Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Koronavirová nákaza ovlivnila na Slovensku využívání internetu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Propuknutí koronavirové nákazy a pandemie nemoci covid-19 loni ovlivnily způsob využívání internetu na Slovensku. Projevilo se to ve vyhledávání informací či nárůstu videohovorů. Vyplývá to z informací, které zveřejnil správce slovenské národní domény, společnost SK-NIC.

Nejvyhledávanějším slovem na Slovensku byl v roce 2020 název školního informačního portálu Edupage. Většina škol loni na jaře po propuknutí pandemie a pak na podzim za druhé vlny koronaviru přestoupila na distanční formu výuky, ke které využívají i zmíněný portál. Ten slouží například pro komunikaci učitelů s rodiči a také k zadávaní úkolů, při standardním způsobu výuky zase poskytuje informace také o školním rozvrhu, docházce a klasifikaci žáků.

On-line výuku loni absolvovalo přes 80 procent žáků. Zbylá necelá pětina se do tohoto způsobu vyučování nezapojila z toho důvodu, že tak neučinila škola nebo že oni sami neměli přístup k internetu.

K nejvyhledávanějším slovním spojením patřilo i "koronavirus Slovensko". Při hledání návodů na internetu šlo nejčastěji o dotaz na to, jak ušít roušku. Právě šití roušek svépomocí se na Slovensku rozšířilo, když byl v zemi potvrzen první případ koronaviru. Slováci se také často zajímali o to, jak se projevuje koronavirus a jak založit kvásek. Během pandemie si řada Slováků také přes sociální sítě a internetové portály vyměňovala informace o pečení právě s využitím kvásku. Kromě toho se obyvatelé Slovenska patrně v souvislosti s loňskými parlamentními volbami zajímali o to, jak se volí.

Loni, kdy Slovensko v zájmu zpomalení šíření koronaviru zavedlo sérií různých karanténních omezení, v zemi výrazněji stoupl zájem o telefonování přes internet a o videohovory.

Témata:  Slovensko internet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy