ONLINE: Reprodukční číslo v Česku dál roste, přibylo 2376 nakažených. Na hranicích se čekají fronty

Index protiepidemického rizika PES zůstává třetí den na 69 bodech, ve čtvrtém z pěti stupňů rizika se tak podle údajů ministerstva zdravotnictví drží 12 dní. V zemi ale stále platí pátý stupeň, vláda rozvolnění nechystá. Za neděli přibylo 2376 nakažených.

21:54 - Kvůli riziku, že nové mutace koronaviru mohou odolávat vakcínám, by Británie mohla zpřísnit pravidla karantény. Naznačil to dnes britský premiér Boris Johnson. Lidé přijíždějící do Británie ze zahraničí by podle něj mohli karanténu trávit v hotelích.

21:07 - Blanenský starosta Jiří Crha (ODS) dostal podle serveru Seznam Zprávy očkování proti koronaviru, ač nepatří mezi osoby, které mají vakcínu dostat přednostně. Serveru Crha řekl, že jej nemocnice Blansko, která funguje jako příspěvková organizace města, oslovila, když nečekaně dostala dávku vakcín a hrozilo jim znehodnocení.

20:29 - Změny v protiepidemickém systému PES by měly podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) platit od 1. února. V úterý aktualizovanou tabulku projedná rada vlády, ve středu odborné skupiny ministerstva zdravotnictví. Ministr to řekl na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády. V pátém stupni opatření by mohla být například povolena výuka pro malotřídky, žáky 9. tříd a studenty maturitních ročníků nebo sportování ve dvou i ve vnitřních prostorách.

20:03 - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) zveřejnilo výzvu k programu COVID ubytování II pro hromadná ubytovací zařízení. Podnikatelé budou moci o dotace žádat od 1. února do 31. března. Na twitteru to uvedla ministryně Klára Dostálová (za ANO). Stát provozovatelům ubytovaní poskytne za maximálně 78 dnů, kdy museli mít kvůli vládním opatřením v souvislosti s druhou vlnou pandemie koronaviru zavřeno, příspěvek podle kategorie a třídy ubytování 100 až 330 korun za pokoj. Na pomoc jsou vyčleněny 3,3 miliardy korun.

19:27 - Lidé v Německu se musí podle německé vlády připravit na rychlé rozšíření vysoce nakažlivých mutací koronaviru. Mluvčí kabinetu Steffen Seibert dnes situaci přirovnal k "temnému mraku". Podle Institutu Roberta Kocha (RKI) bylo v zemi dosud zachyceno 70 výskytů mutací, které byly poprvé odhaleny v Británii a v Jihoafrické republice.

19:15 - Česko podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) neuvažuje o nákupu vakcíny proti novému koronaviru mimo společné smlouvy Evropské unie. Žádná jiná vakcína kromě látek od firem Pfizer/BioNTech a Moderna zatím podle něj není pro EU schválena. Pokud by byla, bylo by možné uvažovat i o její distribuci v ČR. Bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula dnes Českému rozhlasu (ČRo) naopak řekl, že Česko bude uvažovat o nákupu vakcíny mimo EU.

18:49 - Vicepremiéři Karel Havlíček a Alena Schillerová (oba za ANO) budou v následujících dnech jednat s obchodními řetězci a Svazem obchodu a cestovních ruchu o cenách respirátorů. O možnosti zavést po vzoru Německa a Rakouska povinnost používat je v hromadné dopravě či obchodech dnes diskutovali ministři. Vláda podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nyní uvažuje o jejich "důrazném doporučení", nikoli o uložení povinnosti. Zopakoval, že snahou je to, aby se respirátory k lidem dostaly za přijatelných podmínek.

17:51 - Sběr dat o účinnosti látky inosin pranobex, kterou obsahuje lék Isoprinosine, při léčbě covidu-19 nelze podle vyjádření Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) považovat za klinické hodnocení. O účincích léku se diskutuje už od začátku epidemie, některé nemocnice ho používají jako podpůrnou léčbu. V září o jeho využití jednal s premiérem Andrejem Babišem (ANO) expertní tým, jehož součástí byl ředitel Centra očkování a cestovní medicíny v Hradci Králové Jiří Beran, který covid-19 prodělal a lék si aplikoval.

17:23 - Fakultní nemocnice Brno dnes dostala skoro 4700 dávek vakcíny proti covidu-19 od firmy Pfizer. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Část si nemocnice nechá a část rozdělí. Podle Plaché se ještě v týdnu do kraje očekává dodávka se stejným počtem vakcín od Pfizeru.

16:47 - Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila minulý týden Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) mezi 20 spolupracujících center pro mezinárodní klasifikaci ve zdravotnictví. Ministerstvo zdravotnictví, jehož je ÚZIS přímo řízenou organizací, o tom dnes informovalo v tiskové zprávě. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je standardizace klasifikace a vykazování dat nezbytná zejména v dnešní době srovnávání států podle statistik.

16:24 - Vsetín znovu odpustí měsíční nájemné živnostníkům a podnikatelům, kteří si od města pronajali nebytové prostory a postihlo je nařízení vlády o uzavření provozoven v souvislosti s covidem-19. Již dříve zastupitelé vyhlásili dotační titul na podporu podnikání i pro subjekty působící v jiných než městských prostorách. O dotaci na pokrytí měsíčního nájemného mohou žádat v únoru, sdělila dnes ČTK mluvčí radnice Jana Raszková.

15:58 - Fakultní nemocnice Brno zaznamenala za týden zhruba 100 případů s podezřením na britskou mutaci koronaviru. Od 25. prosince tak eviduje 183 případů, řekla dnes ČTK mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Vzorky ještě nemocnice ověřuje. Podle Plaché nemusel být nikdo hospitalizovaný. Britská mutace je nakažlivější než nyní rozšířená varianta, neměla by být ale nebezpečnější.

15:12 - Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) bude na dnešním jednání vlády prosazovat otevření skiareálů od pátku. Podmínkou by bylo dodržení opatření proti šíření koronaviru jako povinné rozestupy a respirátory ve frontách a na lanovkách. Havlíček to sdělil České televizi (ČT).

14:42 - Kvůli pendlerům zvýšil Liberecký kraj kapacitu antigenního testování, i dnes po poledni tak ještě byla v rezervačním systému volná místa. V případě potřeby je kraj připraven otevřít u hraničních přechodů v Hrádku nad Nisou a Petrovicích, kudy lidé do sousedního Saska za prací jezdí, další testovací místa. Po jednání Krizového štábu Libereckého kraje to na dotaz ČTK řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). V neděli i dnes byl ale na hranicích klid a žádné fronty se tam netvořily.

14:02 - Pacienti, kteří se i měsíce po prodělání covidu-19 potýkají s únavou nebo dušností, by měli vyhledat plicního lékaře. Na prohlídku by také měli směřovat všichni pacienti, kteří se léčili s covidem v nemocnici. Pro další péči o pacienty, kteří mají po nákaze covidem-19 dlouhodobé následky, vzniká registr. Fungovat začne nejpozději v únoru po schválení potřebné vyhlášky ministerstva zdravotnictví, informovala dnes Česká pneumologická a ftizeologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně v tiskové zprávě.

13:36 - Obvyklý ruch dnes dopoledne zavládl v restauraci U Ervina v Hlubočkách u Olomouce, jejíž provozovatel Radovan Hořín přestal respektovat vládní nařízení zakazující kvůli pandemii koronaviru provoz gastronomických zařízení. "Ode dneška mám otevřeno jako před nařízením," řekl dnes ČTK Hořín. Restauraci zprovoznil i o víkendu v akci iniciativy Chcípl PES. Pokaždé na místo několikrát přijeli policisté a nakonec mu nařídili podnik uzavřít.

13:14 - Předseda středočeských zastupitelů za ANO Martin Herman odmítl, že porušuje karanténu. Na dnešním zasedání krajského zastupitelstva řekl, že ho nikdo z hygienické stanice nekontaktoval a o údajné karanténě nařízené do konce měsíce nemá ponětí. Nemocný byl počátkem měsíce jeho syn, Herman strávil deset dní v karanténě, pak podstoupil test na covid-19, který byl podle něj negativní. Zastupitelé ho vyzvali, ať se spojí s hygieniky. Herman tak učinil, podle zastupitele za ANO Roberta Bezděka hygienici informaci o Hermanově karanténě vyvrátili. Herman se pro jistotu podrobí ještě jednomu testu, dodal Bezděk.

12:41 - Pražský magistrát koupí dva mrazicí boxy na uskladnění vakcíny proti nemoci covid-19 od firmy Pfizer. Zařízení pořídí pro svou Městskou nemocnici následné péče a zaplatí za ně zhruba 1,17 milionu korun. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Očkování bylo v uplynulých týdnech zahájeno v největších pražských nemocnicích.

12:13 - Registrační systém k očkování proti covidu-19 pro zdravotníky se spustí v úterý. Kvůli nedostatku vakcíny bude ale sloužit spíš jen pro přihlášení než k rezervaci termínů, sdělila na dotaz ČTK mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Odložena bude registrace pro další skupiny obyvatel, která se měla spustit 1. února. Premiér Andrej Babiš (ANO) v neděli uvedl, že se otevře, až bude dostatek vakcíny.

12:02 - Situace v nemocnicích v Karlovarském kraji zůstává kritická. Podle aktuálních informací ministerstva zdravotnictví nejsou k dnešku žádná volná místa na jednotkách intenzivní péče pro pacienty s koronavirem. V nejvytíženějších nemocnicích v Chebu a v Karlových Varech leží k dnešku 140 pacientů s covidem-19, nejvíce od propuknutí epidemie. Pacienty musí nemocnice dál převážet, zjistila ČTK.

11:31 - Na hraničním přechodu ve Strážném na Prachaticku začalo Německo testovat pendlery na nemoc covid-19. Kolony ani fronty se netvoří, vyhrazené parkoviště bylo k dnešním 10:00 plné asi z 90 procent, stálo na něm kolem padesáti aut. ČTK to řekla prachatická policejní mluvčí Martina Joklová. Bavorsko nově považuje ČR za epidemicky vysoce rizikovou oblast a na hraničních přechodech nařídilo pendlerům testy na covid-19 každých 48 hodin.

11:22 - Poradce premiéra, epidemiolog a bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula se koncem roku angažoval v soukromém projektu antigenního testování pro statisíce Čechů, napsal dnes server Seznam Zprávy. Na kreativní a marketingové části projektu se podílel galerista Jan Třeštík, jeden z účastníků říjnového setkání v uzavřené restauraci na Vyšehradě, po němž musel Prymula rezignovat na ministerskou funkci. Myšlenka masivního testování ale nezískala podle Prymuly podporu premiéra Andreje Babiše (ANO), a proto se nerealizovala.

Je to nepřijatelné papalášství a hlavně porušení vládních nařízení. Pánové si z nich udělali trhací kalendář. Všichni zúčastnění, včetně hotelu, ve kterém se ta akce konala, za to musí nést následky. https://t.co/Wha7Y2DqDk

— Andrej Babiš (@AndrejBabis) January 25, 2021

10:52 - Americký stát Kalifornie dnes zruší nařízení, aby lidé zůstávali doma, a umožní okresům začít uvolňovat režim zavedený kvůli velkému počtu nákaz koronavirem. Rozhodl o tom úřad guvernéra Gavina Newsoma na základě zvyšování nemocniční kapacity jednotek intenzivní péče.

10:34 - Zpřísněné opatření, podle kterého nově musí pendleři jezdící z České republiky do Německa pravidelně předkládat negativní test na koronavirus, někteří z nich vnímají jako komplikace. Tvrdí, že to nejde časově skloubit. Navíc na německé straně podle nich nejsou volné termíny na testy. Přitom Němci, kteří s nimi pracují, testovaní nejsou, řekl dnes ČTK pendleři Václav Valdman, Lenka Sobotková a Marcela Drozdová, kteří dnes ráno čekali na antigenní testy na bavorské straně hraničního přechodu Železná Ruda.

9:58 - Ve středních Čechách přibylo za sobotu a neděli 838 nakažených covidem. Jde o srovnatelný, byť o něco nižší nárůst s předešlým víkendem, kdy přibylo 885 nakažených. V sobotu přibylo 609 nových případů, v neděli 229, vyplývá z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

9:24 - Ministr školství Robert Plaga (za ANO) doufá, že možnost kloktacích testů na koronavirus se pro studenty v příštích týdnech objeví. Návrat do škol jimi ale není podmíněný, závisí na ministerstvu zdravotnictví. Ministr Plaga to ráno řekl Radiožurnálu. Kloktací testy by ministr preferoval u žáků devátých ročníků a maturantů, kteří mají prioritu v návratu do škol. Plaga by uvítal, aby testy byly placené ze zdravotního pojištění.

8:52 - Provoz na hraničním přechodu do Bavorska v Pomezí nad Ohří dnes ráno komplikují kolony. Je to kvůli autům pendlerů, kteří čekají na testy na koronavirus, které Německo ode dneška vyžaduje. Od dnešních 4:00 zde Karlovarský kraj zřídil testovací místo, další je za hranicemi na německé straně.

8:30 - Nový Zéland o víkendu ohlásil první případ lokálního přenosu koronaviru po více než dvou měsících. U 56leté ženy, která na konci prosince přicestovala z Evropy, se potvrdila přítomnost mutace viru SARS-CoV-2 označované jako jihoafrická. Podle agentury AFP dnes úřady oznámily, že žena se pravděpodobně nakazila na konci povinné dvoutýdenní izolace po příletu do země.

8:08 - V neděli přibylo v Česku 2376 nakažených.

8:06 - Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador měl pozitivní test na koronavirus a zahájil léčbu. Svou nákazu oznámila 67letá hlava státu na twitteru s tím, že pociťuje mírné příznaky covidu-19. Stalo se tak na konci týdne, kdy Mexiko hlásilo rekordní počty nově zachycených infekcí i úmrtí spojených s covidem-19.

7:51 - Na větších hraničních přechodech z ČR do Bavorska se dnes budou zřejmě od brzkého rána kvůli přísným německým opatřením vytvářet fronty pendlerů, kteří jezdí za prací každý den a nezůstávají tam přes týden. Největší kolony se podle informací ČTK dají čekat, stejně jako to už bylo o víkendu, v jihočeském Strážném, v Pomezí nad Ohří na Chebsku a v Železné Rudě na Klatovsku, kde budou na německé straně fungovat od 04:00 až 06:00 stanice, které budou provádět antigenní rychlotesty testy na covid-19. V pondělí ráno jezdí nejvíce českých pracovníků do německých továren.

7:50 - K dnešku se opět mírně zhoršilo reprodukční číslo, je 0,9. Na začátku ledna se dostalo na hodnotu 1,45, poté začalo klesat až na 0,68. Nyní už osmý den v řadě roste. Když je číslo pod hodnotou jedna, epidemie zpomaluje. Ostatní sledovaná kritéria se naopak mírně zlepšila. Na bodovém hodnocení se ani jeden posun neprojevil.

Související

Více souvisejících

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Česká republika EU (Evropská unie)

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 27 minutami

před 39 minutami

před 59 minutami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Princezna Kate způsobila šok i lidem ze svého okolí, zní z Británie

Zítra uplyne týden od chvíle, kdy princezna Kate po mnoha spekulacích odhalila, že lékaři u ní diagnostikovali rakovinu. Pro spoustu lidí z jejího okolí to byl šok, zní z Velké Británie. Kdo všechno věděl o nemoci s předstihem? 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy