Nizozemci se bouří proti lockdownu. Zemi už třetí noc v řadě zasáhly násilné nepokoje

V Nizozemsku už třetí noc v řadě zuří násilné nepokoje. Lidé se bouří proti lockdownu a nočnímu zákazu vycházení. V noci na dnešek bylo zatčeno přes 150 osob.

V Nizozemsku už třetí noc v řadě zuří násilné nepokoje. Lidé se bouří proti lockdownu a nočnímu zákazu vycházení. V noci na dnešek bylo zatčeno přes 150 osob. Zdroj: Reuters

V Nizozemsku už třetí noc v řadě zuří násilné nepokoje. Lidé se bouří proti lockdownu a nočnímu zákazu vycházení. V noci na dnešek bylo zatčeno přes 150 osob.
Bývalá guvernérka americké centrální banky Fed Janet Yellenová byla schválena ve funkci nové americké ministryně financí.
Americké aerolinky Delta Air Lines povolají zpátky do aktivní služby 400 pilotů. Chystají se na návrat do normálního provozu.
4
Fotogalerie

Server E15.cz přináší přehled důležitých zahraničních témat, která by vám dnes neměla uniknout. 

Top události

Slzný plyn a 150 zatčených

V Nizozemsku bylo v noci na dnešek zatčeno více než 150 lidí po násilných střetech s bezpečnostními složkami. V Rotterdamu musela policie k rozehnání demonstrantů použít slzný plyn a varovné výstřely. Občanské nepokoje jsou hlášeny též z Amsterdamu, Haagu či Amersfoortu. Nizozemci se už třetí den v řadě aktivně bouří proti restriktivním opatřením a nočnímu zákazu vycházení. Nizozemský premiér Mark Rutte násilnosti odsoudil. V zemi s asi sedmnácti miliony obyvatel bylo téměř milion lidí pozitivně testováno na COVID-19. S virem zemřelo přes 13 500 osob.   

Yellenová a Blinken potvrzeni 

Janet Yellenová je novou ministryní financí USA ve vládě Joea Bidena. Ve funkci ji v pondělí schválil americký Senát. Hlasovalo pro ni 84 senátorů ze sta. Yellenová je historicky první ženou, která daný úřad bude zastávat. Potvrzen byl rovněž Antony Blinken v úloze nového ministra zahraničí. Yellenová v minulosti řídila americkou centrální banku (Fed) a patří k nejvýraznějším postavám mezi současnými americkými ekonomy. Ve vysokých finančnických funkcích se pohybuje již od dob administrativy prezidenta Billa Clintona. 

Z trhů a burz 

Divoké pondělí pro akcie

Trhy ve Spojených státech zažily divoký úvod týdne. Akcie během pondělí nejprve prudce poklesly, aby vzápětí opět vzrostly. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite nakonec uzavřely obchodování na nových rekordech. První se zvýšil o 0,36 procenta a druhý o 0,69 procenta. Pouze index Dow Jones se snížil, a sice o 0,12 procenta. O téměř tři procenta posílil bitcoin. Dramatickou jízdu mají za sebou také evropské burzy, které se však ve finále těžce propadly. Panevropský index STOXX Europe 600 oslabil o 0,83 procenta. Více než jeden a půl procenta odevzdal německý DAX i francouzský CAC.   

Delta povolá nazpět stovky pilotů

Americké aerolinky Delta Air Lines plánují do léta přivést zpátky do aktivní služby nejméně 400 pilotů. Informuje o tom server CNBC. Společnost se tak pozvolna připravuje na návrat do normálního provozu. Delta kvůli sníženému objemu letů v roce koronakrize „uzemnila“ přibližně 1700 svých mladých pilotů, kterým je vyplácena snížená mzda. Nyní chce některé z nich opět zapojit do tréninku, aby byli připraveni na léto 2022. Na investory tato zpráva nicméně dojem neudělala. Akcie firmy se včera snížily o 2,75 procenta a aktuálně se obchodují za 38,9 dolaru za akcii.        

Video dne

„Investoři: Zvolte si Francii!“ 

Francouzský prezident Emmanuel Macron se pokouší přesvědčit, že jeho země je nejlepší volbou pro zahraniční investory. 

Stane se dnes

  • Šéfka Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA) Emer Cookeová bude debatovat s europoslanci o schvalování a dostupnosti vakcín proti nemoci COVID-19.
  • Salvador Illa rezignuje na post španělského ministra zdravotnictví. Měl by být vybrán jeho nástupce. 
  • Své hospodářské výsledky za čtvrté čtvrtletí zveřejní největší americký průmyslový konglomerát General Electric nebo vydavatel platebních karet American Express.
  • Mezinárodní měnový fond vydá aktualizaci svého podzimního výhledu světové ekonomiky. V říjnu předpověděl, že globální hospodářství za loňský rok vykáže pokles o 4,4 procenta, na letošní rok počítal s růstem o 5,2 procenta.