nula měla kromě běžných koncertů naplánované i velké turné. „Jedna nula je naše desátá deska, takže jsme pracovali s číslovkou deset. Vybrali jsme deset měst, domluvili se s promotéry a teď v únoru jsme měli odstartovat,“ popisuje Cais původní plán, jehož vrcholem pak mělo být vystoupení v pražské hale O2 Universum pro čtyři tisíce lidí.

Krátce před Vánoci ale kapela oznámila, že se turné definitivně ruší s tím, že alespoň termín pro koncert v O2 Universum se přesouvá na 30. listopadu. Tata Bojs jak finančně, tak i z pohledu fungování kapely zčásti podrželo alespoň loňské léto. I když ty největší české festivaly nebyly, vyjet hrát na menší akce s vládou stanoveným limitem do 1500 návštěvníků se dalo.

Kapele částečně pomáhá i to, že žádný z členů není na příjmech z Tata Bojs životně závislý. Milan Cais funguje i jako oceňovaný vizuální umělec a podobně to s dalšími příjmy mají i ostatní spoluhráči ve skupině. Frontman kapely ale zároveň říká, že si až do příchodu covidu-19 tolik neuvědomoval, kolik peněz mu Tata Bojs přináší.

„Když budu mluvit za sebe, tak by se dalo říct, že už pár let žiju rozkročený mezi hudbou a vizuálním uměním. V tom světě umění se mi občas daří nějaký obraz prodat nebo někde realizovat sochu, což jsou momenty, kdy přijde větší obnos peněz. A když se to doplňovalo s konstantním fungováním kapely, člověk spíš nabývá dojmu, že víc peněz generuje z té vizuální tvorby a hudba je k tomu jen takový stálý přívažek. Jenže v okamžiku, kdy se aktivní hudba ze dne na den zastaví, vám dojde, že nepravidelný příjem jen z vizuálního umění nestačí,“ přiznává Cais.

Živé koncertování je z pohledu financí pro dnešní kapely základ. A platí to i pro Tata Bojs. Vedle toho sice stojí ještě příjmy z prodaných desek, ale v době, kdy se CD prakticky neprodávají, jsou to zanedbatelné sumy. Nižší desítky tisíc čtvrtletně pak členům kapely přijdou za přehrání klipů v televizích, v rádiích a za živá vystoupení v rámci poplatků, které organizátoři kulturních akcí odvádí Ochrannému svazu autorů.

„V součtu to jsou čtvrtletně nižší desítky tisíc korun,“ vypočítává Milan Cais, podle kterého kapela v posledním půlroce sleduje nárůst počtu posluchačů na placené digitální platformě Spotify. „Na Spotify teď máme kolem 40 tisíc posluchačů měsíčně, ale že bychom z toho něco měli, jsem si zatím nevšiml. Aby to tak bylo, asi bychom u počtu posluchačů museli mít dvě nebo tři nuly navíc, na to album Jedna nula nestačí,“ říká Cais s úsměvem.

Vzhledem k tomu, že pravděpodobnost živých koncertů se dlouhodobě blíží nule, Tata Bojs aktuálně chystají alespoň takzvaný OnLive koncert, který budou přenášet přes internet. Hodlají tak vyslyšet přání fanoušků, kteří se kapele ozývají s tím, že by chtěli novou desku slyšet naživo. „Pozitivní vlna reakcí na nové album a vyjádření solidarity ze strany fanoušků nás překvapila. Hlavně díky tomu jsme se vlastně rozhodli internetové vystoupení udělat,“ vysvětluje Milan Cais.

Foto Salim Issa

Koncert proběhne 21. února a začne symbolicky ve 20.02. Platit se na něj bude vstupné, které je rozdělené do více cenových kategorií od 350 do 1000 korun, aby se divák mohl sám rozhodnout, jak moc chce kapelu podpořit. Tata Bojs během internetové show slibují předvést svůj klasický velký rokenrol se vším všudy. Koncert se bude snímat na několik kamer filmovým způsobem, aby diváky maximálně vtáhli do dění. Na kruhové scéně pak budou vidět všichni, kteří se na koncertu nějak podílí, tedy nejenom kapela, ale i všichni lidé, kteří tvoří show společně s nimi. 

„Je to tak trochu vstup do prázdna a velký risk, ale soukolí se rozhýbalo a už nejde couvnout. Když si vstupenku koupí víc než tisíc lidí nebo budou ochotni dát za vstupenku vyšší částku, zaplatí se to, když ne, budem v háji. Všichni spolupracovníci a dodavatelé techniky do toho jdou s námi vabank, čehož si moc vážíme,“ dodává frontman, který připouští, že takový způsob hraní nemá dlouhodobě budoucnost. „Jestli by to tak mělo zůstat ještě nějakou delší dobu, tak půjdeme kopat tunely. Světlo na konci stejně pořád vidět není,“ přiznává Cais.